ardjuna 20.08.04, 15:17 ...czy przed % powinna być spacja, czy też nie. A więc np.: 25 % czy 25%? I dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
driadea Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 20.08.04, 17:21 A przy, np.: 25 zł (25zł)? Jestem pewna, że to taka sama zasada: osobno. Dlaczego? Cóż, symbol uważam za osobny wyraz w wypowiedzi (szczególnie w słownej), dlatego należy pisać (jak i mówić) osobno. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 20.08.04, 20:17 driadea napisała: > A przy, np.: 25 zł (25zł)? > Jestem pewna, że to taka sama zasada: osobno. Dlaczego? Cóż, symbol uważam za > osobny wyraz w wypowiedzi (szczególnie w słownej), dlatego należy pisać (jak i > mówić) osobno. > Pozdrawiam, Aga Dotyczyłoby to zatem także temperaury, a więc 21 °C, a nie 21°C. Może nawet 21 ° C, bo to wszak dwa osobne wyrazy w wypowiedzi... Hmmmmmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 20.08.04, 18:04 Na moje wyczucie - a w sprawach jezykowych glownie wyczuciem sie kieruje - tam, gdzie cyfrom towarzyszy literowy skrot wyrazu, nalezy dawac spacje, jak to zawsze miedzy wyrazami. Natomiast tam, gdzie sa to symbole matematyczne, np 25%, -5, 2" itp. (procent, minus, cale), piszemy to lacznie, bo taki symbol w oderwaniu od liczby ma malo sensu. Moze bez sensu jest wlasnie to co pisze, nie wiem. Nigdy sie przedtem nad tym nie zastanawialam, ale nigdy nie mialam takich watpliwosci. pzdr, e. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 20.08.04, 20:25 Na moje wyczucie też bez spacji, lecz nigdzie się nie spotkałem z "kodyfikacją" tego drobiazgu (w języku polskim) i ciekawi mnie, co na to Uczeni w Piśmie. A zastanawiać się czasem muszę nad takimi pierdółkami, niestety, albowiem różnie mi to piszą moi zacni klienci. pzdra Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 20.08.04, 22:32 efedra napisała: > Na moje wyczucie - a w sprawach jezykowych glownie wyczuciem sie kieruje - tam, > > gdzie cyfrom towarzyszy literowy skrot wyrazu, nalezy dawac spacje, jak to > zawsze miedzy wyrazami. Natomiast tam, gdzie sa to symbole matematyczne, np > > 25%, -5, 2" itp. (procent, minus, cale), piszemy to lacznie, bo taki symbol w > oderwaniu od liczby ma malo sensu. Dla mnie osobiście, taki symbol to też skrót, więc co to za różnica. Graficznie żle wygląda osobno i się żle przenosi przy przeredagowaniu. I dlatego radziłabym pisać zł też razem z liczbą, chociaż źle wygląda. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
efedra skrot i symbol 21.08.04, 02:05 ala100 napisała: > Dla mnie osobiście, taki symbol to też skrót, więc co to za różnica. No, przepraszam, Alu, ale symbol i skrot to sa dwie zupelnie rozne rzeczy. Skrot to jest kondensacja slowa i sklada sie z jego niektorych liter, a symbol to znak, ktoremu ktos kiedys nadal znaczenie tego slowa, ale ktory wizualnie nie ma z tym slowem zwiazku. pzdr, efedra Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: skrot i symbol 21.08.04, 09:50 efedra napisała: > ala100 napisała: > > > Dla mnie osobiście, taki symbol to też skrót, więc co to za różnica. > > No, przepraszam, Alu, ale symbol i skrot to sa dwie zupelnie rozne rzeczy. > Skrot to jest kondensacja slowa i sklada sie z jego niektorych liter, a symbol > to znak, ktoremu ktos kiedys nadal znaczenie tego slowa, ale ktory wizualnie > nie ma z tym slowem zwiazku. > pzdr, > efedra Co racja to racja. Miałam na mysli funkcje. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 20.08.04, 21:13 Na pewno piszemy '25%'. To cos na zasadzie 'idź!'. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 20.08.04, 22:03 Rzeczywiście, chyba macie rację. Moje porownanie ze zlotwkami jest bez sesnu, 'zł' to skrot, a nie symbol, dlatego piszemy osobno. Jak zwykle macie razje :P Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 20.08.04, 22:15 No a jak:P W końcu ja tu jestem więc rację muszę mieć:P:P:P Miało się w końcu piąteczkę z gramatyki na koniec gima:) ps. Nie przejmuj się! Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 20.08.04, 22:30 Nie przejmuję się. Co to jest gim (gimo?)? Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 20.08.04, 23:08 Gim to gimnazjum:P Tak jak liceum to licek:) Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 21.08.04, 10:14 Gim, licek? Gdzie ja żyję? :) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 21.08.04, 13:43 driadea napisała: > Gim, licek? > Gdzie ja żyję? :) Kochana, a na uniwerku i w polibudzie nigdy nie bylas? pzdr e. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 21.08.04, 13:52 Bez urazy, ale chyba nie myślicie, że ktoś w moim wieku na codzień używa pełnych form? Oczywiście, gdy trzeba to się użyje, ale jakie to jest marnowanie czasu i sił!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 21.08.04, 14:03 zakrencik napisała: > Bez urazy, ale chyba nie myślicie, że ktoś w moim wieku na codzień używa > pełnych form? Oczywiście, gdy trzeba to się użyje, ale jakie to jest marnowanie czasu i sił!!! I to jest właśnie kwintesenscja kierunku, w którym dąży każdy rozwijający się język - skrótowość! (Dotychczas chyba najdalej poszły w tym kierunku amerykański i rosyjski...). Ps.: 'na co dzień' i przecinek przed 'to' :) Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 21.08.04, 14:16 ardjuna napisał: > Ps.: 'na co dzień' i przecinek przed 'to' :) Jak się pisze z rozpędu, to się błędy robi:P Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 21.08.04, 17:24 Nie, byłam jedynie na uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 21.08.04, 17:29 driadea napisała: > Nie, byłam jedynie na uczelni. To bardzo wspolczuje. Musialas sie obracac w srodowisku samych jajoglowych i sztywniakow. I na pewno nie bywalas w klubach studenckich, bo tam by Ci to przeszlo. pzdr, e. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 21.08.04, 21:10 driadea napisała: > Acha. Aha. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 23.08.04, 23:25 Między wartością liczbową a literowym oznaczeniem miary, czyli skrótem lub skrótowcem, stawiamy spację, np. 2 zł 5 m, 20 V, 25 proc., natomiast między wartością liczbową a oznaczeniem miary za pomocą symbolu albo połączenia skrótu (lub skrótowca) i symbolu spacji nie stawiamy, np. 25%, 2', 5ºC. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 24.08.04, 00:32 teresa.kruszona napisała: > Między wartością liczbową a literowym oznaczeniem miary, czyli skrótem lub > skrótowcem, stawiamy spację, np. 2 zł 5 m, 20 V, 25 proc., natomiast między > wartością liczbową a oznaczeniem miary za pomocą symbolu albo połączenia skrótu > > (lub skrótowca) i symbolu spacji nie stawiamy, np. 25%, 2', 5?C. A mowilam? Z cala skromnoscia, efedra Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 24.08.04, 17:28 teresa.kruszona napisała: > Między wartością liczbową a literowym oznaczeniem miary, czyli skrótem lub > skrótowcem, stawiamy spację, np. 2 zł 5 m, 20 V, 25 proc., natomiast między > wartością liczbową a oznaczeniem miary za pomocą symbolu albo połączenia skrótu (lub skrótowca) i symbolu spacji nie stawiamy, np. 25%, 2', 5ºC. Zgadzam się jak najbradziej, ale poproszę o udokumentowanie tego twierdzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 24.08.04, 21:48 ardjuna napisał: > Zgadzam się jak najbradziej, ale poproszę o udokumentowanie tego twierdzenia :) > A jakiez to dokumenty sa Ci w tej materii potrzebne, Poszukujacy Wiedzy? Zaintrygowana efedra Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 25.08.04, 16:39 efedra napisała: > A jakiez to dokumenty sa Ci w tej materii potrzebne, Poszukujacy Wiedzy? > Zaintrygowana > efedra A chociażby źródła, z których zaczerpnięto powyższą regułkę (bo brzmi to jak regułka). To nie poszukiwanie wiedzy, to zabezpieczanie się przed atakami różnych takich 'allwisserów' :) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 25.08.04, 21:22 ardjuna napisał: > To nie poszukiwanie wiedzy, Nie rob mi zawodu! Przeciez jestes Ardjuna, Seeker of Knowledge. pzdr, e. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 25.08.04, 22:00 efedra napisała: > Nie rob mi zawodu! > Przeciez jestes Ardjuna, Seeker of Knowledge. No, Dear E., I'm Ardjuna, master of all fiery steeds... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Oświećcie mnie, kochanieńcy... 26.08.04, 01:19 ardjuna napisał: > > Przeciez jestes Ardjuna, Seeker of Knowledge. > > No, Dear E., I'm Ardjuna, master of all fiery steeds... :)) No, to znaczy, ze znamy dwoch roznych Ardjunow Odpowiedz Link Zgłoś