Dodaj do ulubionych

Materiały dla dzieci słabowidzących

22.01.12, 16:08
www.tecza.org/index.php?option=com_content&view=article&id=100&Itemid=90
przypominam linka do fajniej strony z grami dla dzieci:
www.poissonrouge.com/bowl.php
Jeśli macie dostęp do innych materiałów lub znacie jakieś fajne strony internetowe to proszę wklejajcie!!!

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rena_ta_s Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 23.01.12, 14:30
      Jak byliśmy w poradni dla dzieci słabowidzących (wczesne wspomaganie rozwoju) mały pracował tam na takiej grze:
      www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=10201744
      Wklejam ten link bo jest tam pokazane na górze wnętrze gry. Zadań jest bardzo dużo, cena tez przystępna. Trzeba zwrócić uwagę na grupę wiekową dla której jest przeznaczona bo rehabilitantka mówiła że są tez dla starszych.

• renita1 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 28.01.12, 08:41
      Izzi, możesz wytłumaczyć jak "gra się" w te karty np. czarne na białym? Do czego mają one dokładnie służyć? Bo jeśli do pobudzania wzroku kontrastem to rozumiem, ale w jaki jescze inny sposób można to wykorzystać? strona www.poissonrouge.com/bowl.php
      jest faktycznie super na pierwszy kontakt dziecka słabowidzącego z komputerem, ale już niestety starsze dzieci już nudzi (brak akcji niestety :)). Ja polecam dodatkowo dla troszkę starszych dzieci, powiedzmy od trzech lat, program frostig "Wzory i obrazki Program rozwijający percepcje wzrokową". Jest tu szereg ćwiczeń usprawniających i sprawdzających widzenie dziecka. Książeczi te można znaleźć min. na stronie www.taniaksiazka.pl/advanced_search_result.php?src=btn&gcmp=adw&keywords=frostig&gclid=CK3utuma8q0CFQGGDgod3jYarQ, ale uczciwie mówię , że nie wiem czy tutaj są najtańsze :).
      • 2kwiatek0 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 14.05.14, 12:19
        hej. te ksiażki sa bardzo dobre własnie kupiłam niebieskom mam z synkiem zajecia z tyflopedagogiem i ona nam tez poleca te ksiażki. zielona ksiazka jest najłatwiajsza juz syn rozwiazał.
    • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 29.01.12, 16:36
      A jakie macie pomysły na rehabilitację niemowlaków?

Pozdrawiam,
      mama 8 miesięcznej Lili.
      • izi66 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 29.01.12, 22:42
        Renita ja nie mam tych kart, po prostu przez przypadek natknęłam się na nie na stronie "Tęczy", bo rozumiem, że o nie Ci chodzi???

Ujunto ja dookoła łóżeczka rozwiesiłam kolorowe lampki choinkowe, robiłam jej czarno-białe zabawki, a potem b. kolorowe. Tu jest link do sklepu z czarno-białymi rzeczami: sklep.whiteandblack.pl/
        Zabawki firmy Lamaze też są b. fajne - jest ich sporo na allegro.

Usprawnianie widzenia dzieci w wieku 0-1 rok życia:
        www.tecza.org/index.php?option=com_content&view=article&id=55&Itemid=58
        • renita1 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 30.01.12, 08:28
          tak, dokładnie właśnie o te karty, bo nie widziałam opisu posługiwania się nimi, więc myślę że tu chodzi o kontrast, ale może się mylę? Myślę że dziecko może np. palcem wodzić po śladzie, macie pomysły na inne zastosowanie terapeutyczne?
      • malysiun Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 28.02.12, 10:11
        grzebiąc ostanio w sieci znalazłam taki zestaw plansz plus filmik dvd www.fabrykawafelkow.pl/dla-dzieci/czarno-biale-zabawki-dla-niemowlat/1554-sokole-oczka-canca.html
        oraz te książeczki www.calydlamamy.pl/ksiazki-dla-dzieci/343-oczami-maluszka-zestaw-3-ksiazeczek.html Książeczki są też np.  w merlinie.
        pozdrawiam :)
    • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 05.02.12, 20:44

Ja znalazłam coś co dzisiaj przykuło uwagę naszego chorego Oczka na 40 minut (z drobnymi przerwami i skakaniem na piłce gimnastycznej:)

Te trwają 45s. ale cieszyły się największym odbiorem:

www.youtube.com/watch?v=tillDb81viI
      www.youtube.com/watch?feature=fvwp&v=f7tJ0mUaNO8&NR=1
      www.youtube.com/watch?v=WJGa9oU9gzc&feature=relmfu
      I wee see też rewelacyjne, trwają średnio 8min:

www.youtube.com/watch?v=aNzpPclGLaQ
      www.youtube.com/watch?v=nn25EUPGL0k&feature=related
      Mam nadzieję, że komuś się przydadzą:)
      Pozdrawiam
      ...to był dobry dzień:)
      uju
      tno
      • tata_gabrysi Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 13.02.12, 19:40
        Black, White and Red faktycznie przykuwają uwagę, we see już mniej, ale to pewnie dlatego, że Gabryś na razie już nie ma soczewek, a jeszcze okularów korygujących bezsoczewkowość, filmiki te są dość szczegółowe co do detali

znalazłem jeszcze co prawda nie czarno białą lecz przykuwającą uwagę Małej kompilację:
        www.youtube.com/watch?v=oJk3Oo7gPMM
        Zakupiliśmy w aptece koc termiczny - taką folię izolacyjną z jednej strony srebrną, a z drugą złotą - wzbudza zainteresowanie, szeleści i odbija się światło

• ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 05.02.12, 21:54
      Tania, brzydka i rewelacyjna!!!

allegro.pl/lampka-multi-led-kula-zmieniajaca-kolory-prezent-i2081997940.html
    • tata_gabrysi Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 13.02.12, 20:05
      www.facebook.com/pages/Visual-Stimulation-For-Babies/460864765586?sk=wall
      • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 18.02.12, 17:44
        !!!!
        Koniecznie!!!

www.youtube.com/watch?v=mUcWuOA8bYY
    • tata_gabrysi Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 04.03.12, 22:12
      "Sokole oko"
      www.canca.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=81&Itemid=77
      20 plansz kontrastowych biały/czarny/czerwony + DVD z animacjami (wg instrukcji od 6 miesiąca, ale moim zdaniem są "łatwiejsze" od tych, które pokazujemy z youtube), jutro wdrażamy zestaw w rehabilitację, dostaliśmy go dziś i moim zdaniem jest to pomoc trafiona w punkt, na kilka pierwszych planszy Gabrysia reaguje zaciekawieniem

"Oczami maluszka"
      www.oczamimaluszka.pl/
      bardzo ciekawa pomoc, mamy wszystkie trzy i Gabrysia się nimi ciekawi - dawkowanymi oczywiście i pokazywanymi z oknem za plecami i bez lampki przed sobą tj. nie może być silnego źródła światła, które zwraca uwagę i odwraca ją od książeczek

po 10 dniach w okularkach jest mega zmiana, Gabryś widzi :)
      • malysiun Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 05.03.12, 12:46
        Cieszę się że u Was postępy :) u nas oczko się uruchomiło; syn sięga po zabawki więc też jest postęp. :)
        Właśnie wczoraj kupiłam "Oczami maluszka" w empiku. Dwie sztuki bo tej ze ślimakiem nie było. Julek zwraca uwagę jak je oglądamy choć i tak kombinuje głównie jak je zjeść... ;) Te plansze i filmik też widziałam w internecie (nawet wkleiłam post) ale nie mam ich jeszcze. Skoro mówisz że fajne to zamawiam. Wczoraj widziałam w sklepie "książeczkę" już bardziej do zjadania www.tinylove.com.pl/index.php?p947,ksiazeczka-interaktywna-dwustronna muszę ją kupić bo jak młody leży na brzuszku to sobie będzie ją oglądał i zjadał ;)
        • blueish kolorowanki 06.03.12, 12:34
          www.crayola.com/free-coloring-pages/
          Grube linie i wiele fajnych pomysłów dla dobrze i gorzej widzących przedszkolaków i dzieci z młodszej podstawówki.
      • tata_gabrysi CANCA - Zdolne Bestie 13.12.12, 07:47
        www.canca.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=83&Itemid=79
        Po ośmiu miesiącach "męczenia" Sokolich Oczek kiedy Gabrysia była tą płytą już delikatnie znudzona zakupiliśmy część drugą - Zdolne Bestie przeznaczoną zgodnie z zaleceniami producenta dla dzieci 2-7 lat.

Rewelacja, Gabrysia jest na etapie chłonięcia słownictwa i pokazywania na wszystko palcem, bardzo ją te animacje ciekawią, znakomity bodziec wzrokowy z walorami edukacyjnymi.

Pozdrawiam,
        T.
    • tata_gabrysi Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 15.04.12, 19:01
      cześć,

We wczesnym wspomaganiu w Tęczy zobaczyliśmy z czego składają się zabawki przeznaczone do rehabilitacji wzroku tj. stymulujące skupianie wzroku, wodzenie i koordynację oko/ręka. Kilka takich zabawek wykonaliśmy, idea jest taka, że mają zawierać materiał odblaskowy jako bodziec wzrokowy, zróżnicowaną fakturę - bodziec sensoryczny (SI) oraz element dźwiękowy dla przywołania spojrzenia. Jako elementy odblaskowe wykorzystaliśmy koc termiczny zakupiony w aptece (taka z jednej strony srebrna, a z drugiej złota folia) oraz błyszczące torebki prezentowe, bodźce sensoryczne to materiały krawieckie, piłeczki ping pong'owe czy też wałki do kręcenie włosów. Dźwięk wydaje np. makaron zamknięty w pudełku, przymocowane koraliki, dzwoneczki.

Zabraliśmy fotki naszych pomocy w jednym miejscu, może się komuś przydarzą: picasaweb.google.com/101026697952196938569/2012Gabrysia_Rehabilitacja_Wzroku?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPbx1qGFoLD1Ew&feat=directlink

Nasz dzień jeśli chodzi o rehabilitację widzenia wygląda tak, że przeprowadzamy z Gabrysią średnio trzy sesje wodzenia, które trwają w zależności od skupienia Małej 20-40 minut (zalecenie z Tęczy do 5 minut dla pojedynczej sesji, my jednak do póki Gabryś współpracuje męczymy ją do tych 30-40 minut) kiedy to Córka siedzi w leżaczku i pokazujemy jej po kolei zabawki z odległości 30cm-1m zwiększając odległość przesuwając w zakresie 180 stopni przed oczkami pomagając sobie dźwiękiem w przypadku gubienia kontaktu bądź słabszej fiksacji. Każdą zabawkę Gabrysia dostaje na koniec do rąk tak aby mogła ją dotknąć, odpocząć od wodzenia i popracować nad koordynacją oko/ręka. Oprócz zabawek pokazujemy Małej plansze czarno/czerwono/białe oraz czarno/białe książeczki. Gabrysia ogląda też filmiki do stymulacji wzroku, ale nie jest to tak regularne jak nasze sesje z zabawkami.

Do tego zabawa już "normalnymi" zabawkami na macie edukacyjnej, pałąk w wózku tak aby nie leżała patrząc się w sufit, a zawsze miała w zasięgu rączek bodziec wzrokowy.

A jak u Was wygląda czy też wyglądał dzień rehabilitacji wzroku po operacjach, w pierwszych tygodnia okularków, soczewkowania?

Na temat rezultatów prosiłem o opinie w naszym wątku i jak na razie nie ma odzewu od rodziców z podobnym przypadkiem tj. wikłającej, wrodzonej zaćmy z nauką widzenia "od początku" po operacjach.

Bardzo chętnie posłuchamy jednak jednak o intensywności i metodach rehabilitacji nawet w szerszym spektrum przypadków niż nasz tak. aby udoskonalać i urozmaicać rehabilitację.

Pozdrawiam,
      Tata Gabrysi
      • adriana.z1 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 15.04.12, 19:57
        Witam !
        Dokładając mały kamyczek informacji do materiałów dla dzieci słabowidzących - ja miałam oklejone na biało-czarno wszystkie butelki Małej, łóżeczko od wewnątrz również wyklejone było tablicami biało-czarnymi, błyszczącymi itp. - kiedy się obudziła i cichutko leżała już miała namiastkę rehabilitacji, na rączki zakładałam frotki, do których przyczepione były dzwoneczki - tak aby wzbudzić zainteresowanie rączkami :)) Metody zaczerpnięte od rehabilitantów z Ośrodka dla Dzieci Słabowidzących i Niewidomych w Sobieszewie. Pozdrawiam cieplutko :)
      • izi66 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 15.04.12, 20:02
        Wow, myślę że robicie naprawdę dużo. Zdjęcia bardzo fajne.

Co jeszcze mogę doradzić: my np. jak dowiedzieliśmy się, że córka ma problemy ze wzrokiem zmieniliśmy matę na której leżała nasza córcia na bardziej kontrastową: allegro.pl/mata-edukacyjna-bright-starts-biedronka-i2276978526.html

Teraz jest większy dostęp do tych biało-czarno-czerwonych rzeczy. Jest sklep: sklep.whiteandblack.pl/ gdzie można kupić pościele, rożki, maty i zabawki w tych kolorach. My kupiliśmy na allegro biało-czarną pościel, w której spała Pati. W łóżeczku mieliśmy przymocowane książeczki materiałowe z różnymi obrazkami, fakturami itp. oprócz tego lampki choinkowe.

Fajne zabawki mają firmy Lamaze: www.minibobas.pl/lamaze-m-12.html
        lub Taf Toys: www.taftoys.com/view.php?itemid=10635 o bardzo kontrastowych kolorach.

My też wykonywaliśmy zabawki sami: obklejałam pudełka po herbatkach dla dzieci papierem kupionym w sklepie z tapetami:odblaskowym czerwonym, czarnym, białym, srebrnym i wrzucałam kasztany, groch itp. Obrazki też sama wykonywałam, zalaminowałam je i do tej pory mamy i pokazujemy. Mam jeszcze obrazki z rehabilitacji wzrokowej, na którą jeździmy. Zrobiłam zdjęcia, a potem wydrukowałam. Gdybyś je chciał to podaj mi e-maila to Ci wyślę, mogą przydać się na później, kiedy będziecie chcieli,żeby mała pokazywała szczegóły.

To tyle na szybko, jeśli coś mi się jeszcze przypomni to dam znać. Pozdrawiam

• izi66 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 15.04.12, 20:05
          O właśnie adriana mi przypomniała my mieliśmy kolorowe frotki na butelkach małej, a jeśli chodzi o opaski na rączki i nóżki to te są fajne: allegro.pl/lamaze-opaski-na-raczki-i-nozki-z-grzechotkami-wwa-i2273798256.html , właśnie firmy Lamaze:), ale są jeszcze inne. Jak znajdę to wkleję.
        • tata_gabrysi Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 15.04.12, 20:52
          dzięki za informacje, podeślij proszę obrazki z rehabilitacji, mój mail to tomek.sadowski@gmail.com

my żeby, nie wymieniać maty kupiliśmy taką do leżenia jako uzupełnienie: www.jezyk.redcart.pl/p/168/1298/perfectly-happy-people-bawimata-czarno-biala-maty-do-zabawy-zabawki.html

ODRADZAM, OMIJAĆ Z DALEKA - model z linku uczula Gabrysię i po chwili leżenia jest wysypana krostami przez dwa dni, to samo po praniu, poliester, którym jest wypełniona uczula, nawet kiedy przykładam matę do mojej twarzy czuję gryzienie i swędzenie, jesteśmy w trakcie procedury reklamacyjnej i jesteśmy trochę zrażeni do kolejnych mat :)

pozdrawiam,
          T.
          • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 17.04.12, 15:22
            Polecam także światło chemiczne. To fajna alternatywa dla latarek w ciemnych pomieszczeniach. Oczywiście do zabawy się nie nadaje ale może wrzucić je do butelki i wtedy maluch może się bezpiecznie bawić.

allegro.pl/swiatlo-chemiczne-swietliki-lightstick-100szt-i2218421497.html
            • kirtlorenz Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 27.08.14, 12:59
              Lekarka zaleciła nam okularki i zakrywanie jednego oczka.
    • tata_gabrysi Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 20.04.12, 12:59
      www.brillkids.com/free-download/
      w dziale download dużo grafik czarno/biało/czerwonych do stymulacji wzroku, większa ilość dostępna po darmowej rejestracji z poziomu forum

pozdr.,
      T.
      • annia.m Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 20.04.12, 14:09
        Świetne!
      • maggdusm Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 20.04.12, 23:48
        Super! Bardzo dziękuję
        • laz1971 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 18.02.13, 22:50
          Witam, dawno jakoś nie byłem na forum.. ale po operacjach Jaśka często zaglądałem. Jutro Jas kończy 3 lata i niestety jest nie za wesoło. Widzi co raz lepiej, ale jak się okazuje problem jest większy. Główka nie rośnie i rozwój umysłowy jest baaardzo słaby. Jaśko nie chodzi, nie mówi, sporo rozumie, ale mało potrafi. Jak widzi nie wiemy, ale jeśli nie mówi to się nie dowiemy.
          Ma ktoś podobny problem????
    • tata_gabrysi Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 11.05.12, 13:36
      www.lea-test.fi/index.html
      Testy i pomoce fińskiej okulistki Lei Hevarinen, na stronie instruktaż także w postaci filmików.
      Potężna baza wiedzy nt. badania wzroku małych dzieci.

Pozdrawiam,
      T.

• malysiun Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 14.06.12, 13:54
        może nie jest to info stricte rehabilitacyjne ale i tak napiszę. Syn ma teraz 9 miesięcy i niedawno dopadł pudło mojej córki z klockami duplo. Niesamowicie dużo czasu przy nich spędza! Kolcki jak wiadomo są duże kolorowe można nimi stukać. Siostra mu układa wieże i inne konstrukcje które on demoluje. :) Oczywiście wszystko z zaklejonym zdrowym oczkiem.
    • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 14.06.12, 22:33
      www.huggamind.com/index.php
      Mata jest imponująca, jednak troszkę droga.
      Korzystamy z aplikacji na ipoda. Jest rewelacyjna. Polecam.
    • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 18.06.12, 21:49
      allegro.pl/kulka-swiecaca-spiderman-ksiezniczki-kubuspuchatek-i2412093711.html
      Dzisiaj znalazłam taką w sklepie typu RyżMydłoIPowidło. Jak się nią rzuci to świeci wieloma kolorami. Jest świetna!!! Rehabilitacja podczas kąpieli w ciemnej łazience gdy w wannie pływają patyczki światła chemicznego. Mówię Wam rewelacja... woda świeci, piłka błyska, młoda piszczy i ćwiczy oczko....
      • izi66 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 30.06.12, 21:04
        Tak przez przypadek znalazłam kolejne czarno-białe akcesoria dla maluchów:

www.mamissima.pl/zabawki_i_gry/mobile_do_zawieszania_kart_oraz_zdjec.html
        www.mamissima.pl/zabawki_i_gry/zestaw_czarno-bialych_kart_dla_dzieci_dzungla.html
        www.mamissima.pl/zabawki_i_gry/zestaw_czarno-bialych_kart_dla_dzieci_czarno-biale.html
        www.mamissima.pl/zabawki_i_gry/zestaw_czarno-bialych_kart_dla_dzieci_faraway_friends.html
        www.mamissima.pl/zabawki_i_gry/zestaw_czarno-bialych_kart_dla_dzieci_peek-a-boo.html
        www.mamissima.pl/zabawki_i_gry/zestaw_czarno-bialych_kart_dla_dzieci_ogrod.html
        www.mamissima.pl/zabawki_i_gry/zestaw_czarno-bialych_kart_dla_dzieci_las.html
        www.mamissima.pl/zabawki_i_gry/zestaw_czarno-bialych_kart_dla_dzieci_zwierzeta.html
        • izi66 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 30.06.12, 21:05
          Kolejny sklep z biało-czarnymi rzeczami:

www.dwakolory.pl/
    • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 27.07.12, 10:56
      Dzisiaj odkryłam potencjał zwykłych kart do gry.
      Lila wrzucała je od pudełka wyjmowała, przekładała, oglądała, jadła rzecz jasna też aleeee widziałam, że to miła odmiana, a bodziec jak najbardziej silny.

Pozdrawiam
    • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 02.08.12, 21:28
      Najlepsza aplikacja jaką widziałam! Specjalnie dla naszych dzieci!!!! Już ściągnełam!

www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=Jv_iVQdkuuM
      • mia80 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 05.08.12, 22:19
        Poradnik dla rodziców i opiekunów dzieci do lat 3 z zaburzeniami widzenia. Omówione przykłady ćwiczeń a nawet wpływ żywienia. Właśnie kupiłam.

www.pomocedydaktyczne.ig.pl/pomoce_dydaktyczne_wspierajace_rozwoj_dziecka_przedszkolnego_szkolnego?func=productPage&pid=1870&cid=33&prid=0&wid=71
        • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 06.08.12, 09:38
          Kupiłam tę książkę jakiś czas temu. Przeczytałam. Chętnie puszczę ją w obieg. Zainteresowanych proszę o kontakt ujutno@gmail.com
          • mia80 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 06.08.12, 12:13
            I jak?Książka warta przeczytania, czy piszą w niej rzeczy dla nas oczywiste?
            • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 08.08.12, 20:24
              W książce jest rzeczowy rozdział napisany przez prof. Prosta. Chyba jedyny wiele wnoszący. A jeśli chodzi o sposób odżywiania... To jest to opis związków odżywczych. Generalnie pozycja powinna mieć inny tytuł ;) i niewiele tam ćwiczeń....
      • tata_gabrysi Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 19.08.12, 10:00
        potwierdzam, doskonałe, Gabrysia jest zaciekawiona, mamy w wersji na Androida na stosunkowo małym ekranie tel., lepszy na pewno byłby tablet

próbowaliście może pokazywać Waszym Maluchom bajki? Wiem, że dla niespełna rocznego dziecka to zdecydowanie za wcześnie, a przy zdrowych oczkach to chyba nawet nie wskazane, "Sokole oczka" jednak na tyle opatrzyły się Gabrysi, że zastanawiamy się czy nie wprowadzić jej prostych bajek jako bodziec wzrokowy?

Pozdrawiam,
        Tata Gabrysi
        • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 19.08.12, 13:47
          Miffy!!! Polecam.
          • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 19.08.12, 17:51
            Ogladamy też czasami piosenki z kanalu kidstv123 na youtube.

www.youtube.com/user/kidstv123?feature=results_main
    • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 08.08.12, 20:07
      www.ksiazkidotykowe.pl/index.php?option=com_djcatalog2&view=itemstable&cid=0&Itemid=60
      Pierwsza Ogólnopolska Wypożyczalnia Książek Dotykowych. Dla dzieci słabowidzących i niewidomych. Bezpłatna.
    • ujutno Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 09.09.12, 20:05
      www.aktyka.pl/shop.php?tytul=Funkcjonowanie_wzrokowe_macych_dzieci_scabowidzacych&a=opis_prod&id=978838960677&categorie=995
      Zamówiłam. Czekam z niecierpliwością.
      • mamanikosia11 Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 09.09.12, 20:56
        To ja jak coś poproszę o recenzje, może też zamówię.
      • ujutno Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 03.10.12, 16:37
        Książka przeczytana od deski do deski. Niektóre rozdziały dwa razy. Przeczyatałam ją tego samego dnia kiedy ją dostałam.

Powiem tak. Każdy rodzic powinien się z tą lektura zapoznać by mieć świadomość w jakim systemie oceny funkcjonalnego widzenia rehabilitują nasze dzieci rehabilitanci widzenia. Dobrze jest być świadomym partnerem w rozmowie.

Generalnie bardzo, bardzo polecam.
        • tata_gabrysi Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 03.10.12, 20:04
          potwierdzam, "Funkcjonowanie wzrokowe małych dzieci słabowidzących" Pani Małgosi Walkiewicz-Krutak to skarbnica wiedzy nt. kłopotów wzrokowych naszych pociech oraz oceny stopnia niedowidzenia / postępów rehabilitacji

a spotkania z Panią Małgosią są dla nas bezcenne, właśnie wróciliśmy z pierwszego po trzech miesiącach wakacyjnej przerwy i nic tak nie motywuje i nie dodaje sił jak rozmowa z tej klasy specjalistą i wspaniałym, całym sercem oddanym dzieciom człowiekiem

Pozdr.,
          Tata Gabrysi
          • tabaluga0 Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 03.10.12, 20:34
            O jak małych dzieciach jest mowa w ksiażce?
            • tata_gabrysi Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 03.10.12, 20:53
              Rozwój widzenia oraz jego ocena opisane są dla dzieci w całym okresie uczenia widzenia tj. 0-7lat. Analiza przypadków, w których została podjęta terapia widzenia dot. dzieci z niepełnosprawnościami złożonymi, które terapię rozpoczęły stosunkowo późno tj w wieku 3 czy nawet 7 lat.

Pozdr.
              T.
          • emilykw Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 11.03.13, 18:52
            Książki "Funkcjonowanie wzrokowe..." jest teraz całkowicie poza zasięgiem księgarń na terenie całej Polski, autorka prowadzi rozmowy w sprawie dodruku, ale jak i kiedy one się skończą - nie wiadomo. Dlatego uprzejmie zwracam się z prośbą do osób, które dysponują tą książką o jakieś ksero, zdjęcia na stronie, wysłanie mailem, nie wiem cokolwiek, jakikolwiek obraz tej książki, aby można było skorzystać i pomóc naszym dzieciom, a w moim przypadku 3-letniej Dominice w problemem zeza i niedowidzenia. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów
            • tata_gabrysi Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 11.03.13, 19:17
              cześć,

odezwij się do mnie w tej sprawie na priv, tomek.sadowski@gmail.com

pozdr.,
              T.
              • rena_ta_s Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 12.03.13, 13:28
                Tomku, jeśli możesz pomóc to ja też proszę. Mój mail znasz.
          • kosmoss100 Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 10.10.13, 22:39
            Witam,
            probuje od paru dni niestety bezskutecznie dostać te ksiazke. Czy bylaby ewentualnie możliwość użyczenia jej? Obiecuje, ze wroci w tym samym stanie :).
            Pozdrawiam
      • ujutno Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 06.12.12, 13:20
        www.tecza.org/index.php?option=com_content&view=article&id=109:funkcjonalna-ocena-i-terapia-widzenia-dzieci-sabo-widzcych&catid=38:centrum-ksztacenia-kadr&Itemid=97
        wrzesien2012!:(
        • tata_gabrysi Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 06.12.12, 17:29
          też żałuję, terminy sesji pokryły się nam z wyjazdem wakacyjnym :(

rozważaliśmy też to: eon.info.pl/index.php/szkolenia#ortooptyka1 ale stwierdziliśmy że sporo w agendzie tematów na później (w sensie wieku dziecka) więc może korzystniej jest poczekać i wybrać się na takie szkolenie za jakiś czas
          • malysiun Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 07.12.12, 13:31
            Kurcze... jak coś takiego jeszcze wynajdziecie to dajcie znać koniecznie! moglibyśmy się przy okazji spotkać!! pozdrawiam
      • jokra123 Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 09.01.13, 23:50
        Witam,
        Gdzie mogę zamówić książkę " Funkcjonowanie wzrokowe małych dzieci słabowidzących"
        Mogę prosić jakiś adres?
        • tata_gabrysi Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 10.01.13, 07:59
          Witam,

Ja kupowałem w Księgarni Akademickiej ksiegarnia@akademicka.com w sklepie internetowym. Nie widzę, aby była dostępna na ten moment, proponuję zapytać mailowo albo zadzwonić:

Księgarnia Akademicka.Com
          Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
          Gmach C
          ul. Szczęśliwicka 40
          poniedziałek - piątek 9.00 - 18.00
          sobota 10.00 - 18.00 niedziela 10.00 - 15.00
          Telefon 22 668 41 79 - Zamówienia Internetowe, Biuro, Magazyn
          Telefon Księgarnia 22 823 89 18

Pozdrawiam,
          Tata Gabrysi
          • jokra123 Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 10.01.13, 15:34
            Dziękuję bardzo,
            zadzwoniłam i zamówiłam, zostały jeszcze 3 egzemplarze.

pozdrawiam
            Asia
      • ujutno Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 10.01.13, 21:36
        tyflo.pl/what-and-how-does-this-child-see-ksiazka-o-dzieciach-slabowidzacyc/
        • stopi69 Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 12.03.13, 15:06
          Jesli ktoś poszukuje książki nadal to niech da znać.

Drugie: jesli ktos ma mozliwosc odbycia tego kursu w Tęczy tecza.org/index.php?option=com_content&view=article&id=109&Itemid=97 to bardzo polecam!!! Uczestniczyłam w nim w zeszłym roku i bardzo duzo mi dal jako mamie dziecka niedowidzącego... Polecam jak ktoś sie waha.
          • ujutno Re: Materiały dla rodziców dzieci słabowidzących. 12.03.13, 19:47
            Na kwietniowy termin nie ma już miejsc od jakiegoś czasu. Ten kurs cieszy się wyjątkowym zainteresowaniem. W zeszłym roku liczna zgłoszeń pięciokrotnie przekroczyła ilość miejsc. Zapewne miejsca na wrześniowy termin jeszcze są.
            Ja jestem bardzo ciekawa. Zacieram ręce i nie mogę się doczekać kwietnia :)
    • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 06.11.12, 10:41
      allegro.pl/karuzelka-4-ksiazki-czarno-biale-kontrasty-24h-i2736921733.html
    • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 06.11.12, 10:50
      www.youtube.com/watch?v=NPB7KUr1HRk
    • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 18.11.12, 12:47
      Łącząc przyjemne z pożytecznym..
      Kiedyś pisałam, że kreskówką nadającą się dla naszych dzieci jest Miffy (kontrastowa, spokojna, prosta). Lili ogląda tez czasmi Maisy Mouse i Adventures of Spot.

Młoda ma teraz 16 miesięcy i chłonie wszystkie słowa jakie usłyszy. Zatem ruszyliśmy z angielskim. Znalazłam Read alone with Miffy. Piętnastominutowe bogate w rozmaite obrazki Dicka Bruna odcinki bogate w słownictwo anglojęzyczne.
      Sami ocencie: www.youtube.com/watch?v=GcAt2IgU2GM

• ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 21.02.13, 13:43
      sierramadre.pl/nasze-produkty/masz-juz-maluszka/item/8-harmonijka-oczami-maluszka
    • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 21.02.13, 21:13
      www.empik.com/maluszek-patrzy-ksztalty-picthall-chez,p1061988735,ksiazka-p
      • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 21.02.13, 21:15
        tu macie na ten temat wiecej www.galaktyka.com.pl/news,,106.html
        • stopi69 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 13.03.13, 00:40
          Ja wrócę do bajek, kreskówek...Nasza okulistka w rehabilitacji widzenia u nas opiera sie na jakis najnowszych badaniach amerykańskich lekarzy. I u nas ich tezy sprawdziły sie .. tzn. zamiast chodzic 6h z zaklejonym okiem , 2-3h do ogladania bajek... Ogladanie bajek, granie na komputerze bardzo wyciagneło widzenie córki..... Niby teraz ma 10% widzenia w tym oku (na poczatku ponoc nic nie było ), ale jest w stanie powiedzieć dokładnie co widzi w TV z odległości do ok 2-3m Niestety taka rehabilitacja z kreskówkami ma swoje minusy.. Dziecko wsiąka za bardzo w bajki... ale efekty w poprawie widzenia są :-) Wiem mówi sie, zeby małe dzieci nie oglądały bajek...ale w przypadku niedowidzenia bajki pomagają :-) My zaczelismy ogladanie kreskówek w celach rehabilitacyjnych jak miała 22msc.
          • emilykw Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 13.03.13, 10:41
            Witam, proszę o więcej info nt badań amerykańskich, o jakie dokładnie chodzi, może jakiś link, jak dokładnie wygląda Wasz dzień z plasterkiem w "stylu amerykańskim"? :) Moja Dominika nosi go od rana do 19, bardzo to dla niej męczące a ma dopiero 3,5 roczku... Szukam dla niej alternatyw, lekarze często są bardzo oporni z różnych (sic!) powodów, nawet jedna lekarka (bo konsultuję dziecko u kilku) nie chce przeprowadzać ćwiczeń pleop.-ortop. mimo, że ma do tego potrzebny sprzęt NFZowski, ale powodów dla którego nie chce tego robić nie umiała mi podać, więc o co "kaman"?? Planuję wybrać się z córką gdzieś za granicę, może tam lekarze mają coś nowatorskiego. Może macie jakiegoś DOBREGO lekarza np w Anglii? USA (NY)? Pozdro i buziaki dla Waszych dzielnych dzieciorków :)
            • annia.m Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 10.06.13, 15:15
              O tym, że gry komputerowe dla naszych dzieci są wskazane wiedziałam, ale więcej na ten temat zaczęłam czytac teraz, gdy córka zaczęła grać na komputerze. Tu są informacje o wpływie gry Tetris na poprawę widzenia zdrowie.dziennik.pl/oczy/artykuly/426554,tetris-popularna-gra-komputarowa-wyleczy-wzrok.html . Spróbujemy choć nie wiem, czy córka podoła:)
    • tata_gabrysi Mały Ludwik 27.04.13, 21:17
      dla 1,5 rocznika rewelacja.

przyjaciele: www.youtube.com/results?search_query=przyjaciele+ma%C5%82ego+ludwika&oq=przyjaciele+ma%C5%82ego+ludwika&gs_l=youtube.3..0l10.15601.19197.0.19573.14.13.1.0.0.0.130.827.12j1.13.0...0.0...1ac.1.11.youtube.iurlW0qjrtg

świat: www.youtube.com/results?search_query=%C5%9Bwiat+ma%C5%82ego+ludwika&oq=%C5%9Bwiat+ma%C5%82ego+ludwika&gs_l=youtube.3..0l10.7946.11627.0.13204.20.7.0.13.13.0.113.510.6j1.7.0...0.0...1ac.1.11.youtube.93w4W3vJYaU
    • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 05.05.13, 20:22
      sklep.mojebambino.pl/magnetyczne-formy.html
      sklep.mojebambino.pl/folia-metalizowana-kolorowa.html
      sklep.mojebambino.pl/stol-podswietlany.html
      sklep.mojebambino.pl/folia-holograficzna.html
      www.wehrfritz.pl/produkty/lista/kategoria/wyposaznie_sal__11/podkategoria/kreatywne_sciany_95
    • ujutno Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 22.05.13, 10:43
      Kolejna czarno biała książeczka dla najmłodszych
      www.smyk.com/jakie-to-ciekawe-ksiazeczki-kontrastowe,p1064145535,ksiazki-dla-dzieci-p
      • mamatymka7 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 15.08.13, 06:40
        Witam, wszedzie posyukuje ksiazki Funkcjonowanie wzrokowe małych dzieci słabowidzących, wiecie gdyie moge ja jeszcze kupic.

Pozdrawiam, mamatymka7
        • tata_gabrysi Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 17.08.13, 23:08
          z tego co się orientuję to nakład został wyczerpany, odezwij się w tej sprawie na priv: tomek.sadowski@gmail.com

Pozdr.
          T.
          • izi66 Re: Materiały dla dzieci słabowidzących 09.12.13, 19:38
            Dla maluszków:

allegro.pl/czarno-biale-i-czerwone-zawieszki-nad-lozeczko-i3762075720.html
            allegro.pl/karuzelka-4-ksiazki-czarno-biale-kontrasty-24h-i3766460870.html
            allegro.pl/ksiazeczki-czarno-biale-specjalne-dla-noworodkow-i3777959345.html
            puzzle:

allegro.pl/czarno-biale-puzzle-zwierzatka-domowe-bigjigs-i3719863948.html
            allegro.pl/drewniane-czarno-biale-puzzle-zwierzatka-bigjigs-i3719865327.html
            Jestem w szoku, wystarczy wpisać teraz do wyszukiwarki google czarno-białe zabawki i naprawdę wyskakuje tego mnóstwo, a pamiętam jak 3 lata temu większość robiłam sama
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka