Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

GPS na rower

04.05.09, 17:41
    Ma ktoś jakieś doświadczenia?
    Zależy mi tylko na mapie dróg, ulic i ścieżek leśnych. Nie musi wyświetlać
    prędkości, oddechu itp. Ale musi mieć pewny uchwyt do roweru i długotrwałe
    zasilanie. Czytałem opinie że w tej sytuacji lepiej kupić zwykły turystyczny
    niż rowerowy i dokupić uchwyt.
    Może ma ktoś doświadczenie z konkretnymi modelami?
    Obserwuj wątek
      • lewocz Re: GPS na rower 04.05.09, 20:57
        Garmin z serii 60
        Garmin Vista

Innych opcji nie widzę.
        Wszelkie palmy czy telefony odpadają.
        • jan-w Re: GPS na rower 04.05.09, 21:24
          A co myślisz o Oregon 200 z uchwytem rowerowym? Duży wyświetlacz i możliwość
          zasilania paluszkami.
          • Gość: drobo Re: GPS na rower IP: *.petrus.pl 04.05.09, 21:39
            seria Oregon ma g...o warty wyświetlacz - bez podświetlenia w dzień niewiele na
            nim widać, zwłaszcza gdy zamocowany jest na kierze bicykla. Tutaj wspomniana
            Vista czy 60CSX zdecydowanie lepiej sobie radzą.
            • jan-w Re: GPS na rower 04.05.09, 21:47
              I po to między innymi istnieją fora internetowe :-)
              • Gość: Michał Re: GPS na rower IP: 193.23.61.* 12.05.09, 08:28
                Po dłuższym czasie użytkowania Nuvi200 na rowerze i po ukazaniu się
                mapy terenowej zainwestowałem w oryginalny garminowski uchwyt.
                Trzyma świetnie. Cena jest jednak wywindowana niesamowicie (80 zł)
                zwłaszcza w stosunku do obecnej ceny Nuvi200. Sprzęt działa
                świetnie. Oczywiście nie nadaje się na deszcz. Nuvi200 wytrzymuje 2-
                4 godzin bez zasilania. Dlatego stosuję batery extender (4
                akumulatorki). Całość wychodzi dość tanio. W dodatku ten sma GPS
                może być używany w samochodzie.
                img212.imageshack.us/img212/4711/uchwytfa8.th.jpg" border="0" alt="img212.imageshack.us/img212/4711/uchwytfa8.th.jpg">
      • wcyrku1 Re: GPS na rower 12.05.09, 12:44
        jan-w napisał:

>
        > Zależy mi tylko na mapie dróg, ulic i ścieżek leśnych.

> Może ma ktoś doświadczenie z konkretnymi modelami?

Oregon wyposażony jest w mapę topograficzną Polski oraz można korzystać ze
        specjalistycznych map topo na dodatkowych kartach

Oregon zamontowany na poziomo ustawionym mostku - b.pewny uchwyt.
        Zasilanie - mini akumulator żelowy 12V + gniazdo zapalniczki samochodowej +
        trójkątna minisakwa zamontowana na rzepy w przodzie ramy nad bidonem - całość
        wielogodzinnego zasilania 70zł.

Kabel połączeniowy samochodowy i uchwyt rowerowy w wyposażeniu Oregona.
        Widoczność ekranu nawet w słońcu porównywalna z w/w innymi najlepszymi modelami
        GPS-u

Instalacja 12V umożliwia wykorzystanie na rowerze posiadanych już różnych
        gadżetów samochodowych lub dodatkowego oświetlenia.

Mam też solarną ładowarkę do akumulatorów 12V a wszystko przez gniazdo zapalniczki.
        • wcyrku1 Re: GPS na rower 12.05.09, 13:00
          wcyrku1 napisał:

> jan-w napisał:

>
          >
          >
          > Instalacja 12V umożliwia wykorzystanie na rowerze posiadanych już różnych
          > gadżetów samochodowych lub dodatkowego oświetlenia.
          >
          >

Ten zestaw zasilający przydatny jest do pieszych długich wędrówek.
          Akumulatorem z plecaka można zasilać telefon, światło bezpieczeństwa itp.
          • Gość: Jacu Re: GPS na rower IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 14:09
            ...lodówkę, samochód...

a nie łatwiej po prostu telefon z GPS, do tego ewentualnie ładowarkę na
            akumulatorek/pakiet LiPoly... jakoś 10x lżejsze i mniejsze wyjdzie...
            • wcyrku1 Re: GPS na rower 12.05.09, 15:49
              Gość portalu: Jacu napisał(a):

> ...lodówkę, samochód...
              >
              > a nie łatwiej po prostu telefon z GPS, do tego ewentualnie ładowarkę na
              > akumulatorek/pakiet LiPoly... jakoś 10x lżejsze i mniejsze wyjdzie...

1-Pytanie było o doświadczenia, o drogi leśne

2-To jaki masz telefon z GPS-em, jak jeździsz w terenie z telefonem w ręku, co
              widać w słońcu gdy nie wciskasz cały czas podświetlenia, jak prowadzi telefon po
              bezdrożach do dowolnego/zaplanowanego punktu, jak jedziesz na podstawie kompasu
              GPS, jak wprowadzasz ślady przebytej trasy po bezdrożach na posiadane mapy, jak
              rejestrujesz przewyższenia itd.
              • Gość: Jacu Re: GPS na rower IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 19:12
                1. Co za problem z drogami leśnymi, w komórkę wsadzisz te same mapy co do
                garmina, masz nokia maps, jesli masz tanie połączenie z netem to masz dostęp do
                nawigacji z map google... nawet mapy topo.

2. Wyświetlacz w smartfonach jest zwykle lepszy od tych montowanych w garminach.
                Podświetlanie możesz włączyć na stałe, można tez aktywować przez naciśnięcie
                przycisku... jak zainstalujesz "GMobile XT" to ślady wprowadzasz tą samą
                aplikacją co do garmina, nagrywać ślad również można...

Co do montowania, to już kwestia ludzkiej pomysłowości, są uchwyty bodaj firmy
                krusell. Osobiście nie widzę większego sensu w ciągłym gapieniu się na GPS więc
                typowo jako uchwyt służy mi kieszeń. Nawigacja potrafi też gadać...

Co do tel to jakaś Nokia serii E lub podobna z symbianem i wyświetlaczem QVGA da
                rade - ciekawa i dośc tania jest E51(niestety wymaga zewn odbiornika). Nie
                miałem nigdy innego niż Nokia tel więc nie wiem jak inne firmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka