Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wymiana bidonów

IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.08, 21:37
    na stronie jakiegoś producenta napojów sportowych przeczytałem, że należy w
    miarę często zmieniać bidony (tzn. stare zastępować nowymi). Czemu tak jest,
    czy regularne mycie nie wystarczy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: wymiana bidonów IP: *.icpnet.pl 30.07.08, 22:25
        Mycie bidonu nie jest takie proste, na dnie bidonu lubi pojawiać się życie.

Można szorować (nie całkiem skuteczne).

Można czyścić chemicznie (prostą metodą dezynfekcji plastikowego bidonu jest
        zalanie go roztworem kreta (poczciwe NaOH, dobre do udrażniania rur i leczenia
        zgagi) - po wypłukaniu nie zostają żadne niebezpieczne substancje a życie znika
        na długi czas).

Można też kupować nowe co jakiś czas.
        • Gość: ff Re: wymiana bidonów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 07:32
          dobry bidon służy wiele lat. w tacxach naet jak się zapomni to nic się nie rodzi
          - przynajmniej u mnie. po prostu po przyjeździe płucze się bidon i tyle. ale to
          tacx. kiedyś miałem jakieś marketowe g... i nie dość że waliła woda plastikiem
          to jeszcze umyć tego nie było można dokładnie i na dnie pojawiły się grzyby.
          dobre bidony spokojnie wytrzymają nawet kilka sezonów
          • Gość: gnom_z_siekierka Re: wymiana bidonów IP: *.chello.pl 31.07.08, 18:23

Na przykre zapachy z bidonu najlepszy sposób to zalać roztworem wody z solą lub
            z kwaskiem cytrynowym.
            Tanim bidonom często psują się ustniki i jedynie w tym widzę ich główną wadę.
            Oczywiście jeśli jest znaczek "że do żywności" (nóż i widelec) to tym lepiej.
            Kret to skrajnie radykalna metoda i aż mnie ciarki przechodzą ;) ja bałbym się
            że źle wypłukałem.
          • Gość: ka2 Re: wymiana bidonów IP: *.ip.netia.com.pl 01.08.08, 21:20
            > dobry bidon służy wiele lat.

prawda.
            a jak służy długo, to mniej śmieci się produkuje.
            dlatego lepiej kupić raz coś dobrego. Albo w ogóle nie kupować. :)
            ... bo jako zamiennik bidona całkiem dobrze sprawdza się butelka 0.5-0.7L po
            wodzie mineralnej z zakrętką z "dzióbkiem". ja już od 2 lat wożę tę samą i
            jeszcze się nie rozwaliła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka