Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Piasta torpedo

24.05.07, 12:56
    Czy możliwe jest podkręcenie hamulca torpedo w 3-biegowej piaście (Shimano),
    tak, żeby ostrzej hamował? Jeśli tak, jak to zrobić?
    Obserwuj wątek
      • Gość: cykloza Re: Piasta torpedo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 13:09
        nie bardzo wiem ale to raczej zależy od zużycia elementu hamującego wewn piasty.
        przynajmniej tak w torpedach sachsa
        • Gość: Gonzo Re: Piasta torpedo IP: *.ztpnet.pl 24.05.07, 14:58
          Używałem piasty sachsa z hamulcem w torpedzie i mogę ci powiedzieć jedno -
          oprócz tego typu hamulca rower powinien mieć jeszcze hamulce ręczne (zwłaszcza
          do jazdy po mieście). Niektóre firmy od razu tak wyposażają rowery. Hamulec
          uruchamiany ręką jest precyzyjniejszy, szybszy . Nogą nie zawsze zdążysz
          zahamować bo nie wiadomo w jakim położeniu będzie korba.
          • forresty Re: Piasta torpedo 24.05.07, 19:45
            ja jeżdżę na piaście torpedzie sachsa i nie używam hamulca bo szkoda. jade na
            ręcznym. jk się piasta zużyje to koło o wywalenia. Nikt już dziś tego
            pierścienia hamujacego ponoć nie produkuje
          • Gość: q Re: Piasta torpedo IP: *.media4.pl 24.05.07, 23:48
            jak raz na 20 lat wydasz 100zł na nowe koło z piastą to chyba nie zbankrutujesz :-)
            • Gość: dd Re: Piasta torpedo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 06:55
              piasta sachsa to kultowy sprzęt - szkoda wywalać.
      • spector1 Re: Piasta torpedo 25.05.07, 10:59
        hermes_marana napisał:

> Czy możliwe jest podkręcenie hamulca torpedo w 3-biegowej piaście (Shimano),
        > tak, żeby ostrzej hamował? Jeśli tak, jak to zrobić?

Nie ma takiej możliwości.

Można jednak rozebrać piastę,wyczyścić ją dokładnie oraz nasmarować specjalnym
        smarem zalecanym przez Shimano.

B.pomocnym jest poniższe zestawienie

bike.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/SG/EV-SG-3C41-2330_v1_m56577569830609173.pdf

B.często taka konserwacja poprawia skuteczność hamowania.
        Nie wolno takich piast oliwić.

Rozbiórka i montaż takiej piasty to prosta robota.
        Każdy przeciętny mechanik samochodowy czy ślusarz narzędziowy,który potrafi
        poslugiwać się rysunkiem technicznym, rozmontuje i zmontuje taką piastę
        w ciągo 30 min.
        Nawet sprytny 16latek poradzi sobie z tym zadaniem.

O mechanikach rowerowych nie piszę, bo takie zadanie z reguły przerasta ich
        możliwości.

Oczywiście każdą część takiej piasty można kupić.Problem jest jednak w tym,że
        Shimano dyktuje absurdalne ceny i z tego powodu wymiana wielu części staje sie
        nieopłacalna.

Spector

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka