Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaki rower wybrać Unibike cz Merida

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 14:18
    Witam. Mam dylemat jaki rower cross wybrać. Merida TFS 800V z kolekcji 2008,
    która została przeceniona na 2300zł czy Unibike Xenon model 2009 (cena Unibike
    2600).
    Obserwuj wątek
      • Gość: bednar Re: Jaki rower wybrać Unibike cz Merida IP: 89.171.163.* 20.02.09, 00:10
        Jeżeli chodzi o części to Xenon poczynając od opon, poprzez hamulce a na
        przerzutkach kończąc jest nieporównanie lepszy. Dużo słyszałem (czytałem), że
        merida ma bardzo dobre ramy. Niestety nie słyszałem żadnych opinii (ani dobrych,
        ani też złych)o ramach unibika ale specyfikacja (alu 6061, hydroformowana,
        potrójnie cieniowana)wskazywałaby że mamy do czynienia z porządnym kawałkiem
        aluminium. Na twoim miejscu bez wahania brałbym Xenona
        • Gość: Wojtek Re: Jaki rower wybrać Unibike cz Merida IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 13:07
          Zdecydowałem jednak inaczej niż sugerowałeś właśnie ze względu na ramę. Prawdą jest, że przerzutki w xenonie są lepsze ale wydaje się, że różnica klas będzie niewyczuwalna w tym przypadku (tył też XT przód LX w Meridzie). Na korzyść Meridy oprócz ramy wpłynęły jeszcze lepsze piasty, manetki, a co do hamulców to przy mojej jeździe V- ki wystarczą mi w zupełności (raczej jazda po płaskim), a nie obciążają zbytnio roweru dodatkowo. Ważny jest tak samo dla mnie tzw pierwsze wrażenie i tutaj Merida wygląda na rowerek zdecydowanie lżejszy, dynamiczniejszy, wykonanie ramy jest o niebo lepsze. A czy dobrze zrobiłem okaże się już niebawem bo znajomy zdecydował się właśnie na Xenona i będziemy mogli porównać je bezpośrednio w "boju". O wnioskach napiszę, może komuś się przyda. Dzięki i Pozdrawiam!!!
          • Gość: Wojtek Re: Jaki rower wybrać Unibike cz Merida IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 13:09
            A i zapomniałem dodać ostatniej przyczyny rezygnacji z Unibike: Ceny poszły do
            góry niestety...
      • Gość: jose Re: Jaki rower wybrać Unibike cz Merida IP: *.merida.pl 30.03.09, 15:26
        Bez dwóch zdań Merida. Poszukaj w testach światowych. Taka marka jak Unibike nie
        istnieje w profesjonalnym świecie sportu wyczynowego i wyczynowych rowerów. Skąd
        więc moga wiedzieć jak robić rowery? Nie ryzykowałbym i poszedłbym w Meridę bez
        zastanowienia. W tym roku wygrali wszystkie najwazniejsze testy rowerów mtb
        (hardtaili i full`i) ze swoim flx i ninety-six. To o czymś świadczy. Ale to
        tylko moje zdanie. Może dlatego, ze jeżdżę na meridzie tylko one-five-zero (inny
        segment)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka