19.03.04, 20:17
Jaka jest poprawna wymowa słowa "drzwi"? Czy "drz" należy wymawiać tak, jak w słowie "drzewo", czy tak jak "dż" w słowie "dżem"? "Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN" pod red. A. Markowskiego tej pierwszej wymowy chyba zakazuje, a drugą zaleca. Piotr Bąk w "Gramatyce języka polskiego" pisze, że w słowie "drzwi" wymawiane jest d dziąsłowe (nie zajmuje tutaj jasnego stanowiska normatywnego), nie wspomina o wymowie "dż". Co na to inne źródła?
Obserwuj wątek
    • zbigniew_ Re: drzwi 22.03.04, 08:38
      Hm, znaczyłoby to, że nieomal od urodzenia wykonuję czynnosc zakazaną. A czy
      przypadkiem drzewo i drzwi nie mają jakiegoś wspólnego przodka?
      • ja22ek Re: drzwi 22.03.04, 09:17
        zbigniew_ napisał:

> czy przypadkiem drzewo i drzwi nie mają jakiegoś wspólnego przodka?

Nie za bardzo. Drzwi to przekręt od 'dwrzi' (patrz dźwierze i odźwierny). Dwrzi
        było trudno wymówić, a teraz d-rz-w-i też jest trudno i niewielu masz
        zapaleńców, którzy nie mówią dż-w-i.

J.
        • stefan4 Re: drzwi 22.03.04, 09:51
          Witaj, Ja22ku, po przerwie.

ja22ek:
          > Nie za bardzo. Drzwi to przekręt od 'dwrzi' (patrz dźwierze i odźwierny).

A dlaczego te dźwierza zgubiły ,,e''? W językach ościennych (rosyjskim i
          czeskim) zachowały przecież. Polacy to zawsze sobie życie utrudnią...

- Stefan
          • ja22ek Re: drzwi 24.03.04, 12:00
            > Witaj, Ja22ku, po przerwie.

Witaj, Stefanie. Miło widzieć stare (stażem) towarzystwo i nowe uczone nabytki!

> A dlaczego te dźwierza zgubiły ,,e''? W językach ościennych (rosyjskim i
            > czeskim) zachowały przecież. Polacy to zawsze sobie życie utrudnią...

Bo jak Polacy zanikli jera, to zanim zobaczyli, że mogli jak sąsiedzi wstawić
            sobie tam dla wygody 'e', to już przekręcili i było za późno. Tak to z nami
            jest - jedną kulkę zepsuć, a drugą zgubić - to nasza specjalność.

Pozdrawiam
            Jazzek
    • teresa.kruszona Re: drzwi 29.03.04, 00:29
      Profesor Witold Doroszewski zalecał wymowę dżwi (nie dźwi i nie d-żwi).
      • vatseq Re: drzwi 29.03.04, 11:35
        Tak przy okazji: o ile mnie pamięć nie zawodzi, to właśnie profesor W.
        Doroszewski optował za 'Barburką' :-)

vatseq
      • boraczek dżwi 29.03.04, 11:39
        > Profesor Witold Doroszewski zalecał wymowę dżwi (nie dźwi i nie d-żwi).

Dziękuję za informację!
        Hmmm... w takim razie lepiej byłoby zmienić pisownię. Ale znając konserwatyzm słownikotwórców...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka