Dodaj do ulubionych

pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy

03.03.14, 00:03
Witam. Dziś jesteśmy po wizycie u prof. Prosta; miesiąc po operacji pierwszego oka i "przygody" z zaćmą obuoczną wrodzoną. Profesor zapisał okulary do dali OP +19,0 i OL +18,0, dowiedzieliśmy się też, że podejrzenie małoocza jakie było początkowo jest "nie aktualne" bo rozmiar gałek ocznych mieści się w normie. Zezem mamy się nie przejmować... Dostaliśmy skierowanie na RGP, wizytę mamy umówioną na wtorek w Katowicach do dr Jaworskiego. Nie wiem co nas tam czeka i jak przebiegnie pomiar mapy rogówki itp. Na chwilę obecną zastanawiam się jakie okulary będą najlepsze dla tak małego dziecka, czy macie może jakieś sprawdzone firmy jeśli chodzi o oprawki? Pozdrawiam Maria
Obserwuj wątek
    • sic1982 Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 08:45
      Witaj,
      Mogę wypowiedzieć się tylko w temacie okularów.
      Nasze pierwsze okulary to Miraflexy 0-9 miesięcy chodziła w nich do roku.
      Później polecam Fisher Price. Mamy już 5 parę.

Jeśli jesteś zainteresowana używanymi oprawkami Miraflex to my takie posiadamy ze szkłami +18 (omega). Jak coś to daj znać.
      • maria_mama_iguni Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 10:16
        Dziękuję za odp. Trudno mi jest określić czy oprawki były by dobre, oczywiście wolałabym kupić używki bo to wiadomo koszt soczewek i wg, jednak córka ma strasznie długie rzęsy, które pewnie będa ocierały się o szkiełka, najlepiej dla niej będzie jeśli przymierzymy i wybierzemy najwygodniejsze. Zastanawiam się nad oprawkami Fisher Price. Jakby co odezwę się w sprawie okularków. pozdrawiam
        • eye2eye Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 12:50
          Skąd jesteście,ja robię takie okulary ,ale zawsze zalecam przyjazd rodziców. Soczewki omega nie zawsze wyglądają ok mam lepsze rozwiązania,ostatnie które rodzicom wydawałam nie wychodziły poza oprawkę miar fleks.zależy od wielkości skroni,fichery czasami są za duże,no i do nich technicznie inna soczewka.www.rozoweokulary.eu
          • sic1982 Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 13:23
            Witam,
            Jeśli mogę zapytać jaki to są te inne rozwiązania bo faktycznie w przypadku okularów Fisher Price - soczewki wychodzą poza oprawkę.
            Jeśli chodzi o Mira Flexy - akurat w tych jednych oprawkach soczewki Omega były idealnie dopasowane.

Mira Flex jako nasze pierwsze okulary lepiej leżały i były praktyczniejsze dla tak małego dziecka. Moim zdaniem Fishery dla starszego dziecka są wygodniejsze oraz o niebo ładniejsze.
            W naszym przypadku rzęsy dotykają szkieł w każdej parze okularów. Nie wiem może są one źle dopasowane. Może gumka jest za mocno ściśnięta z tyłu. Jednak jak jest luźna to okulary spadają małej z nosa i ona się denerwuje. Mała też ma długie rzęsy, a jak brała krople przeciwjaskrowe to dopiero miała je długie i gęste.

Proszę o podpowiedź, może faktycznie powinniśmy zmienić optyka.
          • maria_mama_iguni Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 20:23
            Jesteśmy z małej miejscowości koło Głogowa woj. dolnośląskie, jest tu bardzo mało salonów optycznych w których można wybrać oprawki dla niemowlaka. Dziś przymierzyliśmy ok 10szt (wszystkie jakie mieli :( niewiele) i żadne nie były dobre, jak pasowały na nosie i rzęsy nie zaczepiały to były strasznie długie nauszniki, albo uwierały nad uszami. Doceniam bardzo wasze porady, dzięki Wam mam siłę do działania i wiem że nie jestem sama. Jutro jedziemy do Katowic do dr Jaworskiego, licze na to że kupię oprawki w większym mieście (Wrocław, Katowice). Skontaktuję się telefonicznie. Pozdrawiam
            • eye2eye Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 20:35
              Witam mam klientów z samego Głogowa zapraszam do Wrocławia .
        • tata_gabrysi Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 12:59
          Firmy są dwie, Miraflex i Fisher Price. Miraflexy mają mniejszy wybór modeli przez co łatwiej się zdecydować i są tańsze. FP występują w różnych wariantach, z nausznikami wymiennymi z gumką np. Mieliśmy jedne i drugie i lepiej sprawdziły się w wieku o którym piszesz Miraflexy. FP akurat naszą córkę uwierały na skroniach i nie lubiła ich nosić. Teraz mamy kolejne Miraflexy i po tygodniu noszenia tylko do czytania się sprawdzają dobrze choć musi być założona gumka, FP trzymają się dobrze bez gumki. Nasza córka też ma bardzo długie rzęsy, mieliśmy podobne obawy, ale w wieku 5 miesięcy Miraflexy Baby Zero były OK i rzęsy się zmieściły :)

Pozdrawiam,
          Tata Gabrysi
    • kosmoss100 Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 21:32
      Witam,
      Wiem, ze odpisuje trochę nie na temat, ale szkoda, ze dopiero teraz będą dobierane soczewki. Dziecko po operacji powinno mieć założone RGP max 10 dni po operacji jeśli proces gojenoa się przebiega OK. Niestety okulisci nie mowia o tym nie wiedzieć czemu.... Dr Jaworski dobiera szkła nawet przed operacja. Każdy dzień jest na wagę złota. Po pomiarze rogówki, czeka się min 2 tyg na RGP..... Pozdrawiam
      • maria_mama_iguni Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 22:24
        Ja dzwoniłam do dr Jaworskiego na drugi dzień po operacji drugiego oka,9 lutego, a 10 on szedł na 2 tyg urlop, więc nie było by możliwości dobrac wczesniej soczewek. Nam prof. Prost powiedział, że nie można przed operacją dobierać soczewek,ponieważ rogówka może zmienić się po operacji, więc posłuchaliśmy. Co prawda z dr Jaworskim umówiłam jeszcze znim prof. Prost dał nam namiary; dopiero teraz w niedzielę na tej wizycie.
        • kosmoss100 Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 22:41
          Tak, sam dr J mówi, ze rogowka może zmienić ksztalt, ale z reguły ta zmiana jest na tyle mała, ze te soczewki są dobre na szybko parę dni po operacji kiedy czas jest kluczowy. A potem można bawić się w dopieszczanie parametrów RGP i zamówienie kolejnej pary już o idealnych parametrach. Mam duży żal do top okulistów, ze nie mowia o tej opcji. Oczywiście, proszę mnie źle nie zrozumieć, nie mam zadnego prawa wtrącac sie w Wasze tematy. Pisze o tym, bo nam też o tym nie powiedziano niestety, a wg najwyzszych światowych standardów soczewki są potrzebne znacznie szybciej.

Pozdrawiam
          • maria_mama_iguni Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 23:14
            no to teraz mi się smutno zrobiło... czyli moja kochana stokrotka już mogła patrzeć jak wygląda mama, tata itd. :( mam nadzieję, że szybko nadrobi to co straciła. Miejmy nadzieję że innym się poszczęści jak zajrzą na to forum i doczytają jak się ma sprawa z doborem soczewek.
            • tata_gabrysi Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 23:26
              Nie ma powodów do smutku, to nie jest tak, ze dziecko po zaćmie wrodzonej całkowitej dostaje po operacji soczewki czy okularki i już widzi, niestety to nie takie proste, zostaje usunięta przeszkoda i zapewniona korekcja optyczna, a przed maluchem długi i trudny proces nauki widzenia. Tak jak napisałem w poprzedniej wiadomości trzeba się zastanowić na ile takie przyspieszenie zwiększa rokowania, a już na pewno nie winić się teraz na starcie tylko przejść do intensywnej rehabilitacji widzenia.

Pozdr.,
              T.
            • kosmoss100 Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 23:33
              Sprobuj uprosic/ wręcz wymóc jutro na dr J, żeby sam zaraz po Waszej wizycie zamówił u producenta te soczewki.nie dajcie się zbyć info, ze tym zajmują się Panie z recepcji. Często ktoś z tej firmy jedzie z Niemiec do PL i wtedy można załatwić szybszy transport/ dostawę, może bezpośrednio z dostawą do Was do domu. A jeśli dr musi je koniecznie sprawdzić przed aplikacja, niech zostaną one asap nadane do Was kurierem. My też pierwotnie mieliśmy sami po nie jechac do Niemiec, bo podobno Niemcom jakoś trudno zamawia sie kurierów, którzy przedluzaja cały proces.
              • maria_mama_iguni Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 04.03.14, 23:28
                Niestety dr J twardo trzyma się ze będa dostępne za 2-3 tygodnie :( pozostaje czekać. Odbierzemy soczewki i przenosimy się do Wrocławia do dr Tturskiej i Morawskiej. Nie powiem żebym była zachwycona dzisiejszą wizytą w Katowicach.... pielęgniarka trzymająca córkę oznajmiła mi, że "takiemu małemu dziecku trzeba na chama rozszerzyć powiekę, bo inaczej się nie da" a ja wiem że się da, bo zakrapiałam małej przez cztery tygonie oczka i nic nie było na chama.
                • kosmoss100 Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 04.03.14, 23:48
                  Wydaje mi się ze nawet wiem o kt pielęgniarkę chodzi. Na szczęście kolejne wizyty przebiegają juz mniej inwazyjnie. A mogę zapytać w jakim wieku jest Corka? Może mamy dzieci w podobnym wieku?

Pozdrawiam
                  • maria_mama_iguni Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 04.03.14, 23:50
                    9 marca skończy 7 miesięcy
                    • kosmoss100 Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 04.03.14, 23:53
                      Ojej, nasz 13 marca...ale miałam intuicję :)
                      • maria_mama_iguni Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 04.03.14, 23:56
                        :)
                        • kosmoss100 Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 04.03.14, 23:58
                          Podalabys mi swój adres mailowy?
                          • maria_mama_iguni Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 05.03.14, 00:00
                            oczywiście maria.drewnik@wp.pl
          • tata_gabrysi Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 23:17
            Hej,

Wiesz jaka jest argumentacja za tak szybkim doborem RGP? Czy jest jakaś wiarygodna statystyka oparta na reprezentatywnej grupie dzieci po zaćmie wskazująca na przewagę w efektach rehabilitacji mierzalną ostroscia wzroku czy zależności mówiącej o 10 dniach? Oczywiste, że im szybciej tym lepiej, ale obserwując na przykładzie Gabrysi ile zajmuje walka o wzrok w okresie po operacjach i jak długi to proces zastanawiam się jaki wpływ może na przyszłość mieć te kilkanaście dni w okularach czy kilka bez korekcji zaraz po operacjach? I szczerze to przy całym skomplikowaniu przypadków naszych dzieci pozaćmowych może być cieżko wykazać takie zależności.

Zapewne jednak gdybyśmy 2 lata temu wiedzieli, ze jest iskierka nadziei na lepszą ostrość dobierając soczewki wcześniej i zakładając je 10 dni po operacjach to byśmy poszli w tym kierunku.

Pozdr.,
            T.
            • maria_mama_iguni Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 03.03.14, 23:30
              Wiadomo rodzic dla swojego dziecka zrobiłby wszystko. W naszym przypadku już minął prawie miesiąc po operacji drugiego oka, a z tego co się dzisiaj dowiedziałam to za soczewkami też trzeba 3 tyg czekać. To wszystko rozciągnięte w czasie jest, a jak już zdążyliśmy doświadczyć wszyscy czas jest dla tej sprawy najważniejszy, a właściwie zapewnienie jak najszybszego widzenia dziecku, po to aby mogło się prawidłowo rozwijać. Bo to nie tylko o wzrok tu chodzi, powiązane jest z nim motoryka ruchowa, a także rozwój psychiczny dziecka.
            • kosmoss100 Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 04.03.14, 22:20
              hej,
              nie, nie mam pod reka takich statystyk, choć pewnie w necie takich danych można poszukać. Mowiac o istnieniu opcji wcześniejszego doboru RGP zdaje się na doświadczenia takich osrodkow okulistycznych jak: Berlin, Hamburg, jak się ostatnio okazało Boston, no i opinii dr Jaworskiego. Masz racje, 5-10 dni to pryszcz w kontekście długiej drogi, która przechodzimy, ALE kiedy weźmiemy pod uwagę, ze w naszym kraju nadal mały odsetek dzieci jest operowanych na zacme w optymalnym czasie, potem czeka się średnio 2 tyg po każdym oku na gojenie, to oznacza, ze oko "pierwsze" jest bez rehab przez min 3-4 tyg. Potem zaczynamy się rozgladac za okularkami, jakie oprawki, szkla, etc. Koniec koncow wyrobienie okularow to min kolejny tydz czekania. A jak już te wyczekiwane okularki sa, to przecież u niemowlakow (tak było u nas) one ciagle "pracują", ruszają sie bo dziecko w pozycji lezacej... Dr Jaworski tez mówił, ze wystarczy ze soczewka okularowa przesunie się minimalnie, a już siatkowka nie pracuje i nie można mowic o skutecznej rehab. A mozg cały czas czeka na sygnały, aby w końcu zacząć uczyc się je odbierać i przetwarzać.
              My dość często słyszymy od okulistów, ze każdy przypadek jest inny i ze nie wiemy jakie efekty przyniesie rehab w kontekście konkretnego pacjenta. Stad moje pytanie, skad dany lekarz wie, ze te 10 czy 15 dni ma czy nie ma znaczenia dla naszego dziecka? a może wlasnie te 10 dni wcześniej założone RGP sprawiłyby, ze oczopląs nie pojawiłby się, a może kat zeza byłby mniejszy? Sam rozumiesz, kazdy z nas walczy o swoje dziecko i szkoda, ze ktoś za nas podejmuje decyzje, pozbawiając nas możliwości nie mowiac o opcji szybszej pomocy, kiedy jest wiele przykładow na to, ze medycyna nie na kazde pytanie ma jasna udokumentowana odpowiedz.

Pozdrawiam
              • tata_gabrysi Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 04.03.14, 22:35
                Hej,

Oczywiście, to wszytko prawda co piszesz, bardzo mnie martwi brak standardów medycznych w tego rodzaju kwestiach, większość z nas na tym forum to rodzice biorący sprawy w swoje ręce i jak widzisz im więcej się szuka i czyta tym więcej dowiadujemy się co możemy jak i mogliśmy więcej zrobić.

Pozdr.,
                T.
    • amelmis Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 04.03.14, 08:54
      Witam. Mario mamo Iguni odezwij, się mieszkamy niedaleko siebie, więc chętnie' pogadam' z Tobą. N iewiem jak się pisze na priv, a więc podaje emaila kotekplotek4@gmail.com odezwij się mamy podobny problem tylko my zaćmę jednooczną.
    • tata_gabrysi Oprawki Centrostyle 05.03.14, 21:07
      Cześć,

Mieliśmy dziś okazję porównać jak leżą nasze Miraflexy vs okularki, które miała na nosie koleżanka Gabrysi w tym samym wieku i które były u niej dopasowane rewelacyjnie. O ile do dopasowania naszych Miraflex'ów mamy zastrzeżenia to oprawki tej drugiej dziewczynki zrobiły na nas niesamowite wrażenie. Ich marka to Centrostyle - www.e-okularnicy.pl/170-centrostyle Rewelacyjnie plastyczne zauszniki dopasowujące się do kształtu głowy. Myślę, że warto brać tę firmę pod uwagę.

Pozdr.,
      T.
    • ppplacki Re: pierwsze okulary_dziecko 6 miesięcy 20.07.15, 12:00
      Według mnie najlepsze oprawki są dostępne na stronie www.okularydladzieci.com ostatnio kupowałem dla swojego dziecka. Szczerze polecam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka