Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    IP: 80.53.53.* 22.06.07, 01:29
    Witam. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z rowerem MTB na kołach 29"?
    Obserwuj wątek
      • skuter70 Re: MTB 29" 22.06.07, 09:58
        Gość portalu: gap napisał(a):

> Witam. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z rowerem MTB na kołach 29"?

na pl.rec.rowery maja:)
      • Gość: Slav4 Re: MTB 29" IP: 217.70.56.* 22.06.07, 10:48
        Z rowerem MTB jako takim nie, ale z kołami 29' i owszem.

www.bikefoto.pl/rower/zdjecie/22451/
        Kiedyś to już pokazywałem - tu masz rower crossowy na ramce Axisa z którego
        zrobiłem fałszywego "twenty-ninera". Z oryginalnej konfiguracji (w zasadzie)
        ostała się tylko ramcia i amor. Być może typowa rama MTB zachowuje się inaczej,
        ale duże koło to duże koło i wady wyłażą jak na dłoni:

1. Skrętność. Jedzie jak krążownik, ale i skręca jak krążownik. Można
        kombinować z długością mostka, podkładkami, ustawieniem kiery, etc, ale to nie
        zmienia faktu że większe tylne koło wymusza dłuższy tylny trójkąt. A to rozwala
        całą bazę kół i jeśli mocno nie zainicjujesz skrętu - rower wykazuje
        tendencje "turystyczno-krajoznawcze" i ma wielką ochotę zjeżdżać ze ścieżki w
        krajobraz.
        2. Większe koło = wyżej środek ciężkości. Fizyki nie oszukasz i nie zmienią
        tego żadne geometrie Genesis czy cuda z kątami w ramie. Strach na tym zjeżdżać.
        Im zjazd bardziej techniczny, tym większy strach :o)
        3. Dostępność części. Największy minus. Rower stoi na oponach Black Jack 1.9
        (przód) i Conti Vapor 2.1 (tył). Ale nie dlatego że tak sobie wymarzyłem.
        Kupiłem co było, a tę Conti dostałem w zasadzie spod lady i po znajomości. W
        sklepie Unibike'a były jeszcze lekkie (550g) Little Albert 2.1 ale już poszły -
        pewnie nie tylko ja poluję na takie poluję. Wąskich trekkingowych jest cała
        masa; im grubsza tym gorzej z dostęnością.
        I największy minus - amortyzacja (wybór). Jest wprawdzie na rynku wypasiony
        RockShox Reba 29' ale w okolicach 2400 PLN. A za taką kasę to ja mogę kupić
        porządnego górala. RST-ka nie kupię bo mam i wiem jak działa. U Pawlaka
        widziałm w cenniku jakieś Suntoury powietrzno-olejowe w okolicach 500-700 PLN.
        Skok 63 mm. Jak dokończę obecnego RST-ka to może się złamię i zakupię.
        4. Na zdjęciu obok dla porównania stoi "normalny" góral żony. Nieraz na
        wycieczkach są miejsca gdzie ona spokojnie przejeżdża, a ja już walczę o
        przyczepność czy utrzymanie w siodle. IMHO, 29' to ślepa uliczka, ewentualnie
        nisza dla dwumetrowych bikerów którzy na kołach 26' wyglądają "jak na psie".
        Zresztą nikt z czołówki nie jeździ na kołach 29 i to jest jak dla mnie argument
        decydujący.
        Plusów widzę niewiele. Koło troszkę lepiej się toczy i wybiera nierówności; jak
        już się rozpędzi to dłużej zachowyje moment obrotowy. Ale to też "plus
        ujemny" :o) - ciężej rozpędzić, ciężej zahamować bo masa rotująca z natury
        rzeczy jest większa.

Ufff, się rozpisałem
        Aha, jeszcze tzw. "disclaimer". Uwagi dotyczą quasi-MTB zbudowanego na ramce
        crossowej. Może klasyczny twenty-niner niweluje część z opisanych wad, ale tak
        jak napisałem - fizyki nie oszukasz. Długie, proste szutry - OK. Im trudniej,
        tym większa przewaga kółka 26.

• Gość: ji Re: MTB 29" IP: 217.116.102.* 24.06.07, 10:11
          ladnie opisane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka