Dodaj do ulubionych

Orzeczenie?

25.03.14, 20:34
Witam! Mam 7.5 letniego synka, który jak się okazało ma wadę wzroku (jak mi się wydawało to dużą a nawet bardzo- jednak jak poczytałam to forum to zmieniłam zdanie). OP +5.5; OL +6. W Poradni psychologiczno pedagogicznej, uzyskałam informację, że powinnam oprócz orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego od nich, mieć orzeczenie o niepełnosprawności- takie ogólne- u nas akurat MOPR wydaje nie wiem jak w innych miastach. Czy moglibyście mi Państwo powiedzieć czy mamy wgl szanse na takie orzeczenie? czy stratą czasu będzie składanie takiego wniosku? Bardzo proszę o pomoc.... I wiem wiem.... tzn zauważyłam tu na tym forum, że są dzieciaki z dużo większymi wadami, problemami... ale skoro już Was znalazłam to postanowiłam zapytać :). Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • 25lenka Re: Orzeczenie? 25.03.14, 22:09
      Witam,musisz wziąść dokumenty z mops i pójść do lekarza okulisty on Ci wypełni i z tym idziesz albo do mops lub osobiście do Orzecznicta o Niepełnosprawności.Nam mops sam zawiozł wypełniony druk przez lekarza i nas,na komisje czekałam chyba 2 tygodnie eiec szybko.
      • drizzt1223 Re: Orzeczenie? 26.03.14, 08:22
        Dziękuję bardzo za odpowiedź. A czy przy takiej wadzie wzroku mamy jakiekolwiek szanse na orzeczenie? W sensie czy ta wada nie jest za mała na orzeczenie. Widzę na tym forum, że są dzieciaki z dużo większymi wadami więc nie wiem czy przy takiej jaką my mamy wgl przysługuje nam ta "niepełnosprawność".
    • tata_gabrysi Re: Orzeczenie? 26.03.14, 09:03
      Witam,

W tym wieku można już zbadać ostrość wzroku, pole widzenia i w kontekście dysfunkcji ocznych wydaje mi się, że to one są kryterium dla składu orzekającego o niepełnosprawności. Za słabowidzącą uznaje się osobę, która ma ostrość wzroku większą niż 0,05, a mniejszą niż 0,3. Sama wada refrakcji obawiam się, że nie kwalifikuje do orzeczenia niepełnosprawności.
      Rozumiem, że skoro znaleźliście się w poradni psychologiczno-pedagogicznej, macie jakieś inne poza wadą oczną czy tez spowodowane tą wadą problemy rozwojowe? W jakim celu w poradni wymagają wspomnianych orzeczeń?

Pozdrawiam,
      Tata Gabrysi
      • drizzt1223 Re: Orzeczenie? 26.03.14, 09:18
        Przeczytałam co Pan napisał :D ale jakoś tak, czytam czytam i jakby po chińsku było :D. nie rozumiem o co chodzi z ostrością wzroku:). Powiem tyle c wiem (wyników badań nie mam ale być może dziś zdobędę ksero z przychodni to napiszę co tam jest. Ale wada jest jak już napisałam, oprócz tego jest niedowidzenie oka lewego. Za dużo to nie wiem.... Pani dr specjalista dobry, ale człowiek niezwykle trudny w kontakcie i tak na prawdę nic nie mówi żeby uświadomić rodziców w tym co z dzieckiem jest....
        A w PPP nie wymagają absolutnie, ale Pani powiedziała, że dobrze jakbyśmy się zgłosili do orzecznictwa i wyrobili mu ta niepełnosprawność (choc oni-tak jakby od siebie już ją stwierdzili i wydali orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego). Po co mu orzeczenie z orzecznictwa w sumie sama nie wiem? Ale jeśli może mi to w czymkolwiek w życiu pomóc (a właściwie jemu) to to zrobię...
        • tata_gabrysi Re: Orzeczenie? 26.03.14, 10:07
          Postaram się wyjaśnić:

Normą ostrości wzroku dla zdrowego oczka jest wartość 1.0. Jeśli powstaje niedowidzenie wtedy ostrość ta mniejsza i zawiera się w przedziale od 0 do 1. Jeśli ostrość słabszego oczka jest mniejsza od 0,3 i większa od 0,05 to osobę taką kwalifikuje się do grupy słabowidzących, jeśli mniejsza od 0,05 - niewidmowych. Niedowidzenie znaczy tyle, że przy całkowicie skorygowanej wadzie refrakcji (okularami/soczewkami kontaktowymi) podczas badania na tablicy Snellena pacjent nie czyta rządka opisanego ostrością 1.0 Jego stopień jest zależny od tego jakiej wielkości symbole, literki, w którym rzędzie i z jakim opisem ostrości pacjent czyta.

Pozdr.,
          T.
          • drizzt1223 Re: Orzeczenie? 26.03.14, 13:44
            Mam wynik badania po 5 dniach wpuszczania kropli (atropiny).
            VD=13.5
            <R> Sph +5.25
            cyl +0.75
            AX 115

<L> Sph +6
            cyl + 0.25
            AX 65

PD=51

Poza tym, mam xero z karty z ost wizyty ale nie jestem w stanie rozczytać tego...
            Może ktoś mi powie co i jak z moim dziecięciem....
            • tata_gabrysi Re: Orzeczenie? 26.03.14, 14:59
              Wyniki powinnaś skonsultować ze spec.

Interpretacja liczb i skrótów jest taka, że dla odległości wierzchołkowej 13,5mm wada refrakcji wynosi w oku prawym +5,25D z astygmatyzmem +0,75D w osi 115 stopni, a dla oka lewego +6D z astygmatyzmem +0,25D w osi 65 stopni, odległość pomiędzy źrenicami wynosi 51mm.

Co z tym dalej zrobić, jaką korekcję wprowadzić decyduje lek. okulista czy też spec. optometrysta.

Pozdrawiam,
              T.
              • jodster Re: Orzeczenie? 02.04.14, 15:32
                jak noisał Pan tata_gabrysi koniecznie do okulisty.
                Tak duża nadwzroczność może powodować powstanie niedowidzenia obuocznego.
                Przyjmuje się że nadwzroczność powyżej 4( a taką mamy) jest częstą przyczyną niedowidzenia. Aparat optyczny oka nie jest w stanie zogniskować oka na plamce żółtej. Asygmatyzm jest na granicy astygmatyzmu fizjologicznego.
                Trzeba iść jeszcze raz do okulisty niech zbada ile dziecko widzi rzędów na tablicy Snellena.
                Okulista dobierze szkiełka na pewno mniejsze od wady sądzę, że na początek około +3.
                Jeżeli dziecko w korekcji okularowej nie będzie widzieć 10 rzędów(minimum 8) to mówimy o niedowidzeniu o różnym stopniu.
                Proszę działać szybko. Niedowidzenie leczy się im wcześniej tym lepiej.
                W przypadku dość podobnje wady obu oczy mówimy o tzw amblyopii obuocznej. Jeżeli nie ma zeza( tjj fiksacja jest centralna) to ten rodzaj niedowidzenia leczy się dobrze okularami- proszę przeczytać pracę Wallace z 2007 roku ( bilateral amblyopia study) przeporwadzoną przez AAPOS.
                Jak nie ruszy Pani tyłka i nie pomoże dziecku to faktycznie będzie musiała Pani załatwaić zaswiadzenie o niepełnosprawności.
                Pytanie czy chce Pani pomóc dziecku czy załatwiać zaświadczenie, które da dziecku np. możliwość siedzenia w pierwszej ławce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka