Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problem z rozmiarem ramy?

IP: *.tpi.pl 11.08.08, 15:59
    Witam.
    Chcę kupić rower. Zainteresowany jestem crossem. Mierzyłem kilka rowerów m.in.
    Kellysa, Meridy, Authora (rama 20-21", koła 28") i na każdym miałem ten sam
    problem. Mianowicie przy skręcie, stopa (od zewnętrznej zakrętu), w trakcie
    pedałowania zahacza o krawędź koła (również od zewnętrznej zakrętu).
    Sprawdzałem na MTB tych firm (rama 19-19,5", koła 26") i tego problemu nie ma.
    Skąd ta różnica i czy można coś z tym zrobić? Na crossie z ramą 22" już czułem
    się rozciągnięty jak pantograf...
    Dla uzupełnienia mam 182 cm wzrostu.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: Problem z rozmiarem ramy? IP: 212.75.100.* 11.08.08, 16:14
        Zamontowac noski albo SPD.

Podczas jazdy nie powinno byc problemu, przymierzanie się do roweru przez
        zakręcanie podczas postoju nie ma sensu.
        • Gość: bikerek Re: Problem z rozmiarem ramy? IP: *.chello.pl 11.08.08, 16:40
          > Zamontowac noski albo SPD.
          >
          > Podczas jazdy nie powinno byc problemu, przymierzanie się do roweru przez
          > zakręcanie podczas postoju nie ma sensu.

Święte słowa. Jeżdżę w noskach (a przymierzam się do zatrzasków) i nic nie
          obciera ale czasem gdy siądę na rower w "odświętnym stroju i butach" by doraźną
          potrzebę podjechania gdzieś zaspokoić, to owszem zdarza się zahaczyć końcem
          stopy o pedał - to po prostu stawianie na pedale niewłaściwego miejsca stopy
          (eliminowane poprzez wymuszenie gdy jeździ się w noskach lub zatrzaskach).
          Można też ewentualnie się przestawić i przyzwyczaić do odpowiedniego
          umiejscowiania stopy na pedale bez niczego i po pewnym czasie kontrolowanej
          jazdy wejdzie to w nawyk i będzie ok.
          • Gość: Staluch Re: Problem z rozmiarem ramy? IP: *.tpi.pl 12.08.08, 12:47
            Rower przymierzałem w trakcie jazdy. Była możliwość przejechania się obok sklepu.
            Wygląda na to, że dokupię noski do roweru, który wybiorę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka