Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ilu cyklistów?

05.03.09, 11:41
    tak się zastanawiam całą zimę ilu rowerzystów wyjeżdża na ulice Warszawy w standardowy zimowy dzień, bez pogody extremalnej w sensie deszczu, zawiei czy zamieci...
    biorąc pod uwagę ilu nas przyjeżdża na WMK, ilu spotykam po drodze, doliczając wszystkich panów na nieśmiertelnych składakach strzelam, że pół tysiąca?
    za dużo? jak sądzicie?

pozdrawiam
    b.
    Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: ilu cyklistów? 05.03.09, 20:53
        boruta_wwa napisał:

> tak się zastanawiam całą zimę ilu rowerzystów wyjeżdża na ulice Warszawy w stan
        > dardowy zimowy dzień, bez pogody extremalnej w sensie deszczu, zawiei czy zamie
        > ci...
        > biorąc pod uwagę ilu nas przyjeżdża na WMK, ilu spotykam po drodze, doliczając
        > wszystkich panów na nieśmiertelnych składakach strzelam, że pół tysiąca?
        > za dużo? jak sądzicie?

Nie ma pojęcia, ja na swojej drodze do pracy regularnie spotykałem 7 różnych
        osób, niezależnie od pogody. Nie każdą codziennie, ale to mogło zależeć od tego,
        że i ja o różnych godzinach jeździłem do pracy, i Oni pewnie też. A wystarczyło
        wahanie kilkuminutowe w czasie jazdy by się z daną osobą nie zobaczyć tego dnia ;-)
        No i ja jeździłem przez Grota, AK, Prymasa i Górczewską, czyli w większości
        rejony mało przyjazne rowerzystom, obstawiałbym, że w innych częsciach miasta
        rowerzystów jest więcej niż ja widywałem.

Można spróbować natomiast oszacować tą liczbę. ZDM twierdzi, że średnio 2%
        podróży w mieście jest wykonywane na rowerach. Zakładając, że jest ich w lecie
        więcej niż w zimie (załózmy 10x więcej, tak jak uczestników Mas letnich),
        stawiałbym, że w zimie 0,2% podróży to podróże rowerowe. Nie wiem ile podrózy
        dziennie wykonują Warszawiacy, ale sądzę, że z milion tego będzie. Jeżeli by tak
        było, to mamy w zimę około 2000 podróży rowerowych dziennie.

Inna sprawa, że te 2% podróży rowerowych chyba nie było mierzone w czasie
        najlepszych warunków do jazdy rowerem (a chyba w listopadzie jakoś), więc liczba
        może być znacznie niedoszacowana. Jeżeli by przyjąć, że te 2% jest w
        listopadzie, to do grudnia czy stycznia liczba ta spada nieznacznie
        (przynajmniej na Masie) i zimą byłoby wtedy powiedzmy 1% podróży rowerowych,
        czyli około 20000.

Jak widac widełki spore. Ale tak to jest, gdy zarządcy dróg i miasto nie robi
        badań ;-)
      • seba-sch Re: ilu cyklistów? 05.03.09, 21:35
        ja jeżdziłem w zimie wprawdzie nie codziennie ale często i na swojej
        21km drodze z Ząbek, przez Trasę Siekeirkowską na Żwirki i Wigury
        widywałem najwyżej kliku rowerzystów, a zdarzało się że nie
        spotkałem nikogo tak więc jestem bliższy ostrożnemu szacunkowi że
        max.200 osób niż 2000.

pozdrawiam całorocznych rowerzystów :)
        • d_r_e_x Re: ilu cyklistów? 06.03.09, 12:56
          Ja myślę że jednak się mylisz. ;) W miejscu gdzie pracuję do pracy na rowerach codziennie, niezależnie do pogody przyjeżdża 10-15 osób (niektore z nich widywałem na Masie).
          • xiontz Re: ilu cyklistów? 09.03.09, 09:27
            Pozdrowienia dla wszystkich cyklistów śmigających "obwodowym" - obecna, w sumie
            dość łagodna zima sprawiła, że nie było ani jednego dnia, żebym nie spotkał
            kogoś na rowerze. Liczba spotykanych przeze mnie cyklistów waha się od 5 do 25
            osób dziennie (liczone w obie strony razem). Liczę tu także "składaki", bo to
            też są rowery :)

W skali całej Warszawy myślę, że pół tysiąca to jest liczba realna. Ale klimat
            się ociepla i cyklistów zacznie przybywać...

X.
        • robertrobert1 Re: ilu cyklistów? 09.03.09, 18:46
          seba-sch napisał:

> ja jeżdziłem w zimie wprawdzie nie codziennie ale często i na swojej
          > 21km drodze z Ząbek, przez Trasę Siekeirkowską na Żwirki i Wigury
          > widywałem najwyżej kliku rowerzystów, a zdarzało się że nie
          > spotkałem nikogo tak więc jestem bliższy ostrożnemu szacunkowi że
          > max.200 osób niż 2000.

To musiales mnie widziec ...chyba, ze wtedy jechalem alternatywna trasa czyli
          Walem Zawadowskim.
          • seba-sch Re: ilu cyklistów? 10.03.09, 07:51
            > To musiales mnie widziec ...chyba, ze wtedy jechalem alternatywna
            > trasa czyli Walem Zawadowskim.

zazwyczaj jeżdżę przez Trasę Siekierkowską rano między 6:30-7:00, po
            połodniu 16:30-17:00.
            • robertrobert1 Re: ilu cyklistów? 10.03.09, 18:49
              seba-sch napisał:

> > To musiales mnie widziec ...chyba, ze wtedy jechalem alternatywna
              > > trasa czyli Walem Zawadowskim.
              >
              > zazwyczaj jeżdżę przez Trasę Siekierkowską rano między 6:30-7:00, po
              > połodniu 16:30-17:00.

A... to calkiem inna sprawa. Mijamy sie z półgodzinna różnicą czasu.
      • kultowy_grzech Re: ilu cyklistów? 10.03.09, 09:31
        jadąc dziś do pracy postanowiłem porachować mijanych cyklistów i wyszło mi, że
        spotkałem ich 10. na trasie siekierkowskiej (od ostrobramskiej po sobieskiego)
        spotkałem tylko jednego, który zrobił mi olbrzymią przykrość i mnie wyprzedził
        ;-) później, jadąc od sobieskiego na wolę spotkałem jeszcze 9 osób na dwóch
        kółkach (w tym trzy składaki).
        może i faktycznie w skali całego, średnio chłodnego zimowego dnia na
        warszawskich ulicach tuła się 500 rowerzystów, kto wie ;-)
        ja sam zima jeżdżę z rzadka; od marca do grudnia codziennie, ale w styczniu i
        lutym pasuję - rwa kulszowa nie daje mi żyć :-(
        • xiontz Re: ilu cyklistów? 11.03.09, 15:30
          Okolice bazaru na Wolumenie w dzień targowy - i nie ma, że mróz, czy wichura -
          zawsze spotkasz kilka "składaków".

Nie wiem czemu, ale na mnie duże wrażenie robią dziewczyny, które pomykają zimą
          na rowerach. W ogóle robią, ale jak na bajku i w zamieci śnieżnej, to już
          całkiem grande szacun!

X.
          • seba-sch Re: ilu cyklistów? 11.03.09, 18:01
            > Nie wiem czemu, ale na mnie duże wrażenie robią dziewczyny, które
            pomykają zimą
            > na rowerach. W ogóle robią, ale jak na bajku i w zamieci śnieżnej,
            to już
            > całkiem grande szacun!

tak, jest ich zdecydowanie mniej, są to w większości zmarźluchy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka