Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

down/top swing

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 23:16
    co to oznacza? i czy to to samo co down i top pull, bo z takim terminem też
    się spotkałem odnośnie przerzutek
    Obserwuj wątek
      • Gość: Słwek Rz. Re: down/top swing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 23:49
        Down/top swing to cecha konstrukcyjna przerzutki.

Top swing:
        www.cyklotur.com/x_C_I__P_53096908-53010001__PZTA_2.html
        Down swing:
        www.cyklotur.com/x_C_I__P_53040650-53010001__PZTA_2.html

Down/top pull to z kolei sposób prowadzenia linki do przerzutki - od góry albo
        od dołu.
        Są też przerzutki uniwersalne (np. podlinkowana wyżej DEORE XT FD-M770)
        • Gość: mat88 Re: down/top swing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.08, 08:38
          Dzieki, a jaki to ma wpływ (jesli w ogóle) na działanie przerzutki to czy jest
          down czy top swing?
          • Gość: Sławek Rz. Re: down/top swing IP: *.zeo.pl 18.03.08, 09:24
            Są tacy, którzy twierdzą, że down swing wolniej łapią luzy (podobno).
            A jak jest naprawdę, to licho wie...

Wybór konkretnego typu zależy do jakiej ramy ma być zamontowana.
            Np. ja u siebie down swing nie mógłbym zamontować, bo obejma znalazła by się akurat w miejscu gdzie jest mocowanie koszyka bidonu.
            • Gość: Jacu Re: down/top swing IP: *.icpnet.pl 18.03.08, 12:07
              Down swing dużo wolniej łapią luzy - mój downswing mnie do tej tezy przekonał...

W zrobionych z głową ramach obejma downswinga przypada pomiędzy śrubami,
              niestety w przypadku małych ram albo dużego slopingu górnej rury nawet w
              markowych ramach bywa różnie.

Jeśli obejma wypada pomiędzy śrubami można zamontować koszyk, ale nie każdy da
              się zamontować bez podkładek dystansowych.
              • Gość: lasvegasparano Re: down/top swing IP: *.chello.pl 18.03.08, 14:44
                Zgadza sie downswing wolniej lapia luzy ale i troche ciezej przerzucaja w porownaniu z topswing (lepiej przerzucajacymi ale szybko lapiacymi luzy).
                Ja ostatnio kupilem przerzutke przednia topswing alivio (jak oryginalna (alivio) ktora luzy zlapala po 2mcach ale jako tako przerzucala jeszcze pare lat). Zalezalo mi na dwoch bidonach a z podkladkami dystansowymi nie chcialem sie bawic.
                Zobaczymy co warte najnowsze topswing alivio, przeciez nie moze byc tak ze producent robi szajs i sie nie przejmuje rozklekotywaniem przerzutek po paru tygodniach - moze cos usprawnili :)
                • Gość: Sławek Rz. Re: down/top swing IP: *.zeo.pl 18.03.08, 15:01
                  Moja przednia przerzutka XT FD-M760 (top swing) służy mi już 4 rok. Bywało tak, że spod błota nie było jej widać, a mimo to nie było problemów ze zmianą biegów.

Czy ma luzy? - nie wiem, nie sprawdzałem :-)
                  Działa tak jak trzeba i to się dla mnie liczy.
                • Gość: Jacu Re: down/top swing IP: *.icpnet.pl 18.03.08, 18:23
                  Dystanse nie zawsze są konieczne - np. koszyk Tacx tao można zamontować bez
                  żadnego kombinowania.

Odpowiedni dystans można kupić w sklepach elektronicznych jako plastikowe nóżki
                  do uniwersalnej obudowy.
      • voytexbezportek Re: down/top swing 19.03.08, 23:32
        top swing - ugiecie przezutki (swing) jest powyzej (top) obreczy mocujacej
        przezutke do ramy.

bottom swing (albo down jesli wolisz) - ugiecie przezutki jest ponizej obreczy
        mocujacej do ramy.

W wiekszosci przypadkow tylko jeden z powyzzych typow bedzie lepiej pasowal do
        twojego roweru, ze wzgledu na typ zawieszenia tylnego, etc.
        Oba typy przezytek, ustawione wlasciwie, dzialaja bezproblemowo.

bottom pull - linka ciagnie z dolu
        top pull - linka ciagnie zgory

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka