Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    07.08.03, 09:31
    He.. Właśnie sobie kupiłem taki rower. Rama stalowa, brak amortyzacji, z tyłu
    Altus z przodu jakiś shit, hamulce shimano, poza tym zupełny golas za 799
    zł... i jeździ jak mercedes! Nie chce się wierzyć.
    Tym samym dołączam do zwoleeników teorii, że lepszy jest markowy podstawowy
    golas niż wybajerzony do granic grat.

Możecie mi jednak napisać jakie są wady i zalety tego roweru? Aha - jedyne co
    odczuwam to brak przedniego amorka - już sam nie wiem czy chodzi o komfort
    jazdy czy o poczucie że go nie mam :)
    Obserwuj wątek
      • skuter70 Re: TREK 800 07.08.03, 14:56
        a ja z mojej 820 amor zdjalem:)
        • czuowiek Re: TREK 800 08.08.03, 09:32
          To moze mi go odstąpisz za odpowiednie pieniądze???
      • janek1976 Re: TREK 800 08.08.03, 08:47
        Amor sluzy do czego innego. Jak pojezdzisz w lesie po korzeniach albo po
        kamieniach na szlakach gorskich to zobaczysz roznice w rowerze bez amora i w
        rowerze z amorem, jeden rower bedzie mial krzywa przednia obrecz a drugi nie.
        Chyba ze kupiles rower do jezdzenia po chodnikach a najwieksza nierownosc to
        kostka chodnikowa.
        • filut Re: TREK 800 08.08.03, 08:55
          janek1976 napisał:

> Chyba ze kupiles rower do jezdzenia po chodnikach a najwieksza nierownosc to
          > kostka chodnikowa.

Amortyzatory mają szczególnie istotne zalety podczas jazdy na kacu.
        • czuowiek Re: TREK 800 08.08.03, 09:39
          eh, doskonale wiem do czego służy amor :))) A rower kupiłem do jeżdzenia w
          terenie a nie po chodnikach (nie kupowałbym wtedy górskiego roweru!). Nie
          uprawiam żadnych wyczynów na rowerze - chodzi mi o jazdę rekreacyjną (i taka
          jest klasa roweru (mountain-tourist), ale po terenie a nie po mieście (bo co to
          za przyjemność?).
          Amortyzator w jeździe rekreacyjnej poprawia komfort jazdy właśnie w mieście po
          krzywych chodnikach itp.. natomiast po jeździe rekreacyjnej w terenie, po
          lesie, górkach itp. jak dla mnie nie ma wielkiej różnicy w komforcie jazdy (o
          pogietych kołach zapomnij - ja się nie zabijam na tym rowerze) - nie zmienia to
          faktu, że do tego lasu trzeba jakoś z centrum dojechać i amorek by sie
          przydał.
          • janek1976 Re: TREK 800 08.08.03, 10:06
            Jazda w terenie bez hamowania przed kazdym korzeniem, wiekszym kamykiem to sama
            przyjemnosc ale trzeba miec amora i mocniejsze obrecze. Mam porownanie bo mam
            jeszcze rower trekingowy.
      • konradrak Re: TREK 800 12.08.03, 20:41
        Też niedawno skusiłem się na ten rowerek i jestem bardzo zadowolony. Faktycznie
        na nierównosciach przydałby się amorek (chyba założe RST Capa) tylko znów
        trochę przybędzie wagi :(. Zaliczyłem już poważny upadek i ku mojemu zdziwieniu
        prócz kilku rys nic się nie stało. Uderzenie w przedniz obrecz było tak duże,
        że przesunęła sie na widelcu ale nawet o mm się nie skrzywiła (znaczy, że są
        mocne).
        Pozdrawiam, Konrad
      • maciej.preiss Re: TREK 800 26.08.03, 10:07
        ...bo trek to właśnie mercedes wśród rowerów, po prostu
        firma która nie wciska g.. w podstawowych modelach, tylko
        się stara i nawet w najtańszym modelu daje tyle ile się da,
        a nie "byle było". Szkoda że takich firm jak na lekarstwo,
        i to nie tylko wśród rowerowych.

Pozdr
        M
      • armstrong TREK 800 za prawie 800zł to... 26.08.03, 14:43
        jakaś wersja niskobudżetowa(?!), skoro z tyłu altus, a z przodu szit :)
        Ja za swojego dałem (2 lata temu) ponad 1800, ale osprzęt deore, cateye,
        wellman, kenda pro i inne.
        Ale przyłączam się do opinii - to baaardzo udany model i rzecz nie tylko w
        osprzęcie, ale również w samej konstrukcji (kształt ramy, kąty, nachylenie
        widelca etc. etc.). Wg mnie to jest rower "neutralny" w prowadzeniu, bez
        względu na wzrost rowerzysty, wysokość siodełka, kierownicy itd.
        • czuowiek Re: TREK 800 za prawie 800zł to... 28.08.03, 11:20
          heh - nie mam pojecia czy to jest jakaś uboga wersja - być może...
          Rower był ostro przeceniony (z 1200 na 800) a co do osprzętu to jest taki sam
          jak na stronie TREKA. Co do przerzutek to z tyłu Altus a z przodu Shimano C 52.
          Reszta osprzetu - tak jak pisałeś (koła Matrix, opony Kenda, hamulce Shimano V-
          break, korba Deore, siodło trek, lampy cateye etc..) ale też widziałem opisy na
          polskich stronach, z których wynikało, że są różne wersje wyposażenia, więc ja
          mam chyba jakąś prostszą.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka