Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zamknięto drogę rowerową przy Modlińskiej!

27.05.09, 15:53
    I jakby tego było mało, to zrobiono to najprawdopodobniej pomimo braku
    zatwierdzonego planu organizacji ruchu. Nie zdjęto również znaku zakazu
    poruszania się rowerem po jezdni, ani nie dopuszczono ruchu rowerów po pasie
    dla autobusów. Sytuacja w tej chwili przedstawia się tak, że nie ma żadnej
    legalnej metody przejechania rowerem przez wiadukt. Tablice przy barierach
    informują tylko o tym, że przejście drugą stroną ulicy, a istnienia drogi
    rowerowej ktoś nie zauważył, albo raczej nie chciał zauważyć...
    Obserwuj wątek
      • lavinka Re: Zamknięto drogę rowerową przy Modlińskiej! 27.05.09, 18:15
        Fantastycznie... dzięki za ostrzeżenie.... trzeba będzie omijać...
      • vtec_z Projekt organizacji ruchu jednak istnieje 28.05.09, 12:02
        Szczegóły tutaj:
        www.zw.com.pl/artykul/1,366833_Modlinska__zonglerka_wiaduktami.html

Pytanie tylko czy:
        - projekt został sporządzony z zachowaniem mozliwości korzystaniaz
        przeprawy przez wszystkich uczestników ruchu?
        - zmieniając organizację ruchu trzymano się projektu?
        • vtec_z Kilka uwag 28.05.09, 12:13
          Przeczytałem raz jeszcze tekst zalinkowany w poprzednim poście i
          doszedłem do wniosku, że organizator ruchu mając przed sobą barierę
          w postaci konieczności zapewnienia 3 pasów ruchu w każdym kierunku
          uznał, że z roweru można zsiąść i przeprowadzić go kilkaset metrów
          na prawach pieszego. Właściciel samochodu nie da rady zachować się
          podobnie.
          Czy to właściwe podejście? Na pewno nie zadowalające wszystkich, bo
          czy można jednak dopuścic jazdę po jezdni, choć nie jest to na pewno
          bezpieczne i spowolni ruch w miejscu i tak już wąskim?

Jest i dobra wiadomość - nowa konstrukcja mostu ma zapewnić miejsce
          dla wszystkich.
          • xun_vixx Re: Kilka uwag 28.05.09, 21:08
            vtec_z napisał:

> Przeczytałem raz jeszcze tekst zalinkowany w poprzednim poście i
            > doszedłem do wniosku, że organizator ruchu mając przed sobą barierę
            > w postaci konieczności zapewnienia 3 pasów ruchu w każdym kierunku
            > uznał, że z roweru można zsiąść i przeprowadzić go kilkaset metrów
            > na prawach pieszego. Właściciel samochodu nie da rady zachować się
            > podobnie.
            > Czy to właściwe podejście? Na pewno nie zadowalające wszystkich, bo
            > czy można jednak dopuścic jazdę po jezdni, choć nie jest to na pewno
            > bezpieczne i spowolni ruch w miejscu i tak już wąskim?
            >
            > Jest i dobra wiadomość - nowa konstrukcja mostu ma zapewnić miejsce
            > dla wszystkich.
            >
            >

Modlinska to ja zawsze jezdnia jezdzilem...

A nowa przeprawa ma dac miajece nawet dla tramwaju... A jelsi dobrze pamietam to tam trama nie ma i ciekawe czy w ogole bedzie... :D
            • gromanik Zdjęcia 28.05.09, 22:11
              picasaweb.google.pl/bialoleka.masa.waw.pl/ZamknietaDrogaRowerowaPrzyModlinskiej#
              • vtec_z Re: Zdjęcia 29.05.09, 07:43
                Widać, że to wszystko jest na etapie organizacji budowy i jeszcze w niezłym
                proszku. Zatem:
                1. Może efekt końcowy nie będzie taki zły jak to na razie wygląda
                2. Jest jeszcze czas na interwencję i dopilnowanie rowerowych interesów
            • vtec_z Re: Kilka uwag 29.05.09, 07:40
              xun_vixx napisał:

> Modlinska to ja zawsze jezdnia jezdzilem...

No to gratuluję. Droga dla rowerów asfaltowa i szeroka ale lepiej między
              samochodami... Sport taki? Survival?

> A nowa przeprawa ma dac miajece nawet dla tramwaju... A jelsi dobrze pamietam
              to tam trama nie ma i ciekawe czy w ogole bedzie... :D

Nie ma tramwaju, bo nie ma dla niego miejsca. I po co budować wiadukt z miejscem
              na tory skoro tramwaju miałoby nie być?
          • roweroraffi Re: Kilka uwag 31.05.09, 19:02
            vtec_z napisał:

> Przeczytałem raz jeszcze tekst zalinkowany w poprzednim poście i
            > doszedłem do wniosku, że organizator ruchu mając przed sobą barierę
            > w postaci konieczności zapewnienia 3 pasów ruchu w każdym kierunku
            > uznał, że z roweru można zsiąść i przeprowadzić go kilkaset metrów
            > na prawach pieszego. Właściciel samochodu nie da rady zachować się
            > podobnie.

Fakt, ciężko pchać samochód. Ale z tymi pieszymi to pudło. Nawet jak rowerzysta
            by chciał nie jechać, a prowadzić rower, nie ma którędy. Chodnik też zamknięto
            po tamtej stronie. A na drugą stronę nie ma jak się przedostać z miejsca, gdzie
            droga rowerowa bez ostrzeżenia kończy się płotem.

Możesz co prawda przejść 6 pasów ruchu w miejscu, gdzie droga rowerowa się
            kończy, przeskoczyć przez dwie bariery energochłonne, przefrunąć rozkopany
            trawnik po drugiej stronie i iść na chodnik z drugiej strony ulicy. Ale
            powodzenia jeżeli będziesz to w stanie zrobić z rowerem, albo nawet bez roweru,
            a jako pieszy np z większym bagażem. Już pchanie auta wydaje mi się bardziej
            wykonalne (choć też byłoby bez sensu) :-P.

> Czy to właściwe podejście? Na pewno nie zadowalające wszystkich, bo
            > czy można jednak dopuścic jazdę po jezdni, choć nie jest to na pewno
            > bezpieczne i spowolni ruch w miejscu i tak już wąskim?

W zasadzie to nikt nie żąda cudu. Ale zdjęcie zakazu jazdy jezdnią do centrum
            byłoby na miejscu. Z resztą już teraz rowerzyści jeżdżą jezdnią. Inaczej nie da
            rady. Z rana jeżdżę środkowym pasem, bo po buspasie nie wolno, a poza tym nie
            chcę autobusów blokować. Niestety blokuję niewinnych (tym razem) kierowców.
            Korek się za mną ciągnie do Jabłonny, ale przecież nie przefrunę, choć bym i
            chciał. Nawet innej drogi alternatywnej też nie ma - najbliższa jest Marywilska,
            ale to ponad 5km naokoło.

Poza tym już samo oznakowanie wschodniego chodnika jako ciągu pieszo rowerowego
            i oznakowanie dojazdów do niego, by wystarczyło. Teraz większość problemu polega
            na tym, ze rowerzysta dowiaduje się o zawalidrodze dopiero gdy dojedzie do
            płotu. A w tamtym miejscu nie ma jak przejść na drugą stronę ulicy, nawet jak
            tam będzie możliwość jazdy.

> Jest i dobra wiadomość - nowa konstrukcja mostu ma zapewnić miejsce
            > dla wszystkich.

Fakt, zawsze to jakieś pocieszenie. Ale to dopiero za dwa długie lata i to
            jeżeli nie będzie opóźnień.
      • pppeterson Re: Zamknięto drogę rowerową przy Modlińskiej! 28.05.09, 22:30
        W tej sprawie możecie pisać do burmistrza dzielnicy. Na stronie
        www.bialoleka.waw.pl jest opcja zadania pytania burmistrzowi. Ja z
        niej dzisiaj skorzystałem. Jak takich listów będzie więcej może
        zareagują.
        • gromanik Mapa 29.05.09, 02:02
          maps.google.pl/maps?source=embed&ie=UTF8&hl=pl&msa=0&msid=107388099812406032990.00046afeffb399c9e9c21&ll=52.298402,20.995345&spn=0.01181,0.023603&z=15&oi=map_misc&ct=api_logo
          • gromanik Re: Właściwa mapa 29.05.09, 02:05
            maps.google.pl/maps/ms?source=embed&ie=UTF8&hl=pl&msa=0&msid=107388099812406032990.00046afeffb399c9e9c21&z=14
        • pppeterson Re: Zamknięto drogę rowerową przy Modlińskiej! 29.05.09, 09:01
          www.bialoleka.waw.pl/page/index.php?str=64
          na dole jest ikona "Zadaj pytanie burmistrzowi"
          • roweroraffi Re: Zamknięto drogę rowerową przy Modlińskiej! 31.05.09, 19:05
            pppeterson napisał:

> www.bialoleka.waw.pl/page/index.php?str=64
            > na dole jest ikona "Zadaj pytanie burmistrzowi"

Raczej do ZDM, czy Inzyniera ruchu. Burmistrz w tej akurat sprawie jest Bogu
            ducha winny. To nie ulica pod Jego zarządem.

Ale jak ktos ma ochotę do Burmistrza, to mozna zapytać co dzielnica zrobiła z
            koncepcją ruchu rowerowego, którą za niemałą kasę zamówili. Realizują ją, czy
            leży sobie w jakiejś szufladzie?
            • gromanik Re: Zamknięto drogę rowerową przy Modlińskiej! 01.06.09, 09:37
              Dziś rano jadąc do szkoły zauważyłem, że zdjęto znak zakazu jazdy
              rowerem ul. Modlińską przed wiaduktem w kierunku centrum. Bus-pas
              bez zmian dla autobusów i taksówek w godzinach od 6 do 10.
              • gromanik Przywrócono zakaz jazdy rowerem!!! 03.06.09, 08:50
                Jak dziś rano jechałem do szkoły, to około 7:30 ekipa wykonawcy remontu znowu
                wieszała znak zakazu jazdy rowerem w tym miejscu, w którym był wcześniej.
                Dowiedziałem się od nich, że im kierownik budowy kazał, ale nie wiedzieli, czy
                to z polecenia Inżyniera Ruchu, czy z inicjatywy kierownika budowy.

Zgłosiłem sprawę telefonicznie na policję, mają tam wysłać drogówkę lub straż
                miejską, ale dowiedziałem się od policjantki z którą rozmawiałem, że na terenie
                budowy jej kierownik może sam modyfikować organizację ruchu i usiłowała mnie
                przekonać, że wszystko jest w porządku, nawet jeżeli zatwierdzony plan
                organizacji ruchu jest inny, ale po moich naleganiach obiecali sprawdzić...
                Pytanie czy jezdnia ul. Modlińskiej jest terenem budowy, czy nie, bo jeśli nie
                jest, to kierownik budowy przekroczył swoje uprawnienia...
                • gromanik [FOTO] Przywrócono zakaz jazdy rowerem!!! 03.06.09, 15:44
                  Oto kolejny krok zgodny z wieloletnią tradycją władz Warszawy, że rowerzystów
                  nie ma, nie było i nie będzie (na Modlińskiej przynajmniej przez najbliższe 2 lata):

photo.bikestats.eu/zdjecie,55540,znowu-zakaz-jazdy-rowerem-po-jezdni-ul-modlinskiej.html
                  • gromanik Chodniki też rozebrano... 04.06.09, 21:05
                    Żeby było ciekawiej, to do znanej tradycji że rowerzystów nie ma, nie było i nie
                    będzie dołączono także pieszych - całkowicie rozebrano chodnik po wschodniej
                    stronie wiaduktu, więc przeprawa stała się dostępna tylko dla pojazdów...
                    • vtec_z Re: Chodniki też rozebrano... 05.06.09, 09:02
                      A co po zachodniej stronie wiaduktu?
                      • gromanik Re: Chodniki też rozebrano... 05.06.09, 09:43
                        Po zachodniej stronie wiaduktu powstanie wiadukt tramwajowy, na który za rok
                        zostanie tymczasowo przerzucony ruch samochodowy. Żeby uzyskać miejsce pod jego
                        budowę rozebrano chodnik i ścieżkę rowerową po zachodniej stronie. A po
                        wschodniej stronie spodziewam się, że zdemontują latarnie, a na miejscu pasa
                        zieleni i chodnika powstanie tymczasowy pas ruchu...
                        • pl_torello Re: Chodniki też rozebrano... 05.06.09, 16:55
                          > więc przeprawa stała się dostępna tylko dla pojazdów...
                          >
                          Pojazdów silnikowych, rzecz jasna.

To ja, tak w ramach żartu, podsyłam link do strategii którą oczywiście kierują się nasze dzielne władze:
                          www.um.warszawa.pl/wydarzenia/szrstw/7.php
                          • d_r_e_x Re: Chodniki też rozebrano... 05.06.09, 18:33
                            pl_torello napisał:

> To ja, tak w ramach żartu, podsyłam link do strategii którą oczywiście kierują
                            > się nasze dzielne władze:
                            > www.um.warszawa.pl/wydarzenia/szrstw/7.php

Ty lubisz czarny humor, co? :P
                            • gromanik Ciekawe co Policja na to... 08.06.09, 17:29
                              Napisałem maila następującej treści do krp6warszawa@policja.waw.pl (to jest do
                              Komendy na Cyryla, która odpowiada za Pragę Pn, Targówek i właśnie Białołękę).
                              Proponuję pisanie do nich tego typu wiadomości, żeby wiedzieli, że nie ja jeden
                              chciałbym móc tamtędy przejechać:

Witam, nazywam się Grzegorz Romanik i regularnie dojeżdżam rowerem z
                              Legionowa do Szkoły Głównej Służby Pożarniczej na Żoliborz. Po
                              rozpoczęciu przebudowy wiaduktów na ul. Modlińskiej zostałem pozbawiony
                              jakiejkolwiek legalnej możliwości przejazdu przez ten wiadukt, ponieważ
                              droga rowerowa i chodnik po stronie zachodniej zostały zagrodzone i
                              rozebrane, a na jezdni obowiązuje cały czas zakaz ruchu rowerów (znak
                              wisi za skrzyżowaniem z ul. Kowalczyka) oraz w godzinach od 6 do 10 rano
                              w dni powszednie prawy pas jest pasem tylko dla autobusów. Ze względu na
                              brak sensownej możliwości objazdu przebudowywanego wiaduktu zwracam się
                              z prośbą o interwencję w tej sprawie, ponieważ wystąpienia do Zarządu
                              Miejskich Inwestycji Drogowych oraz Inżyniera Ruchu M. St. W-wy nie dały
                              rezultatu, a także ze względu na ryzyko otrzymania mandatu lub
                              skierowania przeciwko rowerzyście sprawy do sądu, w związku z
                              niewłaściwym, tzn. nieuwzględniającym wszystkich grup użytkowników drogi
                              planu organizacji ruchu.

Przy okazji chciałbym zwrócić uwagę, że rozebrano również chodniki po
                              obydwu stronach przeprawy, co pozbawia również pieszych bezpiecznej
                              możliwości przedostania się przez przebudowywany wiadukt.

Z poważaniem

Grzegorz Romanik
                              ul. -----------
                              kod-pocztowy miejscowość
                              adres e-mail
                              • gromanik [tv]12.06, pt 16:45-TVN W-WA(Modlińska/Konwaliowa) 10.06.09, 13:04
                                Dzwoniła do mnie przed chwilą pani Joanna Jagodzińska z TVN Warszawa.
                                Chcą zrobić materiał o sytuacji rowerzystów na Modlińskiej w związku z
                                przebudową wiaduktów. Prosiła o zorganizowanie możliwie dużej grupy rowerzystów,
                                którzy by na to spotkanie przyjechali. Spotykamy się w piątek, 12 czerwca o
                                16:45 na punkcie Zjazdu Gwiaździstego na Konwaliowej, czyli tutaj:
                                www.bialoleka.masa.waw.pl/zjazd.htm
                                Proszę o informację tutaj lub na priv, na kogo możemy liczyć...
                                • xun_vixx Re: [tv]12.06, pt 16:45-TVN W-WA(Modlińska/Konwal 10.06.09, 13:21
                                  Zobacze jak mi zejdzie z porzadkowaniem dzialki u babci, byc moze sie pojawie, ale nie obiecuje.
                                  • gromanik Re: [tv]12.06, pt 16:45-TVN W-WA(Modlińska/Konwal 10.06.09, 20:09
                                    grono.net/imprezy/show/2282/ osoby wybierające się mogą się dopisać do
                                    listy uczestników
                                    • gromanik Nagranie jednak o 15:45! 12.06.09, 09:24
                                      Ze względu na dostępność ekipy telewizyjnej oraz planowaną obecność pana Janusza
                                      Galasa, Inżyniera Ruchu M. St. W-wy, nagranie zostaje przełożone na godzinę 15:45
                                      Za zmianę godziny przepraszamy i prosimy o obecność na nagraniu
                                      • gromanik Relacja z nagrania i kilka zdjęć 12.06.09, 18:50
                                        Gdy dojechałem na Konwaliową, na miejscu czekał już Xun oraz ekipa TVN Warszawa,
                                        później przyjechał przedstawiciel Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Stołecznej
                                        Policji, a w końcu na piechotę od strony Żerania pomimo zakazu ruchu pieszych
                                        przyszedł pan Janusz Galas, Inżynier Ruchu M.St.W-wy. Policja zaproponowała ruch
                                        rowerowy po chodniku po stronie wschodniej, na odcinkach, gdzie jest on szerszy
                                        niż 2 m, a na pozostałych prowadzenie roweru. Pan Galas natomiast zaproponował
                                        obniżenie dopuszczalnej prędkości do 50km/h i dopuszczenie ruchu rowerowego na
                                        zasadach ogólnych jezdnią oraz ze względu na "niewielki ruch rowerowy" zapytanie
                                        o zdanie Zarządu Transportu Miejskiego na temat dopuszczenia ruchu rowerów po
                                        pasie dla autobusów.

Zdjęcia zakazu ruchu pieszych z panem Galasem w tle oraz rowerzystów na różne
                                        sposoby przedostających się przez wiadukt:

picasaweb.google.pl/bialoleka.masa.waw.pl/NagranieZTVNWWaNaModlinskiej#
                                        • gromanik [video] Materiał i artykuł TVN Warszawa 12.06.09, 19:39
                                          www.tvnwarszawa.pl/-1,1604852,0,,50_kmh_na_modlinskiej_ze_wzgledu_na_rowerzystow,wiadomosc.html
                                          • gromanik Miejski Reporter: jak utrudnić życie rowerzystom 12.06.09, 19:45
                                            www.tvnwarszawa.pl/-1,1604837,wiadomosc.html
                                            Miejski Reporter: jak utrudnić życie rowerzystom

Przebudowa wiaduktów na ul. Modlińskiej sprawia kłopoty nie tylko kierowcom.
                                            Okazuje się, że wykonawca remontu zamknął drogę rowerową po zachodniej stronie
                                            wiaduktu. - Nie wyznaczono żadnego objazdu, ani nie postawiono oznakowania
                                            informującego o utrudnieniach - informuje Miejskiego Reportera Grzegorz Romanik
                                            z Masy Krytycznej.

- Nie pozostawiono rowerzystom żadnej możliwości przedostania się przez wiadukt
                                            ze względu na obowiązujący na jezdni ul. Modlińskiej zakaz ruchu rowerów - pisze
                                            w mailu Romanik.

Dla Masy Krytycznej sprawa nie jest do końca jasna. Rowerzyści nie wierzą, że
                                            takie niedopatrzenie to sprawa czystego przypadku.

- Mam uzasadnione podejrzenia, że wprowadzona w terenie organizacja ruchu nie
                                            jest zgodna z opracowanym planem organizacji ruchu i że jest samowolą wykonawcy
                                            lub inwestora - podejrzewa Romanik. - Może też być tak, że przebudowa wiaduktów
                                            rozpoczęła się pomimo braku zatwierdzonego planu organizacji ruchu podczas prac
                                            lub nie ujęcia w tym planie niezmotoryzowanych uczestników ruchu - dodaje.

Skutkiem jest to, że rowerzyści nie mają możliwości legalnego pokonania trasy, a
                                            sytuacją nie interesuje się żadna ze służb miejskich.

Wszyscy zawiedli

Lista osób zainteresowanych sprawą jest długa.

- Próby wyjaśnienia sprawy przy pomocy pism kierowanych do Prezydent Hanny
                                            Gronkiewicz-Waltz, maili do Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych, Wydziału
                                            Ruchu Drogowego Komendy Stołecznej Policji, białołęckiego radnego Wojciecha
                                            Tumasza oraz zgłoszeń telefonicznych do Inżyniera Ruchu M. St. Warszawy Janusza
                                            Galasa, Wydziału Transportu Pieszego i Rowerowego przy Biurze Drogownictwa i
                                            Komunikacji, policji i straży miejskiej, nie dały jak dotychczas żadnego
                                            rezultatu - wymienia Romanik.

aq/par
      • gromanik [foto] Zdjęcia z akcji zrobione przez Krzycha 12.06.09, 23:05
        ktemplate.lua.pl/2009.06.12/
        • d_r_e_x [OT]: [foto] Zdjęcia z akcji zrobione przez Krzy 13.06.09, 07:24
          Tak stwierdzę, że te 2 zdjęcia z samochodem (na końcu) nadają się do podrzucenia Straży Miejskiej...
          • gromanik [foto] Kolejne zdjęcia z akcji 13.06.09, 10:24
            Do albumu dołączyłem zdjęcia zrobione przez moją mamę:
            picasaweb.google.pl/bialoleka.masa.waw.pl/AkcjaNaModlinskiejZTVNWarszawa
            • gromanik [foto] tak wygląda "chodnik" po stronie wschodniej 17.06.09, 12:03
              ktemplate.lua.pl/2009.06.15/--
              www.bialoleka.masa.waw.pl
              www.legionowo.masa.waw.pl
              • gromanik Po wsch. stronie ciąg pieszo-rowerowy z KOSTKI!!! 23.09.09, 11:20
                dostałem właśnie odpowiedź ZMID/DIWM/0717/1483/09 ze ZMID-u dot. nawierzchni
                ciągu pieszo-rowerowego po wsch. stronie przebudowywanego odcinka wiaduktu przy
                ul. Modlińskiej:

"(...) ciąg pieszo-rowerowy po wsch. stronie przebudowywanego odcinka ul.
                Modlińskiej będzie mieć nawierzchnię z kostki brukowej. Rozwiązanie takie
                przyjęto zgodnie z wymogami właścicieli urządzeń infrastruktury technicznej,
                które znajdują się pod tym ciągiem."
                • xun_vixx Re: Po wsch. stronie ciąg pieszo-rowerowy z KOSTK 23.09.09, 18:32
                  gromanik napisał:

> dostałem właśnie odpowiedź ZMID/DIWM/0717/1483/09 ze ZMID-u dot. nawierzchni
                  > ciągu pieszo-rowerowego po wsch. stronie przebudowywanego odcinka wiaduktu przy
                  > ul. Modlińskiej:
                  >
                  >
                  > "(...) ciąg pieszo-rowerowy po wsch. stronie przebudowywanego odcinka ul.
                  > Modlińskiej będzie mieć nawierzchnię z kostki brukowej. Rozwiązanie takie
                  > przyjęto zgodnie z wymogami właścicieli urządzeń infrastruktury technicznej,
                  > które znajdują się pod tym ciągiem."
                  >

Czyli jesli mam rure pod droga to moge zadac wykonania nawierzchni z tlucznia, albo ze stali, albo z czego_sobie_zapragne a przepisy swoja droga?
                  • roweroraffi Re: Po wsch. stronie ciąg pieszo-rowerowy z KOSTK 25.09.09, 14:40
                    xun_vixx napisał:

> Czyli jesli mam rure pod droga to moge zadac

W myśl przepisów pod budowana lub przebudowywaną jezdnią nie może być już nowych
                    kabli i rur - przynajmniej tych idących wzdłuż, bo tych w poprzek uniknąć się
                    nei da. Te co są do tej pory, o ile nie są ruszane mogą zostać, ale nowych
                    dołożyć się nie da. Jak się rusza stare, też trzeba usunąć spod jezdni.

Właśnie to jest przyczyna, że upychają to pod ddr i chodnikami.
                • sierp999 Re: Po wsch. stronie ciąg pieszo-rowerowy z KOSTK 23.09.09, 20:56
                  To jest ten sam problem co na Marsa, projekt był zatwierdzony
                  jeszcze przed wejściem nowych przepisów.
                  • gromanik Re: Po wsch. stronie ciąg pieszo-rowerowy z KOSTK 23.09.09, 21:36
                    sierp999 napisał:

> To jest ten sam problem co na Marsa, projekt był zatwierdzony
                    > jeszcze przed wejściem nowych przepisów.

Raczej nie, bo w tym samym piśmie poinformowali mnie, że droga dla rowerów po
                    stronie zachodniej będzie miała nawierzchnię asfaltową.
                  • roweroraffi Re: Po wsch. stronie ciąg pieszo-rowerowy z KOSTK 25.09.09, 14:38
                    sierp999 napisał:

> To jest ten sam problem co na Marsa, projekt był zatwierdzony
                    > jeszcze przed wejściem nowych przepisów.

Nie. Nie był zatwierdzony przed rozporządzeniem w sprawie asfaltu. Był
                    zatwierdzony później.
                    • gromanik Re: Po wsch. stronie ciąg pieszo-rowerowy z KOSTK 29.09.09, 08:51
                      W związku z Modlińską ja tymczasem posłałem do ZMID-u pismo z datą 28.09.2009:
                      www.bialoleka.masa.waw.pl/pisma2009wrzesien.htm
                      • gromanik w końcu wpuszczą rowery na buspas na Modlińskiej? 18.10.09, 19:21
                        Pismo z 30.10.2009
                        www.bialoleka.masa.waw.pl/pisma2009pazdziernik.htm
                      • gromanik Jest szansa na asfalt na ciągu pieszo-rowerowym 22.10.09, 22:58
                        Odpowiedź ZMID-u z 15.10.2009 dotycząca możliwości zmiany technologii wykonania
                        nawierzchni ciągu pieszo-rowerowego po wschodniej stronie przebudowywanych
                        wiaduktów z kostki na asfalt:

www.bialoleka.masa.waw.pl/pisma2 ... iernik.htm
                        • gromanik Jest szansa na asfalt na ciągu pieszo-rowerow 22.10.09, 23:03
                          Odpowiedź ZMID-u z 15.10.2009 dotycząca możliwości zmiany technologii wykonania
                          nawierzchni ciągu pieszo-rowerowego po wschodniej stronie przebudowywanych
                          wiaduktów z kostki na asfalt:

www.bialoleka.masa.waw.pl/pisma2009pazdziernik.htm
                          • gromanik [aveciarz] Mój artykuł 28.10.09, 16:28
                            www.aveciarz.pl/arch_09_10_04.php
                          • gromanik Trzeba jeszcze powalczyć o ten asfalt... 01.02.10, 10:23
                            Poniżej odpowiedź na moje pytania udzielona przez panią Agatę Choińską, rzecznik
                            ZMID-u, z której wynika, że zamiast kostki będą płyty chodnikowe 50x50cm, co
                            jest dziwne, bo od początku postulowany był przez mnie asfalt. Niezrozumiały
                            jest też dla mnie związek pomiędzy bezpieczeństwem pieszych, a rodzajem
                            nawierzchni - uważam, że nawierzchnia asfaltowa jest dla pieszych
                            bezpieczniejsza niż taka z płyt chodnikowych, bo o wystającą płytę chodnikową
                            można się potknąć (a któraś płyta chodnikowa ułożona na piasku wcześniej czy
                            później zacznie wystawać), a o asfalt naprawdę trudno się potknąć - ja jeszcze
                            nie widziałem asfaltu, który by wystawał na tyle, żeby się o niego potknąć. Poza
                            tym asfalt układany jest na podbudowie z kruszywa łamanego zagęszczanego
                            mechanicznie, co sprawia, że nawierzchnia taka jest znacznie trwalsza niż płyty
                            chodnikowe ułożone na piasku - ma to znaczenie chociażby ze względu na możliwość
                            odśnieżania mechanicznego lub przejazd służb technicznych po ciągu
                            pieszo-rowerowym do miejsca awarii.

Wygląda niestety na to, że cały czas najbardziej brany jest pod uwagę
                            komfort dostępu do instalacji podziemnych (który jest potrzebny w
                            sytuacjach incydentalnych) i projektuje się ten ciąg jako przykrywkę dla rur,
                            która niestety musi być i nie bierze się pod uwagę jej podstawowej funkcji,
                            czyli prowadzenia ruchu pieszego i rowerowego...

Konkretny przykład zastosowania asfaltu na ciągu pieszo-rowerowym można znaleźć
                            na Powstańców Śląskich niedaleko Połczyńskiej, gdzie poszerzano ulicę po
                            przejęciu nieruchomości Państwa Gmurków.

Przyjęte Zarządzeniem nr 3618/2009 z 04-09-2009 "Standardy projektowe i
                            wykonawcze dla systemu rowerowego w m. st. Warszawie" przewidują obowiązek
                            uzyskania zgody na odstępstwo od obowiązku zastosowania nawierzchni asfaltowej
                            od Wydziału Transportu Rowerowego i Komunikacji Pieszej Biura Drogownictwa i
                            Komunikacji, do czego Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych nie chce się
                            zastosować, pomimo iż decyzja o zmianie technologii wykonania nawierzchni
                            została podjęta po wejściu w życie standardów (które weszły w życie w dniu
                            ogłoszenia, czyli 4.09.2009).

W związku z powyższym zwracam się z prośbą o pomoc w wyegzekwowaniu
                            obowiązku zastosowania nawierzchni asfaltowej na ciągu pieszo -
                            rowerowym po wschodniej stronie przebudowywanego wiaduktu w ciągu ul.
                            Modlińskiej.

Z poważaniem
                            Grzegorz Romanik

Agata Choińska, rzecznik ZMID" napisała:
                            Witam Pana,
                            Zgodnie z projektem, ciąg pieszo- rowerowy zlokalizowany po wschodniej stronie
                            ul. Modlińskiej miał być wykonany z kostki. Dopuściliśmy jednak zmianę rodzaju
                            nawierzchni i wspólnie z Zarządem Dróg Miejskich i projektantem przebudowy
                            uzgodniliśmy nowe, optymalne rozwiązanie.
                            Dotychczas proponowana przez projektanta fazowana kostka betonowa
                            została zamieniona na betonowe płyty chodnikowe 50 x50 , które
                            zapewniają zarówno bezpieczeństwo poruszających się tam pieszych jak i wygodny
                            przejazd rowerzystom.
                            Podkreślam, że ścieżka rowerowa jest zlokalizowana po zachodniej stronie ul.
                            Modlińskiej i będzie wykonana z czerwonego asfaltu, natomiast chodnik z
                            dopuszczeniem ruchu rowerowego (czym de facto będzie ciąg budowany po stronie
                            wschodniej) musi uwzględniać potrzeby pieszych - w tym przede wszystkim zapewnić
                            im bezpieczeństwo.
                            Pozdrawiam
                            • gromanik Re: Trzeba jeszcze powalczyć o ten asfalt... 04.02.10, 23:28
                              forum.masa.waw.pl/index.php?topic=178.msg1272#msg1272

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka