Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Koledzy...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 07:57
    Wiem że to głupi wątek to nawet nie jest wątek do gadania... ale musiałem sie
    gdzieś wyładować i to przy mądrych ludziach znających sie na rowerach...jeden
    mój kolega ma kupywać sobie rower. Wczoraj znaleźli taką gazetkę z makro i
    tam były rowery np. marki Active.Wszyscy mówili że te Active są lepsze od
    mojego roweru bo mają tylny pseudo-amor i jedną tarczówke z papieru...ja
    jeżdże trekiem 4300. Chce mojemu koledze doradzić lepszy rower za te
    pieniądze bo ten Active kosztował chyba 1100zł! za taki złom... proponowałem
    mu authora lub kellysa z dolnej półki ale przecież one nie mają pseudo-amorów
    i po******** tarczówek! co ja mam mu powiedzieć?
    Obserwuj wątek
      • ariston1 Re: Koledzy... 22.08.06, 09:51
        Czasami trzeba się samemu przekonać, że coś jest do d..y, niech kupi i sprawdzi.
        Te rowery Active to dla makro robi chyba Ital Bike z Nowego Targu z najtańszym
        osprzętem Shimano. Jak już chce tani to niech kupi IB bez hamulca tarczoewgo.
        Z drugiej strony to nie wiem czy author czy inny "firmowy" z niskiej półki to
        taka rewelacja. Makro ma z 10% marzy a sklep rowerowy ze 40%. Dlatego jakiś
        firmowy nie będzie miał amortyzatora i hamulca tarczowego, resztę może mieć
        podobne nawet ramy mogą być produkowane w tej samej fabryce na Tajwanie albo w
        Chinach
        • Gość: Steve Re: Koledzy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 10:44
          Pokaż mu samą tarczówkę xtr albo hayesa za 1100 zł 1 szt:)
      • stratoos Re: Koledzy... 22.08.06, 10:49
        ktoś musi kupować ten szajs skoro tyle jest tego wystawiane w marketach i we
        wszelkich gazetkach reklamowych. Dzięki takim zakupom ludzie potem dorastają do
        kupna roweru ;)
      • Gość: Steve Re: Koledzy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 10:52
        Jak zostawi Active na zimę w ustronnym miejscu, a na wiosnę odkopie
        bezkształtną masę rdzy i metalu sam skapuje, że ładnie pomalowany szjs z
        pięcioma amorami nie jest maxymalnie the best:)
      • ariston1 Re: Koledzy... 23.08.06, 22:04
        Dzisiaj w Tesco widziałem IBK przecenionego za 900 zł, ale co zwróciło moją uwagę:
        przód - acera
        tył - deore XT
        korby - acera
        manetki - alivio
        poza tym hamulce tarczowe przód/tył i amortyzatory, obręcze stożkowe

I tak myślałem, że to nie byłby zły zestaw dla początkujących do zrobienia
        czegoś lepszego. Byłaby tylko inna kolejność. Zamiast zaczynać od zdobycia ramy,
        mielibyśmy wszystkie inne części. Widać jak wszystko wygląda złożone a potem na
        początek dorwać odpowiednią dle siebie ramę i tylko przełożyć :-).
        • Gość: Jacu Re: Koledzy... IP: *.et.put.poznan.pl / *.et.put.poznan.pl 23.08.06, 23:47
          Przekładanie widelca, sztycy i przedniej przezutki może się nie udać.

Do tego support, stery, piasty, szprychy, linki, kiera, sztyca, mostek siodło dennej jakości. Tarcze noname na linkch to kompletny bezsens. Jak znam tesko widelec też jakiś podły. Rower to nie tylko rama...

Dużo lepiej kupić dobrą ramę i używane części (tryby i łańcuch raczej nowy) na allegro.
          • ariston1 Re: Koledzy... 24.08.06, 08:25
            Gość portalu: Jacu napisał(a):

> Przekładanie widelca, sztycy i przedniej przezutki może się nie udać.

To tylko kwestia odpowiedniej ramy

> Do tego support, stery, piasty, szprychy, linki, kiera, sztyca, mostek siodło d
            > ennej jakości. Tarcze noname na linkch to kompletny bezsens. Jak znam tesko wid
            > elec też jakiś podły. Rower to nie tylko rama...
            >
            Jak coś padnie zawsze można wymienić. W pierwszym rowerze wcale nie musi być
            wszystko z najwyższej półki.

> Dużo lepiej kupić dobrą ramę i używane części (tryby i łańcuch raczej nowy) na
            > allegro.

Używanych nigdy nie kupuję, bo dopóki nie założysz to nie wiadomo co to jest.
            Wolę zapłacic więcej.
            • Gość: Jacu Re: Koledzy... IP: *.et.put.poznan.pl / *.et.put.poznan.pl 24.08.06, 10:44
              > To tylko kwestia odpowiedniej ramy

Rama miała być podstawą wyboru.

> Jak coś padnie zawsze można wymienić. W pierwszym rowerze wcale nie musi być
              > wszystko z najwyższej półki.

Tyle że w martetowcach to raczej części z podłogi niż z półki.

> Używanych nigdy nie kupuję,

Więc skąd pewność że są złe. Na allegro są też nowe części sprzed wielu lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka