Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rower górski czy Cross?? co wybrać

IP: *.resetnet.pl 09.05.09, 13:21
    Witam,
    noszę się z zamiarem zakupu roweru. Będąc ostatnio w sklepie sprzedawca zachwalał rowery crossowe mówiąc o ich przewadze nad rowerami typowo górskimi.
    Mowil o lepszym komforcie jazdy (zajmowana pozycja) na crossie w porownaniu do mtb (na ktorym przy dluzszej jezdzie maja bolec rece i kark wg sprzedawcy).
    mnie martwi jednak jedna rzecz. Otoz rowerem zamierzam jezdzic nie tylko po drogach utwardzonych lecz rowniez po ciezszym terenie (piasek, zuzel etc). W crossie martwi mnie troche szerokosc opon oraz bieznik ktory jest chyba bardziej przystosowany do jazdy po szosie.
    pzdr i czekam na odpowiedzi
    Waska opona to raczej wiekszy problem przy jezdzie po grzaskim terenie.
    Od razu zaznaczam ze jestem amatorem
    Obserwuj wątek
      • dr.krisk Re: Rower górski czy Cross?? co wybrać 09.05.09, 15:26
        Mam crossa (Kellys Axxis) i MTB (GT Abanache).
        Cross jest bardzo fajny do jazdy po utwardzonych nawierzchniach,
        zupełnie nie nadaje się do jazdy np. po piasku.
        Jeżeli chcesz gdzies pędzac po terenie - tylko MTB.
        • Gość: kadet Re: Rower górski czy Cross?? co wybrać IP: *.resetnet.pl 09.05.09, 17:08
          tak wlasnie myslalem. Zawsze mozna wziac mtb z troche wezsza opona tak by dobrze sie nim jezdzilo po ulicach. poza tym w miescie dochodza jeszcze krawezniki etc. takze chyba lepiej zeby jednak byl to rower o troche mocniejszej konstrukcji
          • Gość: kacper Re: Rower górski czy Cross?? co wybrać IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.09, 19:31
            jeśli chodzi o szosę i jazdę w terenie wybrałbym górala np Gary Fisher doskonale sprawdza się w terenie i na szosie oczywiście nie brałbym rowery z amortyzatorem z tyłu i tym podobnym. Ja mam Gary Fisher z amortyzatorem przednim (cały rower trochę ulepszony)i mam na nim przebieg około 32 000 km w ciągu 5 lat i doskonale się sprawdził na każdym terenie.
            • Gość: kadet Re: Rower górski czy Cross?? co wybrać IP: *.resetnet.pl 10.05.09, 11:09

czy polecilbys jakis konkretny model gary f.??
              • Gość: mack Re: Rower górski czy Cross?? co wybrać IP: *.acn.waw.pl 10.05.09, 17:23
                Ja do takiej jazdy polecam Gianta Rincona.
                W tym
                wątku
                napisałem dlaczego.

mack
          • dr.krisk Własnie tak.... 10.05.09, 09:49
            Gość portalu: kadet napisał(a):

> tak wlasnie myslalem. Zawsze mozna wziac mtb z troche wezsza opona
            Dobrze kombinujesz. Według mnie, w polskich realiach (dziurawe
            drogi, chodniki, itp), jeżeli mieć jeden rower - to MTB. Fajnie mieć
            tak jak ja - trzy: jeden poczciwy do miasta, MTB i cross. Ale to
            wymaga posiadania przepastnej piwnicy....
          • Gość: gość Re: Rower górski czy Cross?? co wybrać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:14
            Mam porównanie - w tym roku przesiadłm się z crossa ( Genesis Atlanta) na MTB ( Giant Rincon). Na crossie jedynym problemem było pokonanie głębokiego, kopnego piachu. Scieżki leśne i szutry brał bez problemu.
            Nikt o tym nie pisze, ale dla mnie największa róźnica jest w prowadzeniu się tych rowerów: cross jest mniej zwrotny w zakrętach.
            Jego duże koła są też bardziej bezwładne, rozpędzanie trwa dłużej, nie ma takiej dynamiki przyspieszania jak MTB.
            Ma tu swój udział też napęd - zwróć uwage na różnice w ilosci zębów z przodu- mtb zwykle 42, cross 48
            Co do pozycji jeżdźca - większej różnicy nie czuję, jak ma być wygodnie to już tylko trekking pozostaje.
      • Gość: cross Re: Rower górski czy Cross?? co wybrać IP: *.chello.pl 11.05.09, 11:04
        Ja mam crossa i jezdzę dokładnie pół na pół teren i asfalt i chwalę sobie. Opowieści o dziurach i krawężnikach to są bajki, przeciez crossy też mają swoję amory, a ęższe obręcze, że niby są słabsze to może przy zawodach MTB ma znaczenie a nie do rekreacji, jaką uprawia 75% użytkowników rowerów.

Po piachu i żwirze od biedy przejeżdzam na pewno cieżej niż typowym góralem, ale raz, że w okolicy miejsc piachowo zażwirowanych mam niewiele, a dwa że w większości śmigam po leśnych drogach szuter kamyczki itp
      • yggdrasill Re: Rower górski czy Cross?? co wybrać 12.05.09, 14:04
        Mam crossa i jestem zachwycona. To rower zajebiście lekki, śmiga jak złoto-
        przyspieszenie zależy od przełożenia i siły mięśni, średnica koła to sprawa
        drugorzędna :P A nawet jeśli mimo wszystko założymy, że cross rozpędza się
        wolniej niż mtb, to jak się już rozpędzi- dogoni Cię najwyżej koleś na szosówce,
        zakładając, że będziecie jechać po idealnie równej nawierzchni. Tu dochodzimy do
        kolejnej zalety crossa- bujdą jest, że jest to delikatna maszyna na gładkie jak
        stół, wybetonowane ścieżki rowerowe. Ponieważ ma przedniego amora i mimo
        wszystko jest solidniejszy niż szosówki, nadaje się do śmigania po
        nierównościach, ścieżkach leśnych, płytszym piachu, podjedzie pod niższy
        krawężnik, ja nawet raz w pełnym pędzie skoczyłam na nim ze schodów (5-cio
        stopniowych) i lądowanie zakończyło się sukcesem :D Wiadomo, że nie jest to
        rower na półmetrowe błoto i wądoły, ale spokojnie śmignie po mniej hardkorowej
        nawierzchni. Ogólnie- do śmigania po mieście crossy górą ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka