Dodaj do ulubionych

jabłko, czy jabłko

05.03.02, 16:26
No wlaśnie, w słowniku poprawnej polszczyzny stoi jak wół, ze wyraz jabłko
czytamy "japko", "japkowy" itp. natomiast forma 'jabułko, czyli tak jak mowi 99
procent ludzi jest niepoprawna. A ja caly czas slysze to 'jabułko, jabuł'kowy
itp. Dlaczego? Wiec jak jest poprawnie?
Obserwuj wątek
    • teresa.kruszona Re: jabłko, czy jabłko 05.03.02, 16:39
      Poprawna wymowa to japłko lub japko. Jabułko jest formą niepoprawną, jej użycie jest prawdopodobnie
      wynikiem próby �poprawnego� wymówienia 'jabłko'.
      • aglukasiewicz Re: jabłko, czy jabłko 05.03.02, 16:45
        bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz. Przyznam szczerze, ze troszke glupio
        mi mowic japko, bo ludzie patrza sie na mnie jak na nieuka.
        Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
      • tees1 Re: jabłko, czy jabłko 07.03.02, 16:35
        Obawiam się, że wymowa [japko], mimo że poprawna, jest w zaniku. [jabuko],
        [jabukowy] mówią juz nawet w reklamach telewizyjnych, i wszyscy się uczą, jeśli
        nawet jeszcze tego nie umieją. Moja znajoma - wykształcona, oczytana,
        kulturalna, same zalety - mówi uparcie [jabuko], mimo że wie, jak jest
        poprawnie, co widziała także w 2 różnych słownikach wymowy polskiej. [japko]
        wygląda na niepoprawne, co przesądza sprawę, bo niewiele osób ma nerwy, by
        mówić w sposób, który wygląda na niepoprawny.
        • szaser polska wymowa-dobry towar 08.03.02, 07:00
          "[jabukowy] mówią już nawet w reklamach telewizyjnych, i wszyscy się uczą"
          ___________________________________________________________________________
          Mam nadzieję,że młodsi Rodacy się w końcu opamiętają i nie będą stosować
          reklamowego "wzorca" wymowy i "esemesowej" ortografii. Doskonałym i godnym
          naśladowania wzorcem, mogą być spektakle Teatru Telewizji z lat
          siedemdziesiątych, kiedy jeszcze media bardzo pilnowały poprawnej wymowy
          ojczystej. Reklam nie radzę oglądać a nawet słuchać, bo to jest wyjątkowy
          śmietnik językowy i estetyczny. Przecież reklamy są "tworzone" przeważnie przez
          ludzi nie znających języka polskiego, albo do istniejących zachodnich dorabiana
          jest polska wersja językowa w taki sposób, aby dopasować treść do ruchu ust,
          czasem melodyjki, bez troski o minimalną poprawność wymowy; o treści nie warto
          nawet mówić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka