Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wymiana zębatek

IP: *.as.kn.pl 10.07.07, 08:53
    Witam. Jeżdżę tylko po mieście i chciałbym zwiększyć efektywność przełożeń w
    moim rowerze. Myślę o wymianie największej zębatki przy korbach (obecna ma 42
    zęby). Pytanie: czy wymiana na 44 zęby będzie miała istotne znaczenie? Może
    lepiej wyminić na 48? Dodam, że rower to tzw. góral na kołach 26 cali, przód
    42, 32, 22, tył 8 przełożeń 12-32. pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: jantor Re: Wymiana zębatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 10:46
        Oczywiscie,ze tak.Zaloz od razu 48.Lepiej miec wieksza przekladnie,a
        przelozenie zawsze mozna zredukowac.Ja bym zalozyl jakas korbe kompaktowa(taka
        hybryda-cos pomiedzy przekladnia szosowa,a gorska).Taka korba ma dwie zebatki
        (trzecia jest Tobie zbedna),najczesciej 50-39 zebow.Polecam FSA-ok.400 zl,ale i
        tansze sie zdarzaja.
        • Gość: Jacu Re: Wymiana zębatek IP: *.icpnet.pl 10.07.07, 11:01
          Wymiana kasety na 11T da więcej niz przednia tarcza 44.

W praktyce o ile rower swoje przejechał i tak pewnie będziesz musiał wymienic
          całość (tryby z przodu i tyłu oraz łańcuch).

44/11 = 48/12

Utrata jednego ząbka z tyłu będzie odczuwalna

montując 48/11 uzyskasz potężną zmiane przełożenia z 3,5 na 4,4 obroty
          koła/obrót korby.
          • Gość: quchnia Re: Wymiana zębatek IP: *.vlan15.enoch.lubman.net.pl 10.07.07, 11:29
            Dziękuję bardzo, nie pomyslałem, że wielkość (ilość zębów) tylnych koronek może
            mieć taki wpływ.
            Istotnie, przymierzaem się do wymiany trybów, teraz będę wiedział, czego
            szukać. Łańcuch już zakupiłem ;-).
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka