Dodaj do ulubionych

program edukacyjny

10.02.06, 21:38
Witam drogie mamy !
Mam ogromna prosbe -Moja 6 letnia corka jest dzieckiem jednoocznym drugie
zostalo usuniętę po siatkówczaku . Zdrowe oko jest okiem idealnie widzacym.
Zaproponowano nam refundację mozliwości zakupu komputera + programy
edukacyjne.
Co do samego sprzetu jakoś sobie poradzilismy to jednak mam duzo watpliwości
co do samych programów edukacyjnych. Nie mam pojęcia co by się sprawzilo a
nie mam nikogo kto mógłby mi podpowiedziec. Szkoda bym wybrala cos co jej
akurat sie nie przyda . Może macie jakies dobre programy , albo może jakies
stronki gdzie mozna by bylo pogrzebac i pozukac.
Z góry wszystkim dziekuje
m,
Obserwuj wątek
    • 2222-2e Re: program edukacyjny 11.02.06, 00:48
      Czy ten komputer to z PEFRONU ? Oni mają specjalne zasady i lepiej dopytać się
      co możesz kupić bo możesz mieć problemy z refundacją.Jeśli twoja córka widzi
      dobrze na jedno oko to możesz kupować normalne programy.Jeśli wymaga
      specjalnych np. do powiększonego druku to napisz , podam ci namiary na firmę
      oferującą sprzęt dla niewidomych i słabowidzących.Ewa
      • gabilo Re: program edukacyjny 11.02.06, 10:31
        EWuniu tak to jest komp z PEFRONU!
        Myslisz Ewo ze moge wpisac programy takie normalne ? Bo Faktycznie Gabrysia nie
        wymaga jakiś specjalistycznych i nie wiem czy całkowicie je pominąc czy wpisac
        jakies normalne ?NIewiesz czy jeszcze maja jakieś wymagania specjalistyczne bo
        w oddziale gdzie skladam papiery panie sa mało zorientowane ?
        pozdrawiam
        monika
        • 2222-2e Re: program edukacyjny 11.02.06, 14:34
          O jaki sprzęt składałaś?Sepecjalistyczny czy podstawowy?Podstawowy to
          komputer ,monitor,drukarka , i oczywiście WINDOWS.Specjalistyczny to np. skaner
          i oprogramowanie do komputera, z tym że tu akurat nie wiem czy np. encyklopedie
          i inne programy do tego należą. Mój syn jest niewidomy i ja wzięłą JAWS czyli
          syntezator mowy . Może zadzwoń do PZN u i tam spytaj?Jeśli widzi normalnie to
          chyba możesz składać tylko o podstawowy.Ja dostałam na sprzęt podstawowy 4.500
          zł. i kupiłam za to świetny komputer.Jeśli mogę ci coś doradzić to nie kupuj w
          dużych sklepach jak media markt bo mogą być problemy z realizacją faktur.Ja
          kupowałam w małym sklepie komputerowym blisko domu więc i dowóz i wszystko inne
          mam pod nosem.Wiesz że będziesz muciała zapłacić kilka procent?Ja się dogadałam
          z panem właścicielem sklepu i dał mi rabat na sumę którą musiałam dopłacić a
          było tego ponad 1.000 zł.W sumie komputer mam za darmo.Złożyłam wniosek na
          33.500 a dostałam 22.500 więc licz się z tym że nie dostaniesz pełnej kwoty,
          dlatego warto wybrać rzeczy dobre i drogie żeby mieli z czego obciąć i jeszcze
          zostało na dobry komputer.Jeśli masz jakieś jeszcze pytania to pisz.Ewa
          • gabilo Re: program edukacyjny 11.02.06, 22:05
            Ewo złożyłam sprzet za 6,500 tysiaca ale wliczylam w to i skaner i drukarke i
            tą cała reszte. Najbardziej zależalo nam na dobrym monitorze .Ja tez myślałam o
            jakieś encyklopedi --ostatecznie jak nie dadza na ta kasy to jakoś sobie
            poradze :-0. Ja tez wybrałam mały sklep a blisko bo w razie czego to serwis
            blisko.
            Tak wiem ze troche bede musiała zaplacić ale dobry pomysł moze ja tez pogadam z
            Tym gosciem w sklepie.
            Powiem Ci Ewo ,że jestem strasznym laikiem jesli o chodzi o sprzet i sama nie
            wiem czy cos jeszcze by nam sie przydalo
            Alę dziekuje za info
            pozdrawiam
            m
            • 2222-2e Re: program edukacyjny 12.02.06, 07:24
              Z tego co pamiętam skaner wpisałam w sprzęt specjalistyczny , jeśli chcesz
              monitor ten ponad 18 cali ciełokrystaliczny to też powinnaś wpisać go w sprzęt
              specja;istyczny , bo w podstawowym może być tylko taki do 18 cali.Na każdą
              kategorię jest przeznaczona kwota dofinansowania więc może warto poprawić
              wniosek i duży monitor i skaner przepisać do specjalistycznego?Wtedy możesz
              dostać więcej kasy.
              www.altix.pl/index.php
              to jest firama oferująca oprogramowanie i sprzęt dla niewidomych i
              słabowidzących tam jest taki program Magic który powiększa obraz, może to wam
              się przyda? ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka