Dodaj do ulubionych

Ciśnienie w oku

23.11.13, 18:57
Jakie jest prawidłowe ciśnienie w oku?
Obserwuj wątek
    • ujutno Re: Ciśnienie w oku 23.11.13, 19:39
      Prawidłowe ciśnienie w oku noworodka wynosi 10-12 mmHg, zwiększa się ono do 14 mmHg u dzieci w wieku 7-8 lat. Trzeba uwzględnić zawyżenie pomiaru gdy dziecko badane jest w stresie.
      • sic1982 Re: Ciśnienie w oku 24.11.13, 08:04
        Witam,
        Borykając się w przeszłości z wysokim ciśnieniem jak i jego konsekwencjami, i kontrolując je od praktycznie urodzenia - norma o jakiej my słyszeliśmy to jest 16-21 mmHg.
      • ujutno Re: Ciśnienie w oku 24.11.13, 12:08
        W naszym przypadku po operacji PHPV ciśnienie wychodziło 20 mmHg. Uznane zostało za ciśnienie powyżej fizjologicznej normy przez prof Prosta, a jednak wciąż w normie przy grubej rogówce jaką ma Lila.
        • bellybaby83 Re: Ciśnienie w oku 24.11.13, 12:35
          U Nas, po operacji zaćmy OL, było 22 mmHg i dr Oleszczyńska-Prost uznała za dobre.

Pzdr.,
        • sic1982 Re: Ciśnienie w oku 25.11.13, 09:12
          Po badaniu w narkozie u małej wyszło, że w jednym oku ciśnienie jest za wysokie jak dobrze pamiętam było powyżej 22 mmHg - ale po wykonaniu badania Pachymetria okazało się, że to gruba rogówka zawyża wynik. Nie włączona żadnych medykamentów. Uprzedzona natomiast, że przed każdym badaniem ciśnienia mamy uprzedzać o grubszej rogówce w tym oku.
      • ella_nl Re: Ciśnienie w oku 26.11.13, 19:49
        ujutno napisała:

> Prawidłowe ciśnienie w oku noworodka wynosi 10-12 mmHg, zwiększa się ono do 14
        > mmHg u dzieci w wieku 7-8 lat. Trzeba uwzględnić zawyżenie pomiaru gdy dziecko
        > badane jest w stresie.

Bzdura.
        • tata_gabrysi Re: Ciśnienie w oku 26.11.13, 21:21
          Witam,

Na jakiej podstawie neguje Pani wpis koleżanki ujutno?

Normy i standardy w okulistyce dziecięcej to nie są zagadnienia oczywiste i bezdyskusyjne. Wiele metodyk postępowania w określonych przypadkach medycznych zostało określonych na potrzeby stosowania w obrębie nie regionu, kraju, a jednego tylko ośrodka okulistycznego. Normy określane są na podstawie statystyk pomiarów i obserwacji, które obarczone są różnego rodzaju błędem czy też muszą być korygowane stosownymi poprawkami. Zwykle wnioski można wysnuć tylko na podstawie wieloletniej obserwacji grupy poszczególnych przypadków i ich wnikliwej analizie.

Np. w pozycji: "Pediatric Ophthalmology and Strabismus" pod redakcją Kenneth Weston Wright,Peter H. Spiegel na str. 44 czytamy, że ciśnienie wewnątrzgałkowe u niemowląt badanie w znieczuleniu wynosi 11,4mmHg +/-2,4mmHg books.google.pl/books?id=ydim6J7sFS4C&pg=PA44&dq=normal+infant+intraocular+pressure&hl=pl&sa=X&ei=nPeUUsCaHOTnywP754LwDQ&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false

Trzeba pamiętać o wpływie grubość rogówki na interpretację wyników pomiaru ciśnienia: www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDYQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.okulistykadziecieca.pl%2Fbiuletyn%2FPachymetria%2520u%2520dzieci.doc&ei=hgGVUuHRB4nDygP7kIBI&usg=AFQjCNGM0MRm0PzUskBpponBKvnghqk8KQ&sig2=KWizKcCSqjCHDXqYIYIbsQ

Dlatego kwitowanie wypowiedzi koleżanki krótkim "Bzdura" jest delikatnie mówiąc nieprzemyślane.

Pozdrawiam,
          Tata Gabrysi
          • ella_nl Re: Ciśnienie w oku 26.11.13, 22:05
            To proszę mi wytłumaczyć dlaczego lekarze mają tak odmiennie zdania na temat wysokości ciśnienia w oczach?
            Na czym polega ten fenomen?
            • tata_gabrysi Re: Ciśnienie w oku 26.11.13, 22:23
              Ponieważ opierają swoje zdanie na wynikach badań. Badań tych prowadzi się na świecie wiele, pod różnym kątem, z różnymi założeniami i finalnymi interpretacjami. Ile przypadków chorobowych tyle zestawów zmiennych mogących mieć wpływ na interpretację. Jeśli dziś mówi się, ze normą jest pewien zakres to nie znaczy, ze w przyszłości nie pojawią się nowe okoliczności wobec których zmieni się podejście. Ja nigdy nie zgłębiałem szczegółowo akurat tematu ciśnienia śródgałkowego bo nie miałem takiej potrzeby, ale to co napisałem tyczy się szerokiego spektrum działań, norm i standardów w zakresie okulistyki dziecięcej.

Pozdr.,
              T.
              • ella_nl Re: Ciśnienie w oku 26.11.13, 22:26
                Czyli mam rację.
                Dziękuję za wyjaśnienia.
                • ella_nl Re: Ciśnienie w oku 26.11.13, 22:27
                  I jeśli to nie tajemnica - jest Pan okulistą?
                  • tata_gabrysi Re: Ciśnienie w oku 26.11.13, 22:44
                    Nie jestem okulistą. Jestem tatą mojej dwuletniej Córki, która boryka się z pewnymi problemami okulistycznymi.

Pozdr.,
                    T.
                    • ella_nl Re: Ciśnienie w oku 26.11.13, 22:50
                      Jeśli mogę tak powiedzieć - to dobrze, że córka ma dwa lata i jest już odpowiednio (mam nadzieję) leczona.
                      Jak moja córka miała 2 lata to okuliści ciągle mówili że jest ok, tylko kontrolować. Mylili się.
                      Teraz córka ma 5 lat i powinna być zdiagnozowana ok 3 lata temu.

Pozdrawiam.
        • ujutno Re: Ciśnienie w oku 27.11.13, 10:57
          Gdyby Pani zapytała jakie jest prawidłowe ciśnienie w przypadku dotyczącym Pani córki w ogóle nie podjęłabym się wypowiedzi. Pytanie było o normę (mam nadzieję, że to kryło się pod pojęciem prawidłowe). Czytałam wiele prac na ten temat, mam wiele książek dotyczących okulistyki pediatrycznej. Przytoczyłam normę z jednej z tych pozycji. To nie wartości, które są efektem mojej wiedzy, pracy naukowej. Podważa Pani (zresztą w bardzo niegrzeczny sposób) wiedzę z podręczników medycznych. Ja się nią jedynie dzielę.
          Na normę w przypadku wad rozwojowych, dysfunkcji składa się wiele czynników jak pisał Tata Gabrysi... Ja pisałam o normie fizjologicznej.

Zatem.
          Nie, nie ma Pani racji.
    • aneta-1989 Re: Ciśnienie w oku 24.11.13, 19:19
      Jak byłam na wizycie u prof Prosta to miałam dobre ciśnienie.
      • ella_nl Re: Ciśnienie w oku 26.11.13, 19:04
        U córki mówią że do 21 jest norma.
        • aneczka_e Re: Ciśnienie w oku 26.11.13, 22:28
          Z tego co mi mowiono to max 25 u dziecka
          • asiak2007 Re: Ciśnienie w oku 07.01.14, 09:37
            norma, niby tak mówią lekarze przy wadach rozwojowych, moja Ola po operacjach phpv i zaćmy z grubą rogówką jak większość dzieci po tych przypadłościach miała wyznaczaną właśnie taką normę ale zoperowana dopiero przy 36, teraz utrzymuje się tak 16-18 na cosopcie w oku prawym i prawie tak samo w drugim oku z olejem bez leków obniżających, dodam że przetoka zarosła po 3 m-cach
            • aneta-1989 Re: Ciśnienie w oku 14.07.14, 01:20
              Jakie może być najwyższe ciśnienie w oku?
              • asiak2007 Re: Ciśnienie w oku 14.07.14, 22:35
                najwyższe? ale do czego? żeby zoperować czy max? teoretycznie 25 ale to też zależy od grubości rogówek, Ola miała 38 jak operowali ale słyszałam też że mieli po 50 i więcej wiec myślę że to rzecz indywidualna tak do końca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka