Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

[pomoc/część] AVON Indyjski rower

23.08.06, 12:59
    Tak Avon robi rowery. Nic w tym dziwnego bo nie chodzi bynajmniej o firmę
    kosmetyczną. Moja koleżanka dostała "rower z Angli" od swojego sąsiada. Gdy go
    dokładnie obejrzałem okazało się, że w Anglii to on może był, ale został
    wyprodukowany w Indiach. Rowery też mają skomplikowane zycie... Rower jest
    cudowny, damka w stylu holenderskim, ale niekopletny.

Zostałem kierownikiem przydomowego warsztatu naprawczego rowerów indyjskich i
    własnie najcieższym schodkiem będzie znalezienie do niego hamulców. Chce go
    zrobic w miarę wiernie orginałowi, a one są nietypowe. Hamulce są jak na
    holendra przystało na cięgna czy jakoś tak w kazdym razie nie na linki tylko
    lączone druty. To jeszcze nie jest najgorsze. Klocki nie hamują z boku obręczy
    tylko na jej wierchu mając szprychy pomiedzy sobą. Rower nie ma samych
    zakończeń z klockami i kilka części z przedniego cięgna. Nie mam pojęcia gdzie
    je znaleźć. Za wszelkie info dziękuję.

Pozdrawiam
    Gustlik
    Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: [pomoc/część] AVON Indyjski rower 23.08.06, 14:25
        velogustlik napisał:

> Hamulce są jak na
        > holendra przystało na cięgna czy jakoś tak w kazdym razie nie na linki tylko
        > lączone druty.

Z łączonych (splecionych) drutów robi się linki ;-) Ale chyba wiem OCB. Cięgna
        dorobisz spokojnie sam jak się postarasz. Pręty ALU lub stalowe, trzebaby tylko
        końcówki odpowiednie wykonać by pasowało. Nie takie rzeczy się da zrobić
        używając pilnika, wiertarki i brzeszczota ;-)

> To jeszcze nie jest najgorsze. Klocki nie hamują z boku obręczy
        > tylko na jej wierchu mając szprychy pomiedzy sobą. Rower nie ma samych
        > zakończeń z klockami i kilka części z przedniego cięgna. Nie mam pojęcia gdzie
        > je znaleźć. Za wszelkie info dziękuję.

To żeś sobie ułatwił życie kupując nietypowy rower z nietypowymi hamulcami. Do
        tego niesprawny. Szczerze powiedziawszy nie słyszałem o czyms takim i wydaje mi
        się, że części do tego, to u nas nie znajdziesz napewno. Myślę, że czeka Cię
        wizyta u ślusarzy i innych takich, co Ci na zamówienie (czytaj: drogo) dorobią
        brakujące elementy.

Wrzuć foty tego ustrojstwa jak możesz - chętnie obejrzę i pogłówkuję czym to by
        można zastąpić lub z czego wykonać.
      • pimpf101 Re: [pomoc/część] AVON Indyjski rower 23.08.06, 20:28
        możesz jeszcze spróbować u Arka na Nowowiejskiej 10 (w bramie) chociażby po
        poradę jak i co. Masę tego towaru holenderskiego składa i to wg mnie z sukcesami.

Jedno ale: dopiero od 1 października bo Arka niema teraz
        • velogustlik Re: [pomoc/część] AVON Indyjski rower 06.09.06, 21:55
          Dzięki chłopaki. Porozmawiam z Arkiem na Nowowiejskiej. Chociaz nie wiem co to da. Kurde czuję się jak jakiś archeolog ;-). Dużo roboty, dużo. I pieniędzy nie mało na to.

Ja teraz prawie skończyłem swojego trupa. Podobno jeszcze przedwojenny. Dostałem od koleżanki za pomoc w przeprowadzce.Jak zrobie jeszcze w nim suport i kierownice to pociągnie to nawet exstrawhella na najbliższą masę w Legionowie. Jak ktoś jest ciekawy to zapraszam.

P.S.Pozdrawiam Cię Aga jeżeli miałaś czas, żeby poczytać o swoim rowerze;o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka