Dodaj do ulubionych

Szkła progresywne

29.05.12, 16:35
Po ostatniej wizycie kontrolnej okulistka zasugerowała zrobienie Rekinowi (2,5l, po zaćmie obuocznej) okularów progresywnych zamiast dwuogniskowych. Nasza pani optyk - duże doświadczenie, znam ją ponad trzydzieści lat i noszę okulary przez nią zrobione - powiedziała, że drugi raz zdarza się jej robić takie okulary dla tak małego człowieka i nie jest pewna czy to jest dobre rozwiązanie. Mamy szkła +9 do dali i +12 do bliży.

Ktoś ma może małe dziecko noszące szkła progresywne i może się podzielić doświadczeniami? ja całe życie miałam dwuogniskowe i znam tylko jeden koniec kija:)
Obserwuj wątek
    • mamakrzysia08 Re: Szkła progresywne 29.05.12, 20:44
      Witam,

Krzysiek nosi okulary z soczewką progresywną +4 do bliży i 0 do dali (to dodatek do soczewki +19,5) ale chyba za wiele nie pomogę, bo syn nigdy nie miał innych okularów, a ja nie mam żadnej wady wzroku, więc w sumie piszę głównie żeby wyrazić też zainteresowanie tematem. Z lektury rozumiem, że przy progresywnych jest stopniowe przejście z bliży do dali i że w miarę ostro powinno się widzieć w pośrednich odległościach, a przy dwuogniskowych są 2 obszary, w których widać ostro, a pomiędzy nie. Z tego zakładam, że przy dwuogniskowych trzeba sobie ustawić głowę do widzenia, a przy progresywnych nie (albo mniej). Ale gdybam teoretycznie, więc przypuszczam, że skoro nosisz okulary, to lepiej "czujesz" te opisy niż ja. Zdaje się, że progresywne są droższe niż dwuogniskowe. I podobno są estetyczniejsze cokolwiek miałoby to znaczyć ale w wieku naszych dzici to chyba absolutnie ostatnie kryterium, a zmieni się to dopiero za jakieś 10 - 14 lat.

Pozdrawiam,

mama Krzysia
      • blueish Re: Szkła progresywne 11.06.12, 12:01
        Rekin od tygodnia nosi okulary zprogresywnymi szkłami. Literaqckiego opisu od niegop na razie się nie doczekam, ale wygląda na to, że jest dobrze:) Młody bez problemu "wymienił" stare okulary na nowe - chyba lepiej dobrana liczba dioptrii zrobiła swoje. Rozpoznaje otoczenie co najmniej tak dobrze jak przed zmianą. Czsami oczywiście spadnie z jakiegoś stopnia, ale wcześniej też spadał, mam nadzieję, że wyrówna doświadczeniem i lepiej nauczy się korzystać z tego, co widzi. Zresztą podobno to jest jeden z problemów ze szkłami progresywnymi - patrzenie pod nogi. Na pewno mu pomagają, bo jeśli przypadkiem sięgnie po książkę, a jeszcze nie założył okularów to aktywnie szuka:) Mam nadzieję, że do września kiedy to pójdzie do przedszkola, będzie już w nich śmigał:)

Bardziej technicznie, szkła progresywne są prawie dwa razy droższe niż dwuogniskowe (szkło o większej mocy "zatopione" w szkle o mniejszej mocy). W tej chwili zdaje się, że robią dośc dowolne kombinacje szkieł i progresywnych i dwuogniskowych, co najwyżej jesli rozpiętość dioptrii jest duża to nie każdy producent szkieł ma je w ofercie. Dla mnie przez wiele lat pani optyk sprowadzała szkła z Wielkiej Brytanii, miała różnicę 5 dioptrii i w PL takich szjkieł nie robiono.
    • asiak2007 Re: Szkła progresywne 06.06.12, 19:21
      mam tylko pytanie czy takej mocy progresy można zrobić bo z tego co się orientowalam to nie, ale gdyby się dało to słyszałam że jest teraz jakiś taki program u optyków że robia badanie i dobieraja szkła i dają gwarancję dobrego doboru szkieł progresywnych, w razie niepowodzenia w noszeniu w ramach tej gwarancji robią nowe okulary i wtedy klient decyduje czy chce dwuogniskowe czy dwie pary
    • blueish Po szesciu tygodniach noszenia 26.07.12, 10:41
      moge napisac, ze jest super. Rekin (2,5l) swietnie sobie w tych progresywnych okularkach radzi, na placu zabaw szaleje i nie wywala sie istotnei cesciej niz rowiesnicy, ogladajac bajki opowiada, co widzi, dobrze rozpoznaje nawet male naklejki w naklejankach. Naprawde musza mu pomagac, bo sam pilnuje czy ma je na nosie i czasami przed drzemka nie chce oddac, bo on jeszcze bedzie "cita". Strasznie sie ciesze, jako uzytkowniczka szkiel dwuogniskowych pamietam problemy z gwaltownym przejsciem miedzy jednym szklem a drugim. Jesli jeszcze w przyszlosci tego typu szkla okaza sie dobre do pracy z komputerem to bedzie naprawde rewelacyjnie:)

Mam nadzieje, ze jesienia okulistka tez bedzie zadowolona zpostepow Rekina, Zwlaszcza, ze juz mozna sie z nim skomunikowac, a nie tylko jestesmy zdani na pomiary komputerowe:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka