Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Głośne trąbki na MASIE

30.05.07, 08:42
    Mam takie pytanie i prośbę. Czy ktoś może mi powiedzieć co to za ustrojstwo niektórzy mieli na rowerach co trąbiło tak głośno jak klakson samochodowy? a nawet może i lepiej. Nie mogłem się dopatrzeć co to było. Zauważyłem to u dwóch osób, ale szybko śmignęli dalej i nie zauważyłem.

Często jeżdżę ścieżką rowerową na ul. Fieldorfa w kierunku mostu Siekierkowskiego i spowrotem. Problem tkwi w kierowcach stających na światłach na ulicach prostopadłych do Fieldorfa i wyjeżdżający z małych osiedlowych uliczek. Wzrokiem jedynie obejmują to co się dzieje na ulicy i czasem pieszych przed przejściem, a potem ładują konserwę na ścieżkę i sterczą jak woły przed oborą. Przydałoby mi się coś takiego coby obtrąbić takiego %@$^%#$!^@%#$^! solidniej. Jeszcze Ci co stoją to jeszcze, ale najgorsi są ci którzy skręcają w Fieldorfa w prawo, gapią się na lewo i w ogóle nie patrzą czy nie jedzie rowerzysta z prawej.....

Powiedzcie, co to za trąbki, gdzie to kupić?
    Obserwuj wątek
      • strus_pedziwiatr Re: Głośne trąbki na MASIE 30.05.07, 09:30
        szukaj pod hasłem Airzound

www.airzound.pl/
      • xun_vixx Re: Głośne trąbki na MASIE 30.05.07, 09:34
        ms-kola napisał:

> Mam takie pytanie i prośbę. Czy ktoś może mi powiedzieć co to za ustrojstwo nie
        > którzy mieli na rowerach co trąbiło tak głośno jak klakson samochodowy? a nawet
        > może i lepiej. Nie mogłem się dopatrzeć co to było. Zauważyłem to u dwóch osób
        > , ale szybko śmignęli dalej i nie zauważyłem.
        >
        > Często jeżdżę ścieżką rowerową na ul. Fieldorfa w kierunku mostu Siekierkowskie
        > go i spowrotem. Problem tkwi w kierowcach stających na światłach na ulicach pro
        > stopadłych do Fieldorfa i wyjeżdżający z małych osiedlowych uliczek. Wzrokiem j
        > edynie obejmują to co się dzieje na ulicy i czasem pieszych przed przejściem, a
        > potem ładują konserwę na ścieżkę i sterczą jak woły przed oborą. Przydałoby mi
        > się coś takiego coby obtrąbić takiego %@$^%#$!^@%#$^! solidniej. Jeszcze Ci co
        > stoją to jeszcze, ale najgorsi są ci którzy skręcają w Fieldorfa w prawo, gapi
        > ą się na lewo i w ogóle nie patrzą czy nie jedzie rowerzysta z prawej.....
        >
        > Powiedzcie, co to za trąbki, gdzie to kupić?

Trabki to AirZound... Jedne z lepszych, bowiem mozna prosto i szybko uzupelniac zapas powietrza w dmuchawie, do tego niezle sie prezentuja, Drogie jak cholera :D
        airzound.pl/
        Mozna tez sobie kupic zwykle "airzoundy" na powietrze z puszki, ktora sie wymienia po skonczeniu w niej powietrza, takie kosztuja zwykle ponizej 30 zeta a wiele cichsze nie sa - szukaj w sklepach z akcesoriami dla kibicow...

Ostatecznie jak masz moznosc wozenia akumulatorka jak w skuterze to mozesz kupic sobie w sklepach z tuningiem za jakies 300 zeta w sumie (bez akumulatora) zestaw trabki (lub trabek zaleznie od zestawu) z kompresorkiem. Tam sie powietrze nie konczy ale mozna zajezdzic kompresorek i co jakis czas trzeba ladowac akumulator. Takie trabki maja na tirach instalowane.

Niestety poza naszym zasiegiem sa trabki uzywane na lokomotywach. Ich zasilanie podobnie jak powyzszego przykladu jest pneumatyczne, tyle ze kompresorek jest nieco potezniejszy...
        • ms-kola Re: Głośne trąbki na MASIE 30.05.07, 09:41
          serdeczne dzięki dobre ludziska :)))
        • ms-kola Re: Głośne trąbki na MASIE 30.05.07, 09:50
          xun_vixx napisał:

> Niestety poza naszym zasiegiem sa trabki uzywane na lokomotywach. Ich zasilanie
          > podobnie jak powyzszego przykladu jest pneumatyczne, tyle ze kompresorek jest
          > nieco potezniejszy...

Ooooooo taaaaakkkkk... cóż dźwięk na rowerze w stulu ST44 lub EP09 pozostaje tylko marzeniem..... ale coż to byłyby za wibracje gdyby tak obok szyby ślepego kierowcy ryknął dźwięk nadjeżdżającego ST44+ST44+80 węglarek :))))) i styłu popychacz SM45.... kwestią nie teyle jest zmagazynowanie odpowiedniej ilości powietrza na parę strzałów z takiej trąby, ale sama jej wielkość... na lokomotywie wyglądana niewielką, ale przy lokomotywie to i rowe jest pikuś ;))))
          • gromanik Re: Głośne trąbki na MASIE 30.05.07, 11:43
            ale możesz też kupić głośny gwizdek :)
            na pewno wyjdzie Ci to taniej, mi sie nie udalo go jeszcze zajezdzic, a w ruchu
            drogowym sie sprawdza, bo policja uzywa

Do kupienia np w sklepiku masowym za 20-35 zl o ile dobrze pamietam
            • robertrobert1 Re: Głośne trąbki na MASIE 30.05.07, 22:01
              Jest jeszcze klasyczna trabka...sciskana palcami. Owszem jest ona cichsza od
              pneumatykow ale i tak kazdy kierowca zwraca uwage na jej dzwiek.
            • rmikke Re: Głośne trąbki na MASIE 31.05.07, 18:50
              Ale Airzound ma te przewagę, że można natrąbić na tłum na ścieżce rowerowej np.
              przy przystanku na tyle wcześnie, że tłum zdąży się zorientować i zleźć ze
              ścieżki, nim tam dojedziesz. A gwizdkiem nie, bo zanim wyciągniesz i oddech
              zbierzesz...
              • roweroraffi Re: Głośne trąbki na MASIE 31.05.07, 23:27
                rmikke napisała:

> Ale Airzound ma te przewagę, że można natrąbić na tłum na ścieżce rowerowej np.
                > przy przystanku na tyle wcześnie, że tłum zdąży się zorientować i zleźć ze
                > ścieżki, nim tam dojedziesz. A gwizdkiem nie, bo zanim wyciągniesz i oddech
                > zbierzesz...

Dobrym gwizdkiem wyciągniesz. Swoją drogą gwizdek ma tę przewagę, że po 2-3
                takich przystankach nie trzeba go pompować ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka