Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rowerowy Patrol

28.04.03, 20:41
    Sam jeszcze w nim nie uczestniczyłem (wybieram się w przyszłą środę) ale
    chciałem się dowiedzieć od osób już co nieco obeznanych jak wyglądały patrole
    do tej pory. Tzn zdaję sobie sprawę z tego, że ze znalezieniem wykolejeńców
    parkujących na ścieżkach nie ma problemu, chodzi mi jednak o jakieś
    szczegóły, lub ciekawe wydarzenia, które miały już miejsce. A swoją drogą to
    na stronę masy można by co jakiś czas wrzucać jakieś aktualności z przebiegów
    patroli lub/i jakieś zdjęcia.
    Pozdrawiam wszystkich rowerowych maniaków : )

Obserwuj wątek
      • skeler Re: Rowerowy Patrol 28.04.03, 21:40
        najciekawszym wydarzeniem jak do tej pory to byla chyba interwencja ochroniaza
        pilnujacego teren gdzie sciezka byla zablokowana przez samochody - podszedl,
        zapytal co robimy i poparl nasza akcje ;)
        A ogolnie to patrole przebiegaja spokojnie - jezdzimy sobie po sciezkach, a jak
        nie mozemy swobodnie przejechac to robimy wszystko zeby jednak bylo to mozliwe.
        Co do zdjec z patroli, to najpierw musi przyjechac ktos z aparatem.
      • olecky Re: Rowerowy Patrol 28.04.03, 21:41
        to ja moge napisac, ze ostatnio padal deszcz :)

poza tym to z nikim sie nie bilismy, ochroniarz sie jeden
        zaciekawil co robimy, ale jak wytlumaczylismy to sie
        zgodzil ze nieladnie parkowac na sciezkach. Jeden
        kierowca przeprosil za swe zachowanie i odjechal w sina dal.

wczesniej nie wiem, bo nie bylem.
      • karol_syriusz O rowerowym patrolu słów kilka... 04.05.03, 14:56
        Ja osobiście na patrolu byłem tylko raz, ale na jednym razie to się nie skończy
        ^_^ Inicjatywa jest gienialna i postaram sie jak najdłużej ją wspierać swoimi
        siłami. No ale pytasz co się ciegawego na niej dotychczas wydażyło. No jak
        wspomniałem byłem tylko na jednym patrolu ale i tam się bardzooo dużo wydażyło.
        Zostaliśmy oskarżeni przez jedną panią z Angli o "napaćć" na jej samochud gdy
        ta chciała zaparkować tuż obok ścieżki rowerowej. Oczywićcie nam się to nie
        spodobało, i sie zaczeła "awantura". Przyszła policja, ochrona a drgówce sie
        dupy (za przeproszeniem) nie chciało ruszyć te kilkaset metrów. Ostatetnie
        zakończyło się ok. godzinnym (nie wiem dokładnie bo nie maiłem zegarka) staniem
        w Mejscu i czekaniem na przyjazd (czyj? nie mam pojecie. Cyba na patrol co znał
        angielski :) Tak usłyszałem) Zakończyło się tak że pani wycofła oskarżenie i
        obeszło się bez więzienia. Oczywiście wszystko zarejestropwała kamera
        telewizyjna króra tego dnia toważyszyła nam na każdym kroku (pedale :). Będzie
        można to zobaczyć 06.05.2003 o godz. 8.55 na kanele drógim tvp podczas trwanie
        pytania na śniadanie. Pozdrawiam!

Syriusz
        • szczepan01 Re: O rowerowym patrolu słów kilka... 04.05.03, 22:02
          Dzięki za wpis Syriusz ale tak się złożyło że na tym patrolu akurat byłem i też
          po raz pierwszy, ale teraz już wiem że będę pojawiał się tak często jak mi czas
          i praca na to pozwolą.
          • roweroraffi Re: O rowerowym patrolu słów kilka... 05.05.03, 09:14
            Trzeba by może zacząć coś myśleć o pieszych na ścieżkach, bo obecnie to nawet
            większa plaga niż parkujące auta. Może rozdawanie jakiś ulotek traktujących o
            tym??? Wszak wiadomo, że pisma dają więcej niż słowa (te ddrugie zazwyczaj
            kończą się awanturą). Ewentualnie tłumaczenie (kulturalne, a nie 'Spier... ze
            ścieżki') ludziom, co się może zdarzyć jak będą dalej łazić (można wyolbrzymić
            ostatnie wypadki, gdzie piesi zginęli pod kołami rowerów i dodać od siebie
            słusznie, że wina po stronie pieszego...może to komuś trafi do głowy). A z
            drugiej strony trzeba ukrócać proceder szaleńczej jazdy po chodniku... nie
            chciał bym abyśmy sami wyganiali pieszych a jednocześnie rozwozili się po
            chodnikach...Co Wy na to???
            • skeler Re: O rowerowym patrolu słów kilka... 05.05.03, 14:03
              Noto niech ktoś napisze jakiś tekst dla pieszych i przedstawi go na tym forum.
              A póki go nie będzie, to przypominam o zabraniu na najbliższy patrol ciężkich młotów i młotków do neutralizowania krawężników na ścieżkach rowerowych.
              Dobrze by było gdyby ktoś mógł załatwić też trochę cementu do neutralizacji źle zbudowanych kanalików do odprowadzania wody z jezdni, na których też można uszkodzić sobie koła.
              • karol_syriusz Re: O rowerowym patrolu słów kilka... 08.05.03, 20:13
                Eeee.. No ale co do tych ulotek to sie chłopie troszkę spużniłeś. Ten pomysł
                padł już w księdze gosci na masa.w.pl Ulotki będą rozdawane na najbliższej
                masie. Projekt będzie już za kilka dni. Aha. Pomysł ulotek podsunoł Czajnik.
                • skeler Re: O rowerowym patrolu słów kilka... 09.05.03, 08:51
                  ale tekstu dla pieszych do tej pory nie widzialem...
                  • karol_syriusz Re: O rowerowym patrolu słów kilka... 09.05.03, 09:08
                    Nie buj żaby... Tekst będzie jeszcze w tym tygodniu (czajnik licze na ciebie).
                    Podejżewam że będzie tam info na temat masy - co to jest masa?, dlaczego
                    jeżdzimy?, i zapewne tekst zachecający do chodzenia po chodniku i aby ścieżka
                    była zawsze przejezdna. Ulotki bedą rozdawane podczas masy w na ścieżkach
                    rowerowych prowadzących wzdłuż trasy przejazdu masy. Jęśli ścieżek nie bedzie
                    zejdziemy z rowerów i kulturalnie porozdajemy je przypadkowym gapiom.
                    • skeler Re: O rowerowym patrolu słów kilka... 09.05.03, 11:01
                      hmmm... ja myslalem o takiej ulotce co mozna by codziennie rozdawac sciezko-
                      lazom, a jak zaczniesz mieszac jeszcze cos o jakiejs tajemniczej dla nich masie
                      krytycznej, to nawet tego prostego przeslania o niechodzeniu po sciezkach nie
                      zrozumieja. moze tam byc co najwyzej krotka wzmianka o masie, wyraznie
                      oddzielona od glownego tekstu.
                      a tekst ulotki do rozdawania podczas masy juz powstal.
                      • karol_syriusz Re: O rowerowym patrolu słów kilka... 09.05.03, 11:31
                        Tak? A jaki jest ten tekst? A jeżeli chodzi o same ulotki to mi sie wydaje że
                        powinny być dwa typy ulotek: pierwsza opisująca główne założenie Masy
                        Krytycznej ona powinna być rozdawana podczas masy. Wiele razy podczas masy
                        ludzie mnie zaczepiali i padały tego typu teksty: "A co to jest?", "A co to za
                        manifestacja?" lub też "po co wy jeżdzicie?". Na tego typu pytania pownna
                        znależć się odpowiedż w ulotce na temat samej masy. Pownna iona być rozdawana
                        podczas masy przypadkowym gapiom jak i roweżystom nie związanym z masą. Co do
                        drugiego projektu to masz racje. Powinna to być ulotka rozdawana na codzień na
                        ścieżkach rowerowych ludziom któży nie mają pojęcia (lub robią to umyślnie) że
                        chodzą po ścieżce rowerowej. Powinna tam być zacheta (heh, tylko jaka?) aby
                        chodzili oni chodnikiami oraz kilka słów o tym jak oni "uprzykszają" nam życie
                        chodząc ścieżkami. No i to tyle. Co wy sądzicie nad tą propozycją dwóch typów
                        ulotek?
                        • karol_syriusz Re: O rowerowym patrolu słów kilka... 09.05.03, 14:00
                          Eeee... Sekler. Heh. My sie tu sprzeczamy o te głupie uloty a właśnie sie od
                          czajnika dowiedziałem sie że jesteśmy... w tej smej "drużynie" :D W takim razie
                          mógłbyś mi przesłać plik z ulotą na karol_syriusz@o2.pl Czajnik mówił że masz
                          już gotowy projekt. Tylko jakbyś mogl to przyślij mi go w jakimś innym formacie
                          niż *.pdf Naprzykład wygląd ukotek w formacie jpg?
                          • skeler Re: O rowerowym patrolu słów kilka... 09.05.03, 23:25
                            ulotke mozna sobie sciagnac z dzialu pliki na stronie masy (jest .pdf oraz .rtf
                            ktory powinien otworzyyc kazdy edytor tekstu lepszy od notatnika)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka