Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pedały - jaki wybrać

IP: *.77.classcom.pl 24.07.08, 22:45
    cześć
    moje fabryczne ohydne pedały plastikowo blaszane dogorywają i może dobrze bo w końcu kupie coś porządnego.
    No właśnie i co wybrać? na jakich jeździcie? zaznaczam ze spd odpadają bo jeżdżę prawie cały rok w różnych butach na jakie ma ochotę (oczywiście sportowych) i nie zamierzam mieć osobnej szafki na spdy. Rowerek to mtb ghost 1800. Jeżdzę praktycznie codziennie miedzy innymi do roboty. Zależy mi na tym aby były lekkie raczej nie katuje roweru więc pytanie jakie pedały to lekkie? znalazłem platformy alu darthmoora po 125 za sztukę masa 560 gram to dużo? mało? szukać lżejszych? a może tańszych? czy wkręcane piny się przydają? czy nie niszczą butów? czy są jakieś rozmiary śruby od pedałów czy to jakiś standard? przepraszam za laickie pytania ale jestem zielony w temacie.
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: gosc Re: pedały - jaki wybrać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 10:23
        Po pierwsze nie darthmoor tylko dartmoor, nie nie ma różnic rozmiarach srób
        (tylko pomiedzy bmx`ami a mtb, 125 to srednia cena, ale dartmoor zazwyczaj robi
        dobre zeczy, firma raczej produkuje czesci do grawitacyjnych odmian kolarstwa
        wiec tych pedałów nie zajedziesz, jezdzsz w xc i szukasz pedałów z pinami ?? 0_o
        < piny niszcza buty, na poczatkek poszukaj jakis dobrych stalaków, pozdro UZYJ
        GOOGLE
      • Gość: Steppenwolf Re: pedały - jaki wybrać IP: 62.29.248.* 19.08.08, 11:20
        A jeśli mieszkasz w Warszawie - w najbliższy weekend może być
        Lublin - i chcesz przyoszczędzić, to Ci dam swoje stare, aluminiowe
        z noskami. Zrobiłem na nich parę tysięcy, ale jeszcze kilka można
        dodać.
        Wydaje mi się (dawno ich nie oglądalem...), że mam takie:

www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=0&k=14&p=%&id=1209
        Pozdrowki.
      • spector1 Co wybrać? :Tanie pedały - drogie buty 19.08.08, 12:42
        Pedały MTB, szosowe i trekkingowe mają gwint angielski 9/16"x20TPI
        tj 14,23 mm x20 Threads Per Inch(zwojów na cal)

en.wikipedia.org/wiki/Unified_Thread_Standard#Basic_profile
        Pedały nie są tak ważne jak buty.
        Nawet pedały za 15- 25 zł w zupełności wystarczą jeżeli nie jesteś
        wyczynowcem.
        Pedały pokazane w poniższy m linku są b.dobre.
        Jazda z pedałami platformowymi za 120 zł i w butach za 50zł jest
        znacznie gorsza niż z pedałami za 15 zł w butach za 250zł.

aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=414674841#photo
        Przy trekkingu mam pedały za 15 zł. Przejechałem na nich ponad 5 tys
        km.

Natomiast jeżdżę w butach Mizuno podobnej klasy jak te pokazane w
        poniższym linku.
        Zestaw pedały + buty to ok 300 zł.

aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=413296286
        Jazda trekkingiem z szosowymi pedałami zatrzaskowymi Campagnolo
        Chorus + buty z karbonową podeszwą (zestaw 700 zł)
        podnosi średnią prędkość minimalnie . Jazda w nich umożliwia jedynie
        bezpieczniejsze sprinty , łatwiejsze podjazdy
        na pedałach pod górę. W warunkach miejskich taki zestaw jest
        zupełnie zbędny.
        Poza tym same pedały mogą skusić
        złodzieja.Złodziej nie poskusi się na pedały za 15zł
        natomiast droższe buty są bezpieczne na moich stopach.

Spector
      • dr.krisk Dwustronne... 19.08.08, 13:35
        Jeżdżę na dwustronnych Alivio (z jednej strony SPD, z drugiej -
        platforma) i sobie chwalę.
        • Gość: blabla Re: Dwustronne... IP: 195.205.202.* 20.08.08, 17:31
          jeżdżę na czterostronnych ubijakach i sobie chwalę:)
          prawda jest taka że po latach jeżdżenia w zatrzaskach różnego rodzaju już nie potrafię jeździć na zwykłych platformach!!!
          tak jak pisze doktorek pedały zatrzask/platforma to dobry wybór. jest jeszcze inna możliwość:) pedału spd+plaskikowa platforma wpinana w miejsce bloku ( shitmano 12pln ).
          oczywiście rzecz gustu ale dla kogoś jeżdżącego trochę bardziej sportowo zatrzaski to jedyna opcja:)
          na miasto jednak zbyteczna:)
      • 6agurola Re: pedały - jaki wybrać 30.08.15, 18:26
        Odgrzewam temat, bo szukam jakiś wygodnych pedałów do roweru.
        • uthark Re: pedały - jaki wybrać 30.08.15, 19:58
          Jak niedużo jeździsz i tylko do pracy i rekreacyjnie, to jakieś niedrogie. Moje wytrzymały kilkanaście tys. km, a kosztowały kilkadziesiąt zł.
        • radomy Re: pedały - jaki wybrać 03.09.15, 11:11
          Spotkałem się z dwoma rodzajami pedałów: platformowe i wpinane. Wpinane gwarantują bardziej precyzyjne panowanie nad jednośladem. Ale mimo wszystko są niebezpieczniejsze, bo można uszkodzić sobie piszczele. Te dwie kwestie dobrze opisane zostały w www.lifebox.pl/pedaly-platformowe-czy-wpinane/
          • steve69 Re: pedały - jaki wybrać 03.09.15, 18:43
            radomy napisał(a):

"... Te dwie kwestie dobrze opisane zostały..."

Po przeczytaniu tego:

"O ile pedały wpinane gwarantują nam bardziej precyzyjne panowanie nad rowerem, o tyle może dojść do sytuacji, w której niekontrolowane wypięcie może doprowadzić do uszkodzenie piszczeli – wystające bolce często stają się przyczyną dotkliwych zranień i kontuzji, szczególnie w przypadku początkujących fanów ostrzejszej jazdy."

mogę powiedzieć tylko - co to za bełkot? Jakie znowu bolce? Jakie kontuzje i zranienia?

Z pedałów zatrzaskowych korzystam już 12 lat (PD-M515, potem PD-M520, obecnie PD-M540) i stwierdzam, że częściej zdarzało mi się obić piszczele na platformach niż na "klikach".

.
            • gom1 Re: pedały - jaki wybrać 04.09.15, 08:12
              steve69 napisał:
              > mogę powiedzieć tylko - co to za bełkot? Jakie znowu bolce?
              > Jakie kontuzje i zranienia?

To pewnie jeden z tych, co rozkręcają "espedy" tak, aby trzymały z minimalną siłą. A przed zatrzymaniem roweru czy przed każdym skrzyżowaniem wypinają się już kilka sekund wcześniej.
          • uthark Re: pedały - jaki wybrać 03.09.15, 19:39
            Wydaje mi się, że do spokojnej jazdy komunikacyjnej i rekreacyjnej pedały wpinane są zbędne. Wystarczą "zwykłe" pedały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka