Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Krótkie pytanie

IP: *.chello.pl 31.07.09, 13:43
    Witka

Całe zycie jezdziłem na vbreakach, ale przychodzi czas, że trzeba będzie pomysleć nad tarczówką.

I takie proste pytanko: Przewożąc rower w samochodzie muszę zdjąć przednie koło. Z vbreakem był luzik, imbusem luzowałem linkę, odblokowywałem zacisk i koło wyjęte.
    A jak to jest z vbreakami? Czy jest tak samo prosto? Czy trzeba kombinować z tymi tarczami?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Koczkodan Re: Krótkie pytanie IP: *.chello.pl 31.07.09, 13:44
        ERRATA:
        Zaliczyłem małpi zonk formułując pytanie. Tak miało być

A jak to jest z tarczowymi? Czy jest tak samo prosto? Czy trzeba kombinować z tymi tarczami?
      • Gość: login name Re: Krótkie pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.09, 14:52
        > Zvbreakem był luzik, imbusem luzowałem linkę, odblokowywałem zacisk i koło wyjęte.

Pytanie: po co imbusem luzowales linke? Przeciez ja mozna palcami zdjac z tej "fajki".

Z tarczami nic nie trzeba kombinowac. Odblokowujesz zacisk i kolo zdjete. Trzeba tylko po zdjeciu kola uwazac zeby gdzies tarcza nie walnac coby sie nie wygła.
        • Gość: Koczkodan Re: Krótkie pytanie IP: *.chello.pl 31.07.09, 15:13
          hmm to ma sens. niestety nigdy nie wpadłem na to ze fajka służy do luzowania hamulca. tzn raz tak zrobilem ale myslałem ze to wbrew sztuce.
          Tak czy siak dzięki za odp i zapraszam wszystkich do wspólnego pisania "LOL co za małpa" "co za głąb"!
        • Gość: Silver Re: Krótkie pytanie IP: 20.142.116.* 31.07.09, 15:37
          Wygiecie to maly pikus bo o ile nie przydzwoni mocno to bedzie ok.
          Ale jesli kolega zacisnie przez przypadek klame, majac hydraulika to
          juz nie wsadzi kola bo zejda sie klocki i trzeba bedzie je
          rozpychac. Zacisniecie klamy jest bardziej prawdopodobne niz
          wygiecie trarczy. Rozpychanie klockow bylo by w takim przypadku
          trudne do wykonania zwazywszy fakt ze imbusem obslugiwał fałki ;)
          Jesli juz bardzo chcesz tarcze to pamietaj aby wkladac miedzy klocki
          wsuwana blokade dostarczona z hamplami.
          V-ki sa git, czemu chcesz zmieniac ? ;)
          • Gość: Koczkodan Re: Krótkie pytanie IP: *.chello.pl 31.07.09, 16:28
            Bo mi skradziono rower a szukając nowego trafiam głównie na tarczowe. Są miłe przeceny i rowery na naprawdę dobrym osprzęcie można wyhaczyć za ciekawe ceny. Tylko ze wszędzie są już tarcze.

Poza tym mam niedaleko w Beskidy i powoli zacząłem sobie przed kradzieżą je penetrować, a zjazd z Kubalonki zielonym szlakiem zakończył się wytarciem v-ek do dechy.
            • Gość: login name Re: Krótkie pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 20:07
              to moze niech kolega sie rozgladnie za mechanicznymi tarczowkami (avid bb7)
              prostsze w obsludze a tak samo skuteczne
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka