26.03.14, 08:38
Witajcie
z góry przepraszam jeśli komuś takie pytanie wyda się "śmieszne"
Kupiliśmy ok m-c temu okulary córce - teraz mam wrażenie, że są za duże do jej drobnej buzi (źle trzymają się na nosie - okulary w stylu kujonek) i kupiłam jej ostatnio drugie mniejsze ( metalowe z noskami). Mamy teraz dwie pary o tej samej mocy szkieł ale inny kształt oprawek. Czy córka może nosić raz jedne innym razem drugie? czy to może mieć wpływ na wzrok?
Obserwuj wątek
    • maria_mama_iguni Re: okulary 26.03.14, 10:55
      Witaj! Osobiście uważam, że jeżeli szkła są takie same- mają takie same moce w obu oprawkach to nie powinno to wpływać na widzenie. Lepiej zakładać córce te w którychh jej najwygodniej. My coprawda czekamy jeszcze na swoje okulary już 3 tygodnie, ale mamy pożyczone fp strasznie ciężkie i ugniatały córce nosek, normalnie było ok ale po całym dniu się denerwowała i tarła nosek tak że okulary spadały :) od tygodnia ma soczewki i o okularach zapomniała. Trzymamy je jednak dopóki nie dostaniemy swoich zamówionych. W Waszym przypadku pewnie córka też sama zdecyduje które wygodniejsze, może się mylę. Zobaczymy jakie jest zdanie innych rodziców, a najlepiej zapytać specjalisty. Pozdrawiam
      • fornalkaa Re: okulary 26.03.14, 11:34
        Gdy nosiła te pierwsze - ma odciśnięty ślad koło noska ale jednocześnie okulary słabo się trzymają - spadają z nosa (ale za to oprawki są większe - większa powierzchnia patrzenia), te drugie kształt oprawek zdecydowanie mniejszy zobaczymy które będzie wolała, na razie chciała nosić te pierwsze bo "ciocia nosi w podobnym stylu";)
        Do nowych okularów trzeba się przyzwyczaić ( na pewno tak jest jak zmieniana jest moc) i właśnie nie wiem czy inny kształt oprawek, inne wygięcie zauszników spowodują, że inaczej się patrzy i córka będzie się musiała co chwilę przestawiać:) a co gorsze, że negatywnie wpłynie to na wzrok. Córka ma +2.5 OL w okularach ( ale wada +4) i +4,5 OP (wada + 6) dość spora wada i nie chcę jej bardziej zaszkodzić. Do tego niedowidzi na prawe oko - zasłaniamy lewe oko na 2-3 h 6 dni w tyg i 5 godzin w sobotę( córka ma 5 lat w lipcu)
        • agus-ka Re: okulary 30.03.14, 12:17
          kształt oprawek nie powinien mieć znaczenia pod warunkiem, że dziecko nie patrzy ponad ramką. Ważna jest moc no i oczywiście dopasowanie.
          Moja córka ma drobną twarz. Nosi okularki od momentu kiedy skończyła 2,5 roku. Dobry wybór oprawek dla tak małego dziecka parę lat temu stanowił niezłe wyzwanie. Teraz jest już lepiej, ale nadal nie jest łatwo. Odwiedzałam optyków w hurtowych ilościach. Nałaziłam się nieźle, ale wszystko dla dobrego dopasowania. Z duże oprawki niestety nie dopasowują się dobrze do buzi i w efekcie spadają. Bywało też tak, ze optyk przygiął zauszniki zbyt luźno. Bywało, że jeździłam nawet 3 razy na dogięcie, bo córce albo coś przeszkadzało alb okularki zjeżdżały. Może to u Was też jest problemem?
          BTW moja mała tez chodzi w tej chwili w ala kujonkach, tylko są one ciut mniejsze, żeby tez za dużo nie ważyły. Wygląda w nich super.
          • optyktrendyokulary Re: okulary 09.06.15, 19:42
            Zgadzam się w zupełności uważam zawsze, żeby okulary były wyższe, i nawet w sytuacji, kiedy się zsuną dziecko nie patrzyła z ponad szkieł. Obecnie na rynku jest ogromy wybór oprawek, rodzice najczęściej szukają plastikowych. Z jednej strony to dobrze, gdyż plastik nie uczula, jest przyjemniejszy dla skóry. Noski jednak w metalowych okularach też miały swoje plusy.
            Nie będę się tutaj rozpisywać za dużo więcej o oprawach dla dzieci napisałam na swoim blogu.
            Zapraszam serdecznie: trendyokulary-blog.pl/index.php/okulary-dla-dzieci/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka