24.05.12, 11:00
Witam!!!

Moja niespełna 3-letnia córka od wczoraj zaczęła swoją przygodę z okularkami. Mieszkamy w Lublinie i u optyka zrobiliśmy na razie zwykłe metalowe oprawki, gdyż nigdzie nie mogliśmy znaleźć Mira Flex czy Fisher Price. Wyczytałam, że właśnie te są najlepsze, a metalowe mogą się szybko uszkodzić. W związku z tym chciałabym nabyć drugą parę okularków dla córci właśnie w oprawie Mira Flex, ale nie wiem, czy mogę spokojnie zamówić te oprawy przez internet np w rozmiarze 2-5 lat, czy lepiej jechać z małą, żeby indywidualnie jej dobrać. Z tego co widzę, najbliższy optyk oferujący MF jest ponad 100 km od nas. Ale wydaje mi się, że lepiej chyba aby dziecko najpierw przymierzyło takie oprawki. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii?
Obserwuj wątek
    • tata_gabrysi Re: Mira Flex 24.05.12, 11:52
      Witaj,

My mieszkamy w okolicach Warszawy gdzie są opcje przymierzenia okularów, a jednak z przyczyn innych niż lokalizacyjne zdecydowaliśmy się na zakupy bez wcześniejszego przymierzania.

Do korekcji bezsoczewkowości w wieku 4 miesięcy Gabrysi zakupiliśmy u optyka Miraflexy BabyZero i tutaj nie było dylematu gdyż Miraflexy dla tak małych dzieci mają jeden model. Mała używała tyk okularków przez miesiąc do czasu kiedy dostała soczewki i nie było z nimi problemu tj. oprawki pasowały i zostały przez Gabrysię zaakceptowane.

Większy był problem przy fotochromach - chcieliśmy oprawki FisherPrice z uwagi na opcję z wymienną z nausznikami gumką - FP ma dużo więcej modeli i wybór nie jest tak oczywisty. Zdecydowaliśmy się za radą optyka na: allegro.pl/fisher-price-oprawki-okulary-dzieci-korekcja-i2259113695.html
      Okulary są trochę na wyrost gdyż są przeznaczone dla grupy wiekowej 1-2 lata, a Gabrysia ma 7 miesięcy, używa ich jednak tylko na silnym słońcu i chcieliśmy, aby posłużyły dłużej.

Jeśli dziecko ma nosić okulary non stop to dobrze jednak wcześniej przymierzyć bo można wysyłkowo nie trafić, najlepiej przymierzyć u optyka, a kupić np. przez Allegro gdyż różnice pomiędzy salonem, a zakupem w sieci są znaczne zarówno jeśli chodzi o oprawki jak i szkła.

katalog FP: www.opmatic.com.pl/pliki/OPMATIC_katalog-Fisher-Price.pdf
      katalog Miraflex: allegro.pl/okulary-oprawki-dzieciece-mira-flex-dzieci-i2357930975.html

O ile w Miraflexach dla 3-latka są do wyboru dwa modele o tyle FP nie podaje już zakresu wieku wprost, a modeli jest sporo.

Pozdrawiam,
      Tata Gabrysi

• renita1 Re: Mira Flex 24.05.12, 20:56
      My zamawialiśmy mira flexy przez internet: pierwsze wybrane przez nas oprawki okazały się za małe, ale nie było problemu z ich wymianą: po prostu odesłaliśmy je a oni przysłali nam o numer większe.
    • sic1982 Re: Mira Flex 25.05.12, 07:41
      Pierwsze okulary (Miraflex) zamawialiśmy bez przymierzania ale mała miała 4 m-ce (tak więc nie bylo wyboru). KOlejne oprawki kupiłam używane na allegro n(FP) i okazały się ok. Jednak ich stan mnie nie zadowolił i je odesłałam. Zdecydowłam się zakupić u optyka na allegro mi się nie opłacało bo koszt taki sam. Jeśłi chodzi np u nas te co zakupiłam na allegro miały większe średnice szkła a nosek taki sam, kupilśmy jednak mniejsze u optyka. A reasumując czy te wieksze czy mniejsze o tej samej szerkości mostka moim zdaniem byłyby dobrze dobrane dla mojej córki (ja się sugerowałam wiekiem jaki był podany do każdej oprawki). Moja mała jest drobna, ale wysoka ma wąską główkę więc wziełam mniejszą śr. okulara. Może zamów ze dwa rodzaje dedykowane do wieku, a potem jedną odeślij zawsze to od razu i taniej z tymi wysyłkami by było :-)
    • izi66 Re: Mira Flex 21.06.12, 09:44
      Moja córcia ma 2 latka. Pierwsze jej okulary to właśnie Miraflexy. Kupiłam przez internet oprawki, wybrałam okrągłe Mini Baby dla wieku 1-2. Moja córcia jednak nosi je rzadko, teraz 4 godzinny dziennie jak ma przyklejony plasterek i czasem na dworze, mimo to zdejmuje je.Nie wiem czy nie odpowiadają jej oprawki, ale są dobrze dopasowane,bo pokazywaliśmy je prof. Prostowi czy po prostu taka jej natura,że lubi wszystko ściągać. Do tej pory nie można jej uczesać żadnej kitki, bo zaraz zdejmuje gumki. Tak samo jest z bucikami:)
      Teraz chce kupić jej Fisher Price`a, ale chce jechać do Łodzi, przymierzyć i zdecydować się na miejscu. Fisher ma też fajną kolekcję przeciwsłonecznych, więc może też coś wybierzemy choć pewnie będą drogie.
      • mysia27lol Re: Mira Flex 26.06.12, 08:08
        Mam syna który musi nosić okularki, ma 3 latka..
        Przy zakupie kierowałam sie trwałością,czy dziecku będzie wygodnie i ..ładnie.
        Oj ile było szukania, przymierzania-masakra!
        Trafiliśmy w końcu na.. fishery - fajne- tylko dość drogo wychodziły, mały wybór w kształtach.. dlatego szukałam alternatywy- bo pomysł idealny.
        Znalazłam!!!
        MiraFlexy!!

Koszt ok. 200zł za oprawki , w zestawie mam super ekstra rewelacyjną gumke elastyczną-regulowaną , która jest umocowana na zausznikach (w razie jak coś sie z nia stanie można za grosze dokupić drugą).
        Wybór w kształtach i kolorach-nieziemski (optyk pokazał nam katalog).
        wybraliśmy takie zaokrąglone baby lux rozm.38. -duża tarcza nadaje się do korekcji tej wady co ma synek. Teraz synek biega, bawi się, cieszy się każdą zabawą i nie musi przejmować sie tym co ma na nosie!
        Powiedzmy szczerze - kiedyś jeżeli ktos miał okulary- nie czuł sie komfortowo-bo oprawy były cięzkie i wygladały jak dla dorosłych-sama miałam
        problem-i wiem jak było-teraz wybór jest o tyle lepszy-że dziecko wygląda w nich jak "dziecko"!
        Pozdrawiam!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka