Dodaj do ulubionych

Internet czy internet

18.03.02, 12:29
Bardzo często spotykam się z używaniem słowa internet z dużej litery. Według mnie nie ma to żadnego
uzasadnienia, a jednak we wszsytkich pismach branżowych oraz szanowanych dziennikach słowo to pojawia
się z dużej litery. Czy ten kanał komunikacji jest jakoś szczególnie wyróżniony? Dlaczego zatem piszemy telefon,
radio, telewizja, a nie Telefon, Radio, Telewizja?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • teresa.kruszona Re: Internet czy internet 18.03.02, 13:41
      Większość słowników rzeczywiście zaleca pisanie internetu wielką literą. Sądzę
      jednak, że w najnowszych wydaniach to się zmieni. Taka jest też opinia
      profesora Andrzeja Markowskiego, przewodniczącego Rady Języka Polskiego.
      W "Gazecie" postanowiliśmy pisać internet małą literą, wychodząc z założenia,
      że jest to jedno z wielu mediów, jak radio, telewizja, telefon. Zbieramy za to
      i pochwały, i nagany, ale tak to z prekursorami bywa:)
      • halina7 Re: Internet czy internet - i nie tylko 18.03.02, 14:04
        teresa.kruszona napisał(a):

> Większość słowników rzeczywiście zaleca pisanie internetu wielką literą. Sądzę
        > jednak, że w najnowszych wydaniach to się zmieni. Taka jest też opinia
        > profesora Andrzeja Markowskiego, przewodniczącego Rady Języka Polskiego.
        > W "Gazecie" postanowiliśmy pisać internet małą literą, wychodząc z założenia,
        > że jest to jedno z wielu mediów, jak radio, telewizja, telefon. Zbieramy za to
        > i pochwały, i nagany, ale tak to z prekursorami bywa:)
        A mnie ciekawi, do jakiego stopnia gazety mają prawo stosować prekursorskie
        rozwiązania w zakresie ortografii. Czy słownik ortograficzny jest czy nie jest
        obligatoryjny?
        I drugie pytanie, choć nie wiem, do kogo powinno być skierowane: czy nie
        należałoby wprowadzić moratorium na zmiany w przepisach ortograficznych? Niekiedy
        mam uczucie, że językoznawcy robią sobie z nas kpiny, arbitralnie zmieniając
        zasady niemal co roku. Tłumaczenie, że dostosowują normy do "życia" nie są dla
        mnie przekonujące. Może by dać językowi czas i zmieniać zasady nie częściej niż
        raz na jedno pokolenie? Zakup dużego słownika ortograficznego to np. dla mnie
        poważny wydatek....
        Z powazaniem Halina

• antares777 Re: Internet czy internet 07.04.02, 21:29
        Ja już to przerabiałem. Wielokrotnie. Na przykład:
        Jakieś ćwierć wieku temu kupiliśmy pralkę automatyczną i wstawiliśmy ją do
        pomieszczenia, służącego do utrzymania higieny na odpowiednim poziomie oraz do -
        że tak powiem - zadumań. I nagle, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki,
        fotel stojący przed telewizorem, a normalnie okupowany przez ciało mojej żony
        (przez ciało, albowiem duch był obecny po drugiej stronie ekranu), opustoszał.
        I gdzież się podziało ciało (i duch) mojej żony? Zaglądam do łazienki i cóż
        widzę: moja żona siedzi na opuszczonej desce sedesowej i wpatruje się w okrągły
        lufcik pralki. A tam horror: różowe i białe i jeszcze jakieś inne, w otoczce
        piany i wszystko to się kręci: raz w lewo - chlup chlup chlup, raz w prawo - te
        same odgłosy. I jeszcze coś buczy z cicha i bzyka.
        -Kochanie, co robisz? Czy nie mogłabyś ...? -Czy nie widzisz, że PIORĘ?
        To nie była zwykła pralka automatyczna, to był "Automat".
        Były też inne urządzenia: Auto, Meble, itd., itp.
        Wracając do Internetu: na razie niech tak będzie, przez wielkie "I". A gdy
        spowszednieje, stanie się po prostu internetem i nie będzie o co się spierać.
        Stary zgred
      • anetka666 Re: Internet czy internet 09.04.02, 11:21
        Szanowna Pani Ekspert!
        Czy to przypadkiem nie jest tak, że znaczenie słowa "Internet" (które
        pierwotnie odnosiło się wyłacznie do stworzonej w Stanach Zjednoczonych
        komputerowej sieci uniwersyteckiej i było niejako nazwą tejże) uległo z czasem
        rozszerzeniu? Owszem, w dzisiejszych czasach jest to, jak zechciała to Pani
        określić, jedno z mediów, ale nazwa tegoż medium wciąż pozostaje pewnego
        rodzaju nazwą własną. Uzasadnienie do zapisywania tej nazwy wielką literą jest,
        wydaje mi się, dokładnie tak mocne, jak uzasadnienie do zapisywania w ten
        sposób nazw portali - raczej 'Gazeta.pl' nie 'gazeta.pl', prawda?
        Pozdrawiam,
        AG
        • moler1 Re: Internet czy internet 09.04.02, 17:20
          anetka666 napisał(a):

> Szanowna Pani Ekspert!
          > Czy to przypadkiem nie jest tak, że znaczenie słowa "Internet" (które
          > pierwotnie odnosiło się wyłacznie do stworzonej w Stanach Zjednoczonych
          > komputerowej sieci uniwersyteckiej i było niejako nazwą tejże) uległo z czasem
          > rozszerzeniu? Owszem, w dzisiejszych czasach jest to, jak zechciała to Pani
          > określić, jedno z mediów, ale nazwa tegoż medium wciąż pozostaje pewnego
          > rodzaju nazwą własną. Uzasadnienie do zapisywania tej nazwy wielką literą jest,
          >
          > wydaje mi się, dokładnie tak mocne, jak uzasadnienie do zapisywania w ten
          > sposób nazw portali - raczej 'Gazeta.pl' nie 'gazeta.pl', prawda?
          > Pozdrawiam,
          > AG

Według mnie jednak nieprawda. Powyższe uzasadnienie zupełnie mnie nie przekonuje...co ma jedno do drugiego?
          Według mnie pisanie internet wielką literą pozbawione jest sensu i w tym przypadku nie ma nic wspólnego z nazwą
          własną. Nie rozumiem też sformułowania: "nazwa własna pewnego rodzaju..."
          Internet w żadnym wypadku nie powinien być wyróżniany wielką lierą.

Pozdrawiam

• michotek Re: Internet czy internet 30.04.02, 08:39
        teresa.kruszona napisał(a):

> Większość słowników rzeczywiście zaleca pisanie internetu wielką literą.

Bardzo znaczna większość, i nie tylko słowników. Podaję dwa użyteczne linki:
        slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=Internet&kat=18
        slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=Internet&od=10 (tu jest też arcyfachowa opinia prof.
        Bienia)

• garydeville Re: Internet czy internet 06.04.02, 21:48
      Moim zdaniem przyjęło sie, że piszemy "Internet" i nie ma sensu tego zmieniać.
      To prawda,że "radio" czy "telewizja" piszemy z małej litery ale lepiej ulec
      konformizmowi i pisać tak jak wszyscy z dużej literki czyli "Internet". Sam
      Internet tyle namieszał we współczesnej polszczyźnie, że nie ma sensu jeszcze
      bardziej kręcić i robić rewoluję z powodu takiej głópotki.
      • intra Re: Internet czy internet/glópotka czy glupotka? 07.04.02, 20:37
        Sorry, nie pisze tego ze zlosliowsci, ale zanim Pani Ekspert Cie ubiegnie... ;)
        Glupota(w zdrobnieniu glupotka) pochodzi od przymiotnika glupi. Stad pisze sie
        to przez "u", a nie "ó" ;)
        Z pozostala czesci Twej opinii zgadzam sie zupelnie. Internet namieszal w
        glowach nie tylko terminologicznie, poniewaz wiekszosc pojec z tym zwiazanych
        pochodzi z jez. angielskiego, co jest czesto nieprzetlumaczalne w *wiekszosci*
        jezykow, stad najprzedziwniejsze sformulowania w wielu lokalnych narzeczach :))
        Dostepnosc informacji dzieki internetowi takze miesza w glowach, w dziedzinie
        ortografii rowniez :)))
        Pozdrawiam
        • bo1 Re: Internet czy internet/glópotka czy glupotka? 09.04.02, 12:30
          Ośmielona postem intry dorzucę jeszcze swoją uwagę na temat wpisu garydeville.
          Nie mówi się "z małej litery", tylko "małą literą" i nie mówi się "z dużej
          litery", tylko "wielką literą". A jeśli chodzi o "internet", to jakoś
          poręczniej mi pisać małą literą. A skoro taka forma jest też dopuszczalna, to
          pozostanę przy niej, aż się całkowicie upowszechni i przestanie budzić emocje.
        • garydeville Re: Internet czy internet/glópotka czy glupotka? 10.04.02, 22:17
          Dzięki za poprawienie mojego błędu, jestem tylko zwyczajnym człowieczkiem i
          czasami (nawet często) sie mylę ;)Zainteresował mnie ten temat gdyż właśnie
          piszę pracę na temat: "Internet a współczesna polszczyzna." - jeżeli wiesz coś
          ciekawego na ten temat to proszę napisz.
        • garydeville Re: Internet czy internet/glópotka czy glupotka? 10.04.02, 22:20
          Dzięki za poprawienie błędu ;) Hi hi hi niezła wpadka, tu się wypowiadam na
          takie tematy a sam piszę jak piszę. Ale w końcu jestem tylko człowieczkiem.
          Pisze właśnie pracę na temat: "Internet a współczesna polszczyzna." Jeżeli
          wiesz coś o tym ciekawego to napisz.
    • blackeyes Re: Internet czy internet 11.04.02, 00:30
      Okazuje się, że określenia internet oraz Internet nie są tożsame.
      Słowo "internet" (z ang. intersieć) oznacza dowolną sieć komputerów
      niejednorodnych i wydaje się być raczej określeniem technicznym.
      Natomiast "Internet" oznacza konkretną sieć łączącą miliony komputerów i setki
      milionów użytkowników. To ten "duży" Internet jest zjawiskiem z którym
      najczęściej mamy do czynienia. Z potrzebą takiego rozróżnienia można spotkać
      się zwykle w literaturze fachowej. Zainteresowanych odsyłam do "TCP/IP" - Tim'a
      Parker'a i Mark'a Sportack'a, wyd Helion, str. 42. Pozdrawiam. BlackEyes.
      • k.olesiejuk Re: Internet czy internet 11.04.02, 09:31
        Zgadzam się z przedmówcą. W literaturze fachowej używa sie terminów takich jak
        intranet, ekstranet czy internet. Są to w uproszczeniu określenia sieci o
        różnym zasięgu. Internet przez duże I jest jednym z wielu internetów.
        Oczywiście można się spierać, że i tak wszyscy wiedzą o jaki internet chodzi,
        ale dyskusja jest dość jałowa. Fachowcy odróżniają Internet od internetu i tego
        moim zdaniem trzeba się trzymać.
        • soso45 Re: Internet czy internet 11.04.02, 12:20
          Pomijajac fakt, ze wszystkie autokorektory w edytorach maja 'od urodzenia'
          zamienianie internetu na Internet to jednak mam pewne watpliwosci co do
          zasadnosci wprowadzania tak radykalnie pisania internet z malej litery.
          Dlaczego? Ano bo:

1. Internet jest w jezyku angielskim slowem czytelnym i majacym znaczenie z
          powodow slowotworczych. Rozne interpretacje sa mozliwe i rozne domyslne
          znaczenia, zaleznie od kontekstu. Wyroznienie Internetu duza litera sugeruje
          nazwe nie pospolita a wyjatkowa i na dodatek w tej chwili kojarzaca sie latwo
          wlasnie z globalnym Internetem, w koncu z takim znaczeniem najczesciej mamy do
          czynienia.
          2. Jezyk komputerowy bardzo czesto siega w nazwach do slow pospolitych i
          uzywanych w innych znaczeniach. Wtedy wyroznienie duza litera zwieksza w sposob
          zasadniczy czytelnosc i intencje piszacego. Jezeli np. czytamy zdanie: 'Co moze
          word?' to jestesmy nieco zdezorientowani. 'Co moze Word?' Jest bardziej
          czytelne. Podobnie sprawa innych nazw jak Windows czy inne. Dlatego konwencja
          Internet z duzej litery nie jest taka bezzasadna choc rozumiem, ze piszec
          jakikolwiek tekst latwiej jest poslugiwac sie tylko malymi literami. No i w
          jezyku polskim internet jest raczej pojeciem jednoznacznym.

To tylko przyczynek do dyskusji. Osobiscie bardziej mi sie podoba mala litera
          na poczatku ale wiem takze, ze przynajmniej na razie bedzie to polskie
          spojrzenie na to slowo.
      • moler1 Re: Internet czy internet 11.04.02, 14:28
        blackeyes napisał(a):

> Okazuje się, że określenia internet oraz Internet nie są tożsame.
        > Słowo "internet" (z ang. intersieć) oznacza dowolną sieć komputerów
        > niejednorodnych i wydaje się być raczej określeniem technicznym.
        > Natomiast "Internet" oznacza konkretną sieć łączącą miliony komputerów i setki
        > milionów użytkowników. To ten "duży" Internet jest zjawiskiem z którym
        > najczęściej mamy do czynienia. Z potrzebą takiego rozróżnienia można spotkać
        > się zwykle w literaturze fachowej. Zainteresowanych odsyłam do "TCP/IP" - Tim'a
        >
        > Parker'a i Mark'a Sportack'a, wyd Helion, str. 42. Pozdrawiam. BlackEyes.

Prosze nie mylić internetu od intranetu.

Pozdrawiam
        • zbigniew_ Re: Internet czy internet do molera 11.04.02, 16:13
          Nie odnosłem wrażenia, ze ktoś tu mylił internet Z intranetem.
          Nawiasem mówiąc, taka forma jest poprawna, nie mozna mylić czegoś OD czegoś.
          • moler1 Re: Internet czy internet do molera 25.04.02, 17:16
            zbigniew_ napisał(a):

> Nie odnosłem wrażenia, ze ktoś tu mylił internet Z intranetem.
            > Nawiasem mówiąc, taka forma jest poprawna, nie mozna mylić czegoś OD czegoś.

Słuszna uwaga, całkowicie się zgadzam.

Pozdrawiam
    • ogrey Re: Internet czy internet 22.05.02, 10:54
      Uważam, że wyróznienie internetu wielką literą w języku polskim nie ma żadnego uzasadnienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka