Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Potrzebne lusterko:)

15.12.06, 21:02
    Kochani Masowicze:)
    Pod choinke potrzebne jakieś lusterko. Dla mojej kochanej masowiczki:)
    Jakie, co, gdzie, firmy.....
    Rower typowo turystyczny, dojazdy do pracy przez cały sezon praktycznie....
    Macie jakieś doświadczenia?

Pozdro
    Krzysztof
    Obserwuj wątek
      • woydzio Re: Potrzebne lusterko:) 16.12.06, 08:36
        Wczoraj właśnie kupiłem lusterka - mój Orkan ma teraz szerokość 83 cm. zamiast 43 cm. :) Ale nie żałuję, widzę co się dzieje z tyłu. Kupiłem lusterka Landing wyglądające prawie jak uszy Shreka :) W jednym ze sklepów na Nowowiejskiej.
        Woydzio
        • kriss67 Re: Potrzebne lusterko:) 16.12.06, 10:00
          Dzieki Woydzio:)
          Uszy Shreka, dobre:)
          W poniedziałek mam kurs na Plac Zbawiciela to zajrze na Nowowiejską.

Pozdro
          Krzysztof
          • beno1 Re: Potrzebne lusterko:) 16.12.06, 16:13
            Ja bym zainwestował dla lubej w oświetlenie lub kamizelkę. Na lusterku polegać
            nie można, szczególnie niebezpieczne jest to dla osoby niedoświadczonej na
            rowerze. A zresztą osoby doświadczone wiedzą, że i tak jest to mało praktyczny
            dodatek, szczególnie podczas walki o byt na warszawskich jezdniach, gdzie
            dosłownie trzeba mieć oczy z każdej strony głowy. Martwe pole w lusterku może
            zrobić tu więcej złego niż dobrego.

Druga sprawa to bezpieczeństwo wobec innych użytkowników drogi. Można zawadzić.
            Ja w ten sposób nie mam ścięgna w małym palcu prawej ręki i trwale paliczek
            zgięty pod kątem 45 stopni. Co prawda trwale straciłem kawałek własnego ciała
            na rowerze zawadzając o lusterko Trabanta i to pewnie z mojej winy, ale nie
            warto narażać innych na takie ryzyko, jeśli można tego uniknąć.

Tak więc - wystającym lusterkom moje stanowcze nie. Tym bardziej, że śmieszki w
            naszym mieście mamy często wąskie.

Beno
            • robertrobert1 Re: Potrzebne lusterko:) 16.12.06, 16:48
              Nie masz racji. Wlasnie lusterko jest elementem zdecydowanie podnoszacym
              bezpieczenstwo gdyz, jak sam pisales, trzeba miec oczy dookola glowy a wlasnie
              posiadanie lusterka daje ta mozliwosc. Ja praktycznie nie wyobrazam sobie jazdy
              z glowa zwucona do tylu natomiast beznajmniejszego problemu moge jechac
              obserwujac ruch w tylnym lusterku. Dzieki temu wiem jak jedzie nadjezdzajacy
              samochod i ewentualnie moge skorygowac swoja a nie slepo wierzyc, ze mnie
              bezpiecznie ominie.
              I jeszcze jedno . Jesli sie odpowiednio zamontuje lusterko to ono w jezdzie
              miejskiej w ogole nie przeszkadza.
              Ja polecam lusterko Cateya.
              • roweroraffi Re: Potrzebne lusterko:) 16.12.06, 22:51
                robertrobert1 napisał:

> Nie masz racji. Wlasnie lusterko jest elementem zdecydowanie podnoszacym
                > bezpieczenstwo gdyz, jak sam pisales, trzeba miec oczy dookola glowy a wlasnie
                > posiadanie lusterka daje ta mozliwosc. Ja praktycznie nie wyobrazam sobie jazdy
                >
                > z glowa zwucona do tylu natomiast beznajmniejszego problemu moge jechac
                > obserwujac ruch w tylnym lusterku.

Owszem. Jedyny problem jaki ja miałem z lusterkami, to fakt, ze nie wszystko w
                nich widać i czasem polegając wyłącznie na nich i nie odwracając się do tyłu dla
                upewnienia się, można się nieźle zdziwić.

> Dzieki temu wiem jak jedzie nadjezdzajacy
                > samochod i ewentualnie moge skorygowac swoja a nie slepo wierzyc, ze mnie
                > bezpiecznie ominie.

To spora zaleta... ja dzięki temu, ze kiedyś zwiałem z rowerem na trawnik (ale
                była gleba) spod kół auta sunącego po lodzie na zablokowanych kołach, jeszcze
                śmigam po tym świecie. Choć to akurat zasługa tego, ze w radiu leciał hiphop...
                i wyłączyłem walkmana, dzięki czemu słyszałem szum poślizgu sunącego po lodzie
                auta ;-)

Ale czasem to lepiej nie widzieć... bo bywa też tak, ze ktoś z tyłu jedzie i
                stara się nastraszyć, a wtedy samemu można zrobić coś głupiego. Choć ostatnimi
                laty coraz mniej takich dekli jeździ.

> I jeszcze jedno . Jesli sie odpowiednio zamontuje lusterko to ono w jezdzie
                > miejskiej w ogole nie przeszkadza.

Tu się zgodzę. Jeżeli lusterko nie wystaje poza obrys kierownicy, zazwyczaj nie
                jest problemem. Niektórzy mają też lusterka na kaskach, a te w ogóle nie
                przeszkadzają w manewrowaniu rowerem.
                • boruta_wwa Re: Potrzebne lusterko:) 17.12.06, 12:46
                  ja nie mam lusterka, bo wiem że szybko urwałbym je przy pakowaniu roweru do
                  windy lub przeciskaniu się przez jedne czy drugie drzwi na klatce schodowej...
                  poza tym uważam, że nie można polegać tylko na lusterkach w jeździe na ulicy
                  więc nie są one niezbędne... no i jak napisał Raffi czasem lepiej nie wiedzieć
                  co się z tyłu dzieje, bo wyobrażam sobie stres za każdym razem gdy widziałbym w
                  lusterku za sobą tira lub drecha w bmce...
                  b.
              • beno1 Re: Potrzebne lusterko:) 17.12.06, 01:12
                robertrobert1 napisał:
                > Nie masz racji. Wlasnie lusterko jest elementem zdecydowanie podnoszacym
                > bezpieczenstwo

Sorry, ale Woydzio pisze o lusterku wystającym na 20 cm w bok, a Krissowi w
                dodatku to się podoba. A to chyba lekka przesada, bo to już nie jest
                bezpieczne. Tym bardziej, że takie lusterka raczej nie mają koloru
                pomarańczowego (+ odblaski), tylko stonowany i mało widoczny, np. szary.

Beno
            • kriss67 Re: Potrzebne lusterko:) 16.12.06, 16:53
              Beniu, dzieki odpowiedz:)
              Nie jest to osoba niedoświadczona, bo zapyla do pracy na rowerze cały czas. No
              lustreka musi mieć i tyle, co sie będe rozwodził.

Zapomniałem dodać, że rower ma kierownice turystyczną, taką powyginaną w esy
              floresy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka