Dodaj do ulubionych

Obturator z materiału ?? Gdzie?

30.01.12, 11:59
Jakis czas temu była podana na formum polska stronka z
obturatorami z materiału koszt 30 parę złotych. Kurcze może ktoś pamięta i podrzuci link.

znalazłam coś takiego, ale to nie polska strona www.lazyeyepatch.eu/pl/default.aspx
- moze ktoś już kupował tu czy jest to sprawdzony sklep?

Optyczka mi najbardziej polecała jakies ze stanów?
Obserwuj wątek
    • red.aneta Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 30.01.12, 16:05
      www.picolo.czest.pl/oferta.html
      • sic1982 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 31.01.12, 09:55
        Włanie o ta stronę mi chodziło- szukałam na forum i nie mogłam znaleźć, używasz? polecasz?
        • red.aneta Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 31.01.12, 13:23
          Nie uzywam... uzywamy plasterkow Opticlude. Poprostu pamietam ten watek i szybko znalazlam domyslajac sie ze o to chodzi:))
          Pozdrawiam serdecznie:)
    • believe7 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 31.01.12, 14:43
      tu strona do amerykańskich, słyszałam ,że bardzo dobre

www.framehuggers.com/
    • sic1982 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 07.02.12, 10:01
      U nas plasterki się nie sprawdziły..
      Kupiony picolo, od dwóch dni sprawdza sie idealnie - zobaczymy jeszcze jakiś czas, albo domówie jeszcze jeden na zmianę, albo zamówię ten w stanach na próbę...

Jesli ktoś zamierza kupić to polecam, szybka przesyłka.
      • izi66 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 18.03.12, 22:12
        Właśnie zamówiłam-zobaczymy czy się sprawdzi:) na plasterki wychodzi mi miesięcznie ponad 40zł, a tu jednorazowy wydatek 30zł:)
        • zuzanka79 Izi 20.03.12, 20:41
          Jak się sprawdzi u Ciebie to daj znać. Może sprawdzi się też u nas?
          Kurcze 40 zł miesięcznie to szczyt moich marzeń :P
          U nas jeszcze miesiąca nie ma a już koło 80 zł poszło na plastry :/
          • sic1982 Re: Izi 24.03.12, 19:36
            Wydaje mi się, że zależy to od dziecka u nas to był strzał w 10 - największy problem był z odklejaniem plasterków, mala bardzo płakała, a teraz zakrywamy oczko i na ogół jest ok. tylko musimy się ją zająć zabawą żeby zapomniala, że oczko jest zaklejone, bywają dni że ściąga, albo był problem jak byłkatar bo ją nosek swędział i tarła rączką.
            • zn_mt Re: Izi 27.03.12, 14:46
              Witam.
              Polecam również wersję piratki do zasłaniania oczka.

ortopad.100sklepow.pl/master-aid-plasterki-piratka/
              pozdrawiam
              • nulka0101 Re: Izi 24.05.13, 07:37
                Co do piratki - uszyłam sama z lnu iglainitka.blox.pl/2013/04/jak-uszyc-obturator-na-oko.html. Moje dziecko ją lubi i woli od plastrów (kwestii odklejania nie możemy przeskoczyć...).
                Pozdrawiam :)
                • nulka0101 Re: Izi 01.02.14, 18:45
                  Link nie jest aktywny, bo ktoś zamieszczoną tam instrukcję potraktował marketnigowo, czego sobie nie życzyłam.
                  Jeśli ktoś ma pytania odnośnie samodzielnego uszycia obturatora zapraszam na prv.
            • izi66 Re: Zuzanka/Sic 27.03.12, 17:03
              Zuzanka/Sic u Nas akurat obturator nie sprawdził się. Moja Patrycja zdejmuje po prostu okulary razem z obturatorem. Plasterek na początku też odklejała, ale teraz jest ok. Mimo to uważam że, koszt jest niewielki (30zł) i naprawdę warto spróbować. Jeśli Wasze dzieciaczki nie zdejmują okularków to na pewno sprawdzi się!!!Pozdrawiam
              • zuzanka79 Re: Zuzanka/Sic 27.03.12, 21:08
                Dzięki za pamięć ;)
                Właśnie też się trochę obawiam o to, że Iśka będzie ściągać okulary, a że oprawki ma metalowe, to o wykrzywienie czy złamanie nie trudno. Plastra tak łatwo nie odklei jednak. Już prawie w ogóle nie odkleja, jest tylko ryk i foch przy zakładaniu i to, i tak tylko do momentu przyklejenia ;)
                Teraz mam kumulację wydatków wiosennych ( ubezpieczenia samochodu i mieszkania, zielona szkoła syna, przegląd samochodów plus nowe opony do jednego) plus wesela brata, ale jeśli piszesz że warto zaryzykować to może się skuszę. A nóż - widelec :D
        • olga727 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 19.06.13, 22:37
          izi66 napisała:

> Właśnie zamówiłam-zobaczymy czy się sprawdzi:) na plasterki wychodzi mi miesięc
          > znie ponad 40zł, a tu jednorazowy wydatek 30zł:)

Może śmieszne pytanie,ale który jest wygodniejszy do noszenia:silikonowy z przyssawką czy ten materiałowy ? Nie chciałabym na darmo wydawać pieniędzy,bo czeka mnie zmiana szkieł u córki (9 lat).
    • amelmis Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 21.03.12, 09:28
      wpisz sosie w gogle nazwę to ci wyskoczy ja sprawdzałam nazwa pjcolo koszt30 zl.
    • asiak2007 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 25.03.12, 21:26
      Kochani,
      ostatnio kuzynka zakupiła swojej córce taki mateiałowy obturator a ja odrysowałam go, bo stwierdziłam że to moża sobie uszyć samodzielnie, jeśli ktoś jest zainteresowany to prześlę ten wzór
      • mirszy1 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 26.11.12, 09:53
        asiak2007 napisała:

> Kochani,
        > ostatnio kuzynka zakupiła swojej córce taki mateiałowy obturator a ja odrysował
        > am go, bo stwierdziłam że to moża sobie uszyć samodzielnie, jeśli ktoś jest zai
        > nteresowany to prześlę ten wzór
        Witam!

Prośba do asiak2007.... proszę bardzo o wzór na obturator (mirela.szymura@wp.pl). O jakim amerykańskim obturatorze mówicie na forum?? Ma ktoś linka??
        Moja córka ma wadę na lewym oczku: +6,75, wyszło to podczas badań u higienistki. Mamy 1,5 roku czasu (córka ma 8,5 lat), by wypracować to oczko i zmniejszyć wadę. Musimy max przysłaniać oczko zdrowe. Okulista stwierdził, że najlepiej zaklejać lub materiałowym obturatorem zasłaniać, by nie miała możliwośći podglądania. Narazie ma obturator na przyssawce na szkle okularów, ale podgląda bokiem...
        • zn_mt Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 26.11.12, 10:16
          Zapraszam do sklepu internetowego.
          Dostępne są plastry (ortopad, opticlude, opti-plast, różne rozmiary i wzory).
          Dostępne są tzw. piratki (dwa kolory).

ortopad.100sklepow.pl

pozdrawiam
        • tatacinka Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 28.01.14, 11:00
          syn w wieku 5,5 lat miał +8,5 w lewym oku a w prawym +7. Zasłanianie oka przez 8 godzin dziennie i w wieku 10 lat ma tylko +5,5 oraz +4,5. Dlaczego macie tylko 1,5 roku na zmniejszenie wady?
          • nulka0101 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 31.01.14, 20:38
            ze względu na wiek dziecka...
        • kalinkam Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 21.07.14, 22:21
          Czy mogę Cię prosić o ten wzór na mój e-mail morning@op.pl, chętnie spróbuję go uszyć, do tej pory wykosztowywałam się na plastry i aż mi serce się kraje jak depilują jej twarzyczkę. Z gór serdecznie dziękuję.
      • nowi-jka Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 28.11.12, 12:20
        ja tez prosiłabym o ten wzór
        nowi-jka@gazeta.pl
      • 5gala Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 05.01.13, 10:22
        Witam
        Czy ja również mogę prosić o szblon obturatora?
        Z góry dziękuję i pozdrawiam
        • asiak2007 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 05.01.13, 22:12
          Dawno tu nie zaglądalm ale obiecuję że jurto poślę Wam na meile wzór
        • asiak2007 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 06.01.13, 21:15
          podaj proszę meila
          • mirszy1 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 06.01.13, 22:13
            mirela.szymura@wp.pl
          • 5gala Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 07.01.13, 08:42
            5gala@gazeta.pl
            Z góry serdecznie dziękuję.
      • jola_impresja Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 13.02.13, 13:48
        Serdecznie witam !
        W nawiązaniu do Pani postu bardzo proszę o wysłanie mi wzoru na obturator.
        Moja córka 8 letnia też ma problem z leniwym oczkiem ( prawie nic nie widzi ),
        nie chce nosić plastrów a jeśli już nosi to podgląda, może jak uszyję jej zasłonkę
        na oko z jej pomocą przy doborze koloru i dodatków to będzie ,,uczciwie" ją nosić .
        mój mail : jola_impresja@gazeta.pl
        Pozdrawiam !!!
    • nowi-jka Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 04.04.12, 09:55
      jak ten materiałowy obturator trzyma sie okularów bez nosków tych gumowych FP
      jest sen kupować gdy okulary bez nosków??
      Kusi mnei ten amerykanski moze ten ktos ma do odrysowania??
      Szkoda mi kupic cos co bedzi elezało a jednoczesneimoze akurat bedzie strzałem w 10
      Plastry sa zrywane w 10sek a gumowy ortopad sie poci.
      Pocieszcie ze bedzi elepiej bo ja 4 m-ce ucze zakrytego oka i wciaz porazka
      • izi66 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 04.04.12, 13:15
        Obturator jest zarówno dla opraw bez nosków jak i z noskami. Ja właśnie kupowałam na okulary plastikowe bez nosków. Myślę, że koszt 30zł nie jest duży, żeby sprawdzić czy będzie przydatny.Na plastry miesięcznie na pewno wydajesz więcej, pozdrawiam
      • sic1982 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 21.04.12, 15:42
        Mój strzał w 10 zaczyna zawodzić niestety ale warto było na te kilka miesięcy :-) zobaczymy co dalej może to tylko chwilowe, jak było chwilowe nie chęć do kropienia oczu teraz znowu potulnie jak baranek.
        • zuzanka79 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 26.11.12, 15:30
          U nas obturator się nie sprawdził niestety. Iśka oszukiwała w przedszkolu i spoglądała znad okularów poluzowawszy wcześniej łatkę ;). Trzeba było wrócić do zaklejania.
          • kasiaip83 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 22.05.13, 22:51
            Ja wykonuję na zamówienie takie osłonki, jak ktoś jest zainteresowany, mogę wysłać przykładowe zdjęcia :) kontakt; kasiaip@wp.pl
            • kasiaip83 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 22.05.13, 22:57
              asiak , podeślesz mi wzór? chciałabym spróbowac zrobić synkowi na odmianę coś innego :) kasiaip@wp.pl z góry dzięki!
              • izi66 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 26.01.14, 23:10
                Znalazłam jeszcze coś takiego:
                www.sklep-mana.com.pl/product/Przepaska-na-oko-PIRATKA/?id=28
                • nulka0101 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 27.01.14, 18:54
                  Widziałam ją u innego dziecka na rehabilitacji - sprawia bardzo dobre wrażenie.
                  • misiu.stefan Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 27.01.14, 20:53
                    Czy ja również mogłabym prosić o przesłanie wykroju na maila:
                    misiu.stefan@o2.pl

Będę bardzo wdzięczna!
                    Pozdrawiam!
                    • nulka0101 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 01.02.14, 18:40
                      asiak2007 miała taki wykrój.
                      Ja wykrój zrobiłam sama - odrysowałam wewnętrzną część plastra i uformowałam z tego łatkę, którą połączyłam gumką. Możesz też tak spróbować. Potrzeba jest matką wynalazku :)
                      Swojego czasu tu na forum był aktywny link do mojego bloga, gdzie zamieściłam instrukcję, jak samemu uszyć taki obturator. Nasz powstawał metodą prób i błędów, bo okazało się, że w wygodzie nie tylko kształt był istotny, ale też materiał i technika szycia.
                      Byłam zmuszona usunąć jednak ten wpis, kiedy odkryłam, że ktoś potraktował to marketingowo i zaczął sprzedawać podobne na allegro... :/
                      • asiak2007 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 01.02.14, 21:25
                        już wysłałam
                      • asiak2007 Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 01.02.14, 21:27
                        kolejnych chętnych proszę o pisanie na joannakka@poczta.fm ponieważ zdarza się że dłuższy czas mnie tu nie ma a szkoda czasu na czekanie, tak będzie szybciej
                        • eye2eye Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 03.02.14, 08:45
                          U mnie we Wrocławiu są dostępne materiałowe 30 zł można wybrać kolor i przymierzyć dziecku.plastry mam również na sztuki można nawet 1 szt na próbę.wszystkie kolory i rozmiary.osłonu materiałowe na dwa rodzaje oprawek.www.rozoweokulary.eu
    • tobestia Re: Obturator z materiału ?? Gdzie? 19.02.14, 12:21
      Obturatory refundowane z NFZ znalazłem w tych zakładach optycznych: www.departamentzdrowia.pl/placowka/zaklad-optyki-okularowej-piotr-bukowski-jolanta-bu/181313/#tab_description
      www.departamentzdrowia.pl/placowka/optyk-waldemar-lazarowicz/181315/#tab_description
      i jeszcze tutaj:
      www.departamentzdrowia.pl/placowka/wk-optyk-krystyna-wachulak/181270/#tab_description Trzeba trochę poszukać ale jest sporo zakładów optycznych, które mają umowę z NFZ na refundację obturatorów dla dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka