Dodaj do ulubionych

zaćma!kilka pytań

31.12.10, 22:41
Witam i proszę o pomoc bo w ogóle nie jestem zorientowana w tym temacie.U mojej 6 letniej córki lekarz zdiagnozował zaćmę i astygmatyzm.Sugerował operację,ale dopiero na następnej wizycie ma zapaść decyzja.Jestem przerażona,bo w życiu codziennym nic nie zauważyłam a tu okazuje się,że moje dziecko bardzo słabo widzi.Jesteśmy na początku drogi i trochę się boję.Wiem że istnieja jakieś dofinansowania ale zupełnie nie wiem gdzie mam iść.Czy przy zaćmie jednoocznej i astygmatyźmie mogę starać się o zaświadczenie o niepełnosprawności?Proszę podpowiedzcie mi coś
Obserwuj wątek
    • gabilukas Re: zaćma!kilka pytań 03.01.11, 21:47
      Witaj,
      My jesteśmy 2 tygodnie po diagnozie - obuoczna zaćma u 3-miesięcznej córeczki. Niestety przy tej chorobie operacja jest jedyną drogą do przywrócenia widzenia. Dobra wiadomość jest taka, że u 6-ciolatka być może od razu będzie można wszczepić sztuczną soczewkę.
      Jeżeli chodzi o astygmatyzm i dofinansowania to nie wiem. Operację na pewno można zrobić w państwowym szpitalu (my robimy w Centrum Zdrowia Dziecka w W-wie).
      Poczytaj sobie jeszcze inne wpisy na forum - mi baaardzo pomogły ;)
      • pikum Re: zaćma!kilka pytań 09.01.11, 15:18
        Dzięki za odpowiedź!Troszkę czytałam na ten temat,ale wiesz pytania są co chwilę.Mogłabyś mi odpowiedzieć ile czeka się na operację w CZD?My też tam będziemy robić,chociaż jesteśmy z Krakowa.Mój okulista tak zasugerował,a na wcześniejszego posta czy operuje ktoś u dzieci w Krakowie nie dostałam odpowiedzi.
        • gabilukas Re: zaćma!kilka pytań 09.01.11, 22:28
          My byliśmy na wizycie 21.12.2010 a najbliższy termin operacji (czy raczej przyjęcia na oddział) był 5.01.2011. Ze względu na święto 3 króli i długi weekend zapisali nas na 10.01. Więc jutro jedziemy, ale w posiewie wyszła nam jakaś bakteria w jednym oczku, więc nie wiem czy przypadkiem nas nie odeślą do domu z antybiotykiem... Będę informować na bieżąco jak sprawy się mają
          • gabilukas Re: zaćma!kilka pytań 10.01.11, 21:21
            Jednak na darmo się pakowaliśmy ;( Odesłali nas do domu - teraz 2 tygodnie zakraplania antybiotyku, w międzyczasie robimy posiew i 24.01 zgłaszamy się na oddział (jeżeli posiewy wyjda jałowe). Pierwsze wrażenia po kontakcie z personelem, z którym dotychczas mieliśmy styczność jest bardzo miły - i pielęgniarka w gabinecie i obie panie dr... oby tak dalej ;) Tylko niestety zawsze trzeba odczekać swoje.
            • pikum Re: zaćma!kilka pytań 04.02.11, 22:29
              My jesteśmy po konsultacji w Klinice w Katowicach.Diagnoza zaćma obuoczna.W prawym oku większa,ale jeszcze nie operacyjna.Nie wiem co tym myśleć.Mój okulista też sugerował,żeby obserwować a teraz kolejne potwierdzenie.Duży astygmatyzm korygować okularami i czekać...
              • izi66 Re: zaćma!kilka pytań 04.02.11, 22:43
                Hej,
                myślę, że możecie jeszcze spróbować u prof. Prosta w W-wie (namiary na jego gabinet są na forum). Jeśli jego diagnoza potwierdzi się z dwiema poprzednimi, że trzeba czekać to dobrze, widocznie zaćma nie jest duża i nie potrzeba operacji.

P.S. W razie czego mam termin do prof. Prosta na początek marca, więc mogłabym go w nagłej potrzebie odstąpić, bo pewnie zapisy są już na kwiecień/maj. Ale jeśli pomęczy się trochę Panią z rejestracji to na pewno uda się jakiś wcześniej też znaleźć.
    • onunka Re: zaćma!kilka pytań 09.01.11, 20:33
      Dofinansowanie można dostać np na soczewki(po usunieciu zaćmy)raz na 2 lata,na okulary też ale jak często tego nie wiem bo my mamy soczewke od 4 lat a okulary od czerwca,okulary opłacałam w całości,dość drogie(na astygmatyzm w zdrowym oku) a dofinansowanie było tylko ok 30zł o ile mnie pamiec nie myli:/drugie szkło to "zero" w naszym przypadku bo mamy soczewke-po zaćmie jednoocznej.
      My też z okolic Krakowa,nie znaleźliśmy nikogo kto by operacje przeprowadził na miejscu,bez sugestii lekarze wskazywali Warszawe i prof Prosta,udaliśmy sie do niego,nam chodziło o czas(im wcześniej tym wieksze szanse na lepsze widzenie) ale nasze dziecie miało 6mcy skończone a nie 6 lat:)
      O orzeczenie o niepełnosprawności jak najbardziej można sie starać,po operacji jezeli dojdzie do skutku składaj papiery o komisje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka