Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

[media] Polskie Radio 3

09.10.06, 13:43
    Dziś pomiędzy 16 a 19 krótki wywiad ze mna w Polskiej Trójce na temat typowo
    jesienny, czyli oświetlenie rowerowe. Nie wiem jak to podmontują dokładnie
    (ile wytną) oraz co z tego wyjdzie, ale mówiłem o lampkach, kamizelkach
    Masowych, niebezpiecznej modzie na jazdę bez swiateł, sposobach montazu
    oświetlenia, wyposażeniu (oświetleniu) mojej poziomki, folii odblaskowej i o
    czołówkach ;-)
    Także prawie cały (pominąłem swiatła chemiczne, z którymi dopiero
    eksperymentuję) temat oswietleniowy powinien być :-)
    Obserwuj wątek
      • beatboxer Re: [media] Polskie Radio 3 09.10.06, 17:03
        światła chemiczne chyba nie nadadzą się na poprawne oświetlenie rowerowe.
        raczej nie widać ich z obowiązkowych 30 metrów. Widoczne sa tylko w dużej
        ilości.

Ale sprawdzają się jako kierunkowskazy ;) Są również bardzo ładną ozdobą
        rowerową, może je zastosowac np. jako neon ;) Kolory są różne. Światła świecą
        ponad 22 h, także warto nabyć, gdyż cena jest naprawde niska;)

Pozdro ;)
        • roweroraffi Re: [media] Polskie Radio 3 09.10.06, 17:12
          beatboxer napisał:

> światła chemiczne chyba nie nadadzą się na poprawne oświetlenie rowerowe.

Napewno się nie nadadzą jako podstawowe oświetlenie. Natomiast moim zdaniem
          świetnie sprawdzą się jako oświetlenie uzupełniające, np obrysowe przy wożeniu
          ładunku, dodatkowe na plecaku, czy awaryjne w przypadku awarii lampki. Nie są
          najgorsze też jako dodatkowe zabezpieczenie miejsca wypadku, zwłaszcza, gdy ktoś
          nie chce wozic duzo droższych i większych flar. No i są genialne np na
          ilominację przyczepki czy roweru na Masie ;-)

> Ale sprawdzają się jako kierunkowskazy ;)

No można je zapiąć na ręku jak opaskę odblaskową. Tym niemniej na moją rękę
          akurat nie za bardzo wchodzą.
          • beatboxer Re: [media] Polskie Radio 3 09.10.06, 21:59
            jak pamietam, to nabyłeś najmniejsze z możliwych;) czyli 20 cm. a są dłuzsze,
            ale i drozsze niestety....
            • roweroraffi Re: [media] Polskie Radio 3 09.10.06, 22:20
              beatboxer napisał:

> jak pamietam, to nabyłeś najmniejsze z możliwych;) czyli 20 cm. a są dłuzsze,
              > ale i drozsze niestety....

Nie zależało mi na długości.
          • gromanik Re: [media] Polskie Radio 3 10.10.06, 15:01
            jeśli chodzi o zabezpieczanie miejsca wypadku, to mi wystarczyła kamizelka i
            opaski pryzmatyczne na kostkach i nadgarstkach oraz gwizdek żeby przekierować
            ruch z wjazdu na most Grota(jak dojechało Pogotowie,to był całkowicie
            nieprzejezdny) prosto w Jagiellońską i szło to bardzo sprawnie, tak, że kolejne
            służby nie miały żadnego problemu z dojazdem na miejsce wypadku :) A
            sygnalizacja wyjazdowa Straży Pożarnej na Modlińskiej działa tak świetnie, że
            gdy wyjeżdża kilka wozów, to dla każdego trzeba włączać oddzielnie, albo wyjść
            na środek jak włączą czerwone i zablokować aż wszystko co ma wyjechać wyjedzie
            Ta sygnalizacja wyjazdowa zmikenia też cykl sąsiedniej sygnalizacji(robi
            zielone w kierunku ronda starzynskiego i czerwone we wszystkich innych
            kierunkach oraz dla pieszych) także po każdym wyjeżdzie wszystko jest inaczej :)
      • stworek111 Re: [media] Polskie Radio 3 09.10.06, 23:03
        niestety nie słuchalam,mam problem z 3,rodzina mi przestawia a nigdy nie
        pamietam na jakich długościach nadaja,dzięki czemu odkryłam kilka fajnych
        stacji, słucham ich od zawsze,mam nadzieję że wypadłeś dobrze i pare osób
        skorzysta zTwojego doświadczenia.
        • velogustlik Zagładam do lodówki a tam Rafii;o) 10.10.06, 12:25
          O 6:04 dzisiaj rano jak zawsze włączyłem swoje ulubione radio. Serwis już się
          kończył gdy usłyszałem ..."przekonuje Rafał Muszczynko z W.M.K" jeszcze zaspany
          pomyślałem. Skądś człowieka znam;o). Potem była krótka wypowiedź o tym, że
          rzeczywiście to jest plaga, i, że dawniej to rowerzyści jeździli bez lampek,
          żeby nie obciążać roweru itp itd. Wypadło naturalnie i ogólnie dobrze. Widać
          wycieli część twojej dłuższej wypowiedzi dla celu serwisu...

Sprawdzę dzisiaj swoją MP3 i postaram się Cię nagrać;o)

A to wszystko w momencie kiedy wybieram się na Policję w celu zorganizowania
          "łapanki" w Legionowie. Na ostatniej masie może z 1/4 miała jakiekolwiek
          oświetlenie co powodowało, że czasmi było widać sam radiowóz.

Poprawna nazwz brzmi Program 3 P.R. lub Trójka. Nie mieszać, nie mylić;o). Też
          słucham od zawsze;o)). Nadają na 98.8 w Warszawie. O reszcie kraju możeś się
          dowiedzieć z:
          www.polskieradio.pl/trojka/ramowka/_______________________________________
          VeloGustlik Legionowska Masa Krytyczna
          Przedostani Piątek Miesiąca 19:00 Rynek Miejski
          forum.legionowo.org velogustlikWYTNIJTO@gmail.com 7724727
          • roweroraffi Re: Zagładam do lodówki a tam Rafii;o) 10.10.06, 13:56
            velogustlik napisał:

> Zagladam do lodówki a tam Raffi;o)

No wiesz, akurat brałem poranny prysznic ;-)
            • velogustlik Re: Zagładam do lodówki a tam Rafii;o) 10.10.06, 14:00
              roweroraffi napisał:

> No wiesz, akurat brałem poranny prysznic ;-)

Wnioski nasuwają się same. Za często sie myjesz. I po co rowerem jedziesz więc w
              autobusie nikomu nie przeszkadzasz;o)
              • roweroraffi Re: Zagładam do lodówki a tam Rafii;o) 10.10.06, 14:21
                velogustlik napisał:

> Wnioski nasuwają się same. Za często sie myjesz. I po co rowerem jedziesz więc
                > w
                > autobusie nikomu nie przeszkadzasz;o)

Ale nie stawiam roweru przy lodówce, więc mi kakao nie wykipi ;-)
                • stworek111 Re: Zagładam do lodówki a tam Rafii;o) 10.10.06, 20:51
                  czy mozna wiedzieć o czym mówicie?Trójke rozumiem,że w autobusie nie czuć go
                  potem bo na rowerze,też nadążam, reszta niekoniecznie.Ale jakby kto miał ten
                  wywiad to też chętnie posłucham.
                  • roweroraffi Re: Zagładam do lodówki a tam Rafii;o) 11.10.06, 01:55
                    stworek111 napisała:

> czy mozna wiedzieć o czym mówicie?

Generalnie to robimy sobie jaja :-)
                    • velogustlik Re: Zagładam do lodówki a tam Rafii;o) 11.10.06, 09:01
                      roweroraffi napisał:

> stworek111 napisała:
                      >
                      > > czy mozna wiedzieć o czym mówicie?
                      >
                      > Generalnie to robimy sobie jaja :-)
                      >

Jestem tego samego zdania. Jesteśmy pokoleniem neostrady i spędzamy wiecej czasu
                      w wirtualnym swiecie niż w prawdziwym. Zwłaszcza ja;o)

A i w końcu nie usłyszałem i w zwiazku nie nagrałem. Słuchałem od 16:30 do 18 i
                      nie było...
                      Rafii słuchałeś?
                      • roweroraffi Re: Zagładam do lodówki a tam Rafii;o) 11.10.06, 10:29
                        velogustlik napisał:

> A i w końcu nie usłyszałem i w zwiazku nie nagrałem. Słuchałem od 16:30 do 18 i
                        > nie było...
                        > Rafii słuchałeś?

Nie. Pewnie puścili później po prostu. Teraz w polityce się sporo dzieje i
                        tematy rowerowe zazwyczaj nie mieszczą się w czasie antenowym.
                        • stworek111 Re: Zagładam do lodówki a tam Rafii;o) 11.10.06, 16:16
                          któryś pisał że o 6 były fragmenty,to może rano to dali?Sprawdźcie na stronie
                          trójki,nie mogę siedzieć przed kompem,mam kłopot z oczkami własnymi,chyba bez
                          okulisty się nie obędzie.Dlatego na kompie siedze ok.1h i to na raty,wtedy jak
                          muszę tylko.
                          • velogustlik Re: Zagładam do lodówki a tam Rafii;o) 12.10.06, 10:41
                            stworek111 napisała:

> któryś pisał że o 6 były fragmenty,to może rano to dali?Sprawdźcie na stronie
                            > trójki,

NIe któryś tylko ja;o)a na stronir to nie ma sensu szukać...

>na kompie siedze ok.1h i to na raty,wtedy jak muszę tylko.

Tak, wiem jak trudno się przyznać do uzależnienia;o)Godzinę...;o)
                            forum.legionowo.org velogustlikWYTNIJTO@gmail.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka