Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Schwalbe Land Cruiser 28 x 1.75 - ma ktoś ?

IP: 217.70.56.* 22.02.07, 08:05
    Witam,

Parę wątków niżej małżonka się chwali nowym Magnusem, a to oznacza że w tym
    roku wyprawy rowerowe będą z większym "odchyleniem terenowym". Na górala dla
    mnie (czwarty rower w mieszkaniu) z różnych względów sobie w tym roku nie
    pozwolimy, tak więc chciałbym tanim kosztem "ugóralić/uterenowić" mojego
    crossa, żeby mi żona nie za daleko odjeżdżała :o))). Wiem że to ciężkawe
    kloce, ale bieżnik wygląda na tyle pomysłowo, że asfaltowe zalety semislicka
    powinny być zachowane. Już prawie jestem "na kupnie", ale byłbym wdzięczny za
    opinie użytkowników.
    Oponka wygląda tak:
    www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=1658
    Myślałem jeszcze nad Schwalbe Black Jack 28 x 1.90
    www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=1652
    ale boję się ryzykować, bo tak "na oko" nie wejdzie mi w tylne widełki :o(

A może jeszcze jest na rynku coś grubszego pod crossa/trekkinga ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gonzo Re: Schwalbe Land Cruiser 28 x 1.75 - ma ktoś ? IP: *.ztpnet.pl 22.02.07, 08:23
        W tej samej cenie można dostać opony Vittoria Adwenture Comfort
        (Antyprzebiciowe). Używam i jestem bardzo zadowolony. (wystarczy w Googlach
        wpisać jw i odezwą parę polskich sklepów internetowych)
        • Gość: Slav4 Vittoria Adventure Comfort IP: 217.70.56.* 22.02.07, 08:37
          Gonzo, to ta ?
          chainwheel.com/itemdetails.cfm?catalogId=63&ID=4048
          Jeśli tak, to trochę "za chuda" (700 x 40 C). Chociaż wygląda super.
          Od niedawna przesiadłem się na Tioga Gritty Gripper. Wymiar identyczny (700 x
          40C, czyli 28 x 1,5) i na podmokłej nawierzchni wcina się do środka Ziemi. Poza
          tym nie pasuje mi prostokątny przekrój Tiogi - jakoś się źle czuję w zakrętach.
          Jeszcze pogrzebię trochę na Allegro, a jak nie to "łyknę" te Schwalbe...
          • Gość: Gonzo Re: Vittoria Adventure Comfort IP: *.ztpnet.pl 22.02.07, 15:42
            Dokładnie ta. Mnie się sprawdza.
      • Gość: wwwwwwwwwwww Re: Schwalbe Land Cruiser 28 x 1.75 - ma ktoś ? IP: *.nsm.pl 22.02.07, 14:44
        jakiego masz tego crosa ?
        zmierz tylne widły i sie okaże :)
        Zasadniczo Black jacki winny wejść w każdego typowego crossa czy trekinga. Niby mają 1.9 cala ale w praktyce sa jednak węższe. Szerokość tylnych wideł w moim tojakieś 2 cale. Opony sa dość lekie i wytrzymałe - ja takie ujeżdzam i w zasadzie ze nic lepszego w teren na koło 28 do trekinga nie znajdziesz.
        • Gość: Slav4 Re: Schwalbe Land Cruiser 28 x 1.75 - ma ktoś ? IP: 217.70.56.* 22.02.07, 14:50
          Kelly's Axis. Z tyłu jest Tioga Gritty Gripper 700 x 40C i ma naprawdę niewiele
          miejsca po bokach. W normalnym sklepie bym po prostu przymierzył, a tego
          Czarnego Jacka :o)po prostu boję się zamawiać w ciemno.
          Zresztą Landcruiser ładnie brzmi :o)
          • Gość: wwwwwwww Re: Schwalbe Land Cruiser 28 x 1.75 - ma ktoś ? IP: *.nsm.pl 22.02.07, 15:33
            moj znajomy ma/miał black jacki w ramie kellysa i było ok. Nie pamiętam jaki to był model ale zasadniczo nie sadze aby sie one(ramy) pod tym względem różniły.
            Naprawe fajne opony.
            • Gość: Slav4 Re: Schwalbe Land Cruiser 28 x 1.75 - ma ktoś ? IP: 217.70.56.* 22.02.07, 15:38
              Przepadło. Już zamówiłem :o))
              • Gość: Slav4 Re: Schwalbe Land Cruiser 28 x 1.75 - ma ktoś ? IP: 217.70.56.* 27.02.07, 22:39
                Dziś doszły, właśnie założyłem. (oczywiście za pierwszym razem odwrotnie
                do "rolling direction" na oponie)
                Z roweru się zrobiło takie coś dziwnego - już nie cross, a jeszcze nie góral.
                Ale takie coś dziwnego właśnie miało wyjść.
                A w tylne widełki spokojnie weszłyby nawet Schwalbe Big Apple, nie tylko Black
                Jack 28 x 1.9. Ale wtedy chlapałyby szerzej niż łapią błotniki.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka