Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wybory 2006

11.09.06, 23:59
    dzisiaj zostal ogloszony termin wyborow, wiec kamapania rusza pelna para...
    chcialbym odgrzebac stary pomysl ankiet dla kandydatow,zeby kazdy mogl
    zaprezentowac co moze zrobic dla rowerow...
    Jakie pytania chcielibyscie zadac?

moje propozycje podstawowych pytan do kondytata:
    co zamierzasz zrobic dla rowerow w przypadku wygranej wwyborach?
    co zrobiles dla rowerow do tej pory?
    jak czesto jezdzisz na rowerze i na jakich dystansach?
    jaki typ roweru posiadasz?

co jeszcze?
    Obserwuj wątek
      • lakiana Re: Wybory 2006 12.09.06, 00:49
        co sądzisz o nawierzchni warszawskich ścieżek rowerowych?
        gdzie, twoim zdaniem, ścieżki sa najpotrzebniejsze?
        jak można, twoim zdaniem, poprawić przepisy PoRD [i inne prawo] tak, żeby stały się dogodniejsze dla rowerzystów? czy to w ogóle potrzebne?
        • roweroraffi Re: Wybory 2006 12.09.06, 01:20
          lakiana napisała:

> co sądzisz o nawierzchni warszawskich ścieżek rowerowych?
          > gdzie, twoim zdaniem, ścieżki sa najpotrzebniejsze?
          > jak można, twoim zdaniem, poprawić przepisy PoRD [i inne prawo] tak, żeby stały
          > się dogodniejsze dla rowerzystów? czy to w ogóle potrzebne?

Pierwsze dwa super, ale trzecie IMO bez sensu. Na szczeblu lokalnym nikt nie ma
          kompetencji zmieniać PoRD.
          • lakiana Re: Wybory 2006 12.09.06, 09:18
            roweroraffi napisał:

> Na szczeblu lokalnym nikt nie ma
            > kompetencji zmieniać PoRD.
            >

wiem, ale chodziło mi o to, żeby sprawdzić w ten sposób, czy ma na coś takiego jakikolwiek koncept.
      • roweroraffi Re: Wybory 2006 12.09.06, 01:25
        skeler napisał:

> Jakie pytania chcielibyscie zadac?

-Gdzie wybudowałbyś parkingi rowerowe jeżeli uwazasz, że są w mieście potrzebne?
        -Czy uwazasz, że inwestycje rowerowe powinny miec priorytet nad inwestycjami dla
        samochodów?
        -Jaki procent budżetu miasta przeznaczyłbys na budowe infrastruktury rowerowej?
        -Przy których ulicach wg Pana/Pani w Warszawie najbardziej brakuje ściezek?
        -Które sciezki w Warszaiwe wg Pana/Pani najbardziej wymagają remontu?
        • beatboxer Re: Wybory 2006 12.09.06, 15:54
          a moze po prostu :
          -jaki stosunek ma Pan/Pani do rowerzystów ?
          -jaki wg. Pana/Pani jest najszybszy środek transportu w miescie ?
          -jak Pan/Pani oceni stosunek kierowców do rowerzystów ?
          itp. ;)
          • roweroraffi Re: Wybory 2006 12.09.06, 23:55
            beatboxer napisał:

> a moze po prostu :
            > -jaki stosunek ma Pan/Pani do rowerzystów ?

Pokaż mi kandydata, który przed wyborami odpowie na to inaczej niż: "dobry".
            Dlatego pytanie IMO nie ma sensu :-P

> -jaki wg. Pana/Pani jest najszybszy środek transportu w miescie ?

To zalezy od trasy i pory dnia (nocy). Są miejsca, gdzie najszybsza np jest
            kolej, albo samochód. I co, skreslisz takiego kandydata, że dojezdza akurat taka
            trasą?

> -jak Pan/Pani oceni stosunek kierowców do rowerzystów ?

Pytanie ciekawe, tylko jaki to ma związek?
          • sebeqx Re: Wybory 2006 12.09.06, 23:57
            Witam!

Beat co Ty z tymi stosunkami wyskoczyłeś?
            Najszybszy środek to oczywiście motor/skuter :P
          • stworek111 Re: Wybory 2006 08.10.06, 22:04
            ten stosunek to może być(wam młodym to wszystko się kojarzy,i dobrze),jesli
            będzie "jechał" na kierowcow to znaczy że smali,liże nam d..y,jest do
            bani.Jeśli jest ok da sensowną odpowiedź.
      • t.flesz Re: Wybory 2006 13.09.06, 00:13
        Lepiej zapytać co zrobił!!! Tak dokładnie. Każdy kandydat jest reprezentantem
        środowiska -partii, które jest w radzie Warszawy. I niech nikt sobie nie myśli,
        że masa (ciemna) masy nie zorjentuje się, że jest przedmiotem manimulacji,
        marketingu politycznego...
      • skeler Re: Wybory 2006 08.10.06, 20:09
        Wybory coraz blizej, a ja niechcacy stworzylem juz szkielet strony do
        prezentacji kandydatow, wiec odgrzebie ten temat...
        Roznych pytan mozna by zadawac duzo, ale mam inna propozycja - dac kandydatom
        wolna reke i niech sami pisza o sobie co chca (mozna ustalic limit znakow).
        Dalbym jedynie 3 pytania pomocnicze: co zrobil?, co zrobi? i jak wykorzystuje
        rower na codzien?
        • roweroraffi Re: Wybory 2006 08.10.06, 20:55
          Otwarta ankietę trudniej opracowywać później. Ale w tym wypadku powinno być to o
          tyle proste, że temat znamy dogłębnie i trudno nam wcisnąć kit :-)
          • skeler Re: Wybory 2006 08.10.06, 21:24
            ja nie zamierzam tego opracowywac - mysle, ze na 1 okreg nie bedzie tak duzo
            kandydatow, zeby kazdy nie mogl sobie sam przeczytac wszystkich opisow i wybrac
            kandydata co mu najbardziej odpowiada.
            A jak bylyby szczegolowe pytania, np. czy budowac parkingi rowerowe, to chyba
            nie trudno sie domyslic, jakie dostawalibysmy odpowiedzi... dla mnie wazniejsze
            jest to co kandydat sam wymysli, a nie to co mu sami podsuniemy (na to bedzie
            czas po wyborach;-)
            • stworek111 Re: Wybory 2006 08.10.06, 22:18
              mogę to opracować, tyle że muszę mieć akceptację grona ludzi zanim to puścimy
              dalej,należy ustanowić zasady, ja bym to wysłała do komitetow wyborczych
              (politolodzy czy kto znajdzie adresy?mailowe najlepiej)można wrzucić na forum
              gazety,dać do gazet "Metra',"Południa" czy lokalnych gazet,chętnie pewno to
              wydrukują.Trzeba to omówić,ustalić,itd.Jeśli damy to gazet,to potem one mogą
              chcieć rozliczać kandytatów z obietnic.Będą mieli podstawy do czepiania się
              ich,może być dla masy pożytek.
            • roweroraffi Re: Wybory 2006 09.10.06, 11:56
              skeler napisał:

> A jak bylyby szczegolowe pytania, np. czy budowac parkingi rowerowe, to chyba
              > nie trudno sie domyslic, jakie dostawalibysmy odpowiedzi... dla mnie wazniejsze
              >
              > jest to co kandydat sam wymysli, a nie to co mu sami podsuniemy (na to bedzie
              > czas po wyborach;-)

To prawda. Oby tylko z tego nie zrobił sie festiwal obietnic w stylu 'wybudujemy
              500km', 'a my 600km', 'a my 900km' ściezek. Obawiam się, że ankieta otwarta
              będzie bardzo nieprecyzyjna... i np trudno będzie wybrać lepszego kandydata z
              dwóch obiecujących parkingi rowerowe, gdy zaden nie napisze, gdzie mają być (czy
              np nie w parku kultury w Powsinie ;-)
        • stworek111 Re: Wybory 2006 08.10.06, 22:10
          szkielet owszem wystrugałeś,może będzie z tego pożytek,teraz należy mocno
          zastanowić się nad resztą,co by Frankejsztan ci nie wyszedł,chociaż on całkiem
          dobrze wygląda po wypiciu kawy,może zastanówmy się nad rodzajem kawy dla Frania?
          Co by to nam na dobre wyszło.
      • stworek111 Re: Wybory 2006 08.10.06, 21:54
        Polityka to trudna sprawa,mozna wsadzić się w g...o,szkoda masy.Pytania można i
        należy zadać ale tak jak mowi raffi,nie dawać odpowiedzi pytaniami.Należy
        napewno spytać i to może być oficjalne zapytanie masy:I.co zrobiłeś dla
        rowerzystów.? II.czy wiesz co to jest "masa"?,ile razy uczestniczyłeś w masie?
        III.które ścieżki powinny być remontowane. IV.gdzie powinny powstać nowe
        ścieżki rowerowe. V.Gdzie najlepiej jeździ się na rolkach? VI.Gdzie należy
        poprawic(pilnie)nawierzchnię dla rolkarzy? VII.gdzie można bezpiecznie i
        wygodnie zostawić rower i zrobić zakupy. Tu można dopisać inne pytania, na
        końcu zapytać:XV.co zamierza zrobić dla rowerzystów-to zapisać i potem
        rozliczyć z obietnic.Pytań około 15-tu,powinno wystarczyć.
      • stworek111 Re: Wybory 2006 08.10.06, 21:59
        spytać czy zna przepisy ruchu drogowego obowiązujące rowerzystów,ścieżek
        rowerowych?jesli tak dodatkowe pytania lub niech sam dopowie.albo co.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka