Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ustawianie licznika

31.05.07, 17:20
    Dzisiaj kupiłem sobie licznik SIGMA Speedmaster 5000. Podłączyłem go, tylko mam problem. Z fizyki jestem noga, więc jak się mylę, to mnie poprawcie. ;)
    W instrukcji montażu zaznaczone jest, żeby magnes na szprychę zakładać na samej górze. Jednak jak założę go tak, to odległość między nim, a czujnikiem na widelcu jest za duża i zwyczajnie licznik nie działa. Przesunąłem go więc w dół. I teraz pytanie - czy licznik mam konfigurować wg tabelki dla koła 28"? Bo jak tak ustawiłem, to wyświetlana prędkość trochę mi nie pasuje... choć może się mylę. Jeśli trzeba skonfigurować jakoś inaczej, to jak?
    Obserwuj wątek
      • rmikke Re: Ustawianie licznika 31.05.07, 18:31
        Licznik liczy ile razy magnes kolo niego przeleci, czyli obroty kola.
        Gdzie bys magnesu na szprysze nie umiescil, przeleci tyle samo razy.
      • ms-kola Re: Ustawianie licznika 01.06.07, 08:00
        Najwazniejsza sprawa to wpisanie do licznika obwodu koła w milimetrach (jeśli używasz ustawień km/h) Najprawdopodobniej w dokumentacji SIGMY masz tabelę standardowych rzeliczników i jak nie chce Ci się mierzyć obwodu koła to wpijasz taki wymiar standardowy na podstawie danych odczytanych z opony (rozmiar) i z tabeliki wybierasz milimetry do wpisania. A magnes na szprysze i kontaktron na szprysze ustaw tak aby były od siebie w takiej odległości jak zaleca instrukcja... gdziekolwiek by to było.... nawet przy samej piaście.... :))
        no a jak chce Ci się zmierzyć dokładnie obwód koła, to zaznacz krędą na oponie ślad, popchnij rower po asfalcie aż ślad wykona pełny obrót i wtedy zmierz odległość między liniami odbitymi na asfalcie.... masz dokładny obwód swojego koła.....
        • roweroraffi Re: Ustawianie licznika 01.06.07, 09:02
          ms-kola napisał:

> no a jak chce Ci się zmierzyć dokładnie obwód koła, to zaznacz krędą na oponie
          > ślad, popchnij rower po asfalcie aż ślad wykona pełny obrót i wtedy zmierz odle
          > głość między liniami odbitymi na asfalcie.... masz dokładny obwód swojego koła.

Dokładny to On nie będzie, bo nie uwzględnia ugięcia opony. Przepchnąć rower po
          prostej też nie jest łatwo... ale ja bym się nie przejmował, bo liczniki
          rowerowe i tak nie są przesadnie dokładne.
        • dro77nar Re: Ustawianie licznika 01.06.07, 09:29
          No właśnie ustawiłem wg tabelki w instrukcji :) Natomiast nie byłem pewien, czy można ustawić magnes w dowolnym miejscu.

Dzięki za pomoc :)
          • storm00 Re: Ustawianie licznika 01.06.07, 10:45
            Przepraszam Cię, ale tabelki w instrukcji ustawiania licnzika to sobie
            można........... w .........ę.
            Proszę bardzo, przykład sprzed tygodnia czy dwoch, czyli pomiar odległości
            przejechanego przez opony 3 rowerów:
            - poziomki SWB z kołem 20" (instrukcja rzecze o 1590, ja wsadziłem 1560, a przy
            pomiarze wsyzlo 1545 mm)
            - mój Cross Saphi - na oko ustawiłem 2100, w instrukcji była mowa o 2205,
            pomiar wyszedł na 2165 mm
            - MTB1 - koło 26", kolega ustawil na 2155 - wyszlo mu w pomiarze 2030
            - MTB2 - koło 26", kolega ustawił 2100, w pomiarze wyszlo mu 2050
            Wszystkie pomiary wykonano z dociążaniem koła, takim jak podczas jazdy. Nie
            użyto kredy, ale taśmy samoprzylepnej, a wyniki były pobierane co do jednego
            milimetra ;-) Do celów pomiarowych wykorzystano zwijaną miarkę 3 metrową.
            • sebeqx Re: Ustawianie licznika 01.06.07, 23:09
              Witam!

Uwzględnijcie jeszcze błędy pomiaru bo będzie niedokładnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka