ja22ek 03.09.04, 10:34 ... poszły czy poszli na szpacerek? J22 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
driadea Re: Ala i kot... 03.09.04, 10:49 "poszły" mówimy o rodzaju żeńskim, kot jest raczej rodzaju męskiego (ten kot, nie ta kot), zatem z całą pewnością nie "poszły". Szpacerek? :) Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Ala i kot... 03.09.04, 10:57 "Poszły" mówimy o rodzaju żenskim, nijakim i męskim nieosobowym. "Poszli" mówimy o mężczyznach. Czyżby kot był menczizną? Dwa koty poszły. Dwie Ale poszły. Ale czy Ala i kot poszli? J22 Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Ala i kot... 03.09.04, 11:31 Rany, jakież zaćmienie! Oczywiście, masz rację. Jednakowoż nie mogę się zgodzić, Ala i kot nie poszły... Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Ala i kot... 03.09.04, 15:34 Mówimy 'ten kot' (widocznie po męsku), ale 'te koty' (już bardziej po żeńsku). Nie użyłbyś chyba tu zaimka 'ci', adekwatnego do rodzaju męskoosobowego, nie? Podobnie jest z 'samochodem'. 'Duży jest ten samochód', lecz 'samochody pojechały', a nie 'samochody pojechali':)Dziwne to, ale pewnie mamy tu do czynienia z jakimś potomkiem łacińskiego typu mieszanego:) Wyraz kot w l.poj. odmienia się po męsku, a w l.mn. po męsku:) Powiedzielibyśmy '(te) Ale i (te) koty poszły na spacer', ale '(ta) Ala i (ten) kot poszli na spacer'. To było moje skromne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Ala i kot... 03.09.04, 11:40 No, niestety, Ala i kot poszli. Kot i Ala także poszli. Znów ten seksizm. Alu, zostaw kota i wracaj! Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Ala ma... 03.09.04, 11:44 kicię, nie kota i nie ma tego problema. Ma inne. Poza tym nie mieści się na parapecie i na szpaceryki z kiciami nie chodzi. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Ala ma... 03.09.04, 11:56 No, teraz znacznie prościej jest: Kicia i Ala nie poszły na szpacer, albowiem... Właśnie... Kto się nie mieści na parapecie? I dlaczego akurat na parapecie????? Na którym piętrze mieszkają kicia z Alą??????? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Ala ma... 03.09.04, 15:18 ardjuna napisał: > znacznie prościej jest: Kicia i Ala nie poszły Nie kazdy kot jest kicia, ja na przyklad mialam Jozka. I jak bys powiedzial: efedra i Jozek (czy tez Jozek i efedra) poszly na szpacer? > Kto się nie mieści na parapecie? Przeciez to zupelnie jasne - Ala. Ciekawe - na normalnej wielkosci parapecie powinna sie zmiescic. pzdr, e Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Ala ma... 03.09.04, 16:51 efedra napisała: > > Kto się nie mieści na parapecie? > Przeciez to zupelnie jasne - Ala. Ciekawe - na normalnej wielkosci parapecie > powinna sie zmiescic. Ale złośliwa! Amerykańska norma, wiadomo że szersza. Chodzenie na spacer z kotami to miastowy wymysł, ale problem nie w tym. I nawet nie w tym, ze sie odchudzam bez skutku i się na 12 cm (nie mylic z inczami) jeszcze nie mieszczę. Problem jest w tym, że "poszli". Może to i gramatycznie, ale niesprawiedliwie. O to szło J22? Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Ala ma... 03.09.04, 17:07 ala100 napisała: > Problem jest w tym, że "poszli". Może to i gramatycznie, > ale niesprawiedliwie. O to szło J22? Ala O to właśnie. Ale widać już zwiastuny nadchodzących zmian - wg Driadei jednak poszły. J22 Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Ala ma... 03.09.04, 17:18 ja22ek napisał: > ala100 napisała: > > > Problem jest w tym, że "poszli". Może to i gramatycznie, > > ale niesprawiedliwie. O to szło J22? Ala > > O to właśnie. Ale widać już zwiastuny nadchodzących zmian - wg Driadei jednak > poszły. > Nie, wg Driadei nie poszły. A Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Ala ma... 03.09.04, 17:22 ala100 napisała: > Nie, wg Driadei nie poszły. A Racja... Ale może to jednak jest jakaś jakby jaskółka? J22 Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Ala ma... 03.09.04, 17:59 ja22ek napisał: > ala100 napisała: > > > Nie, wg Driadei nie poszły. A > > Racja... Ale może to jednak jest jakaś jakby jaskółka? J22 Nie, jaskółkiem jesteś Ty. Bo wszystko zaczyna się od świadomości (czy ja nie za mądrze?). A Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Ala ma... 03.09.04, 18:31 ala100 napisała: >Bo wszystko zaczyna się od świadomości (czy ja nie > za mądrze?). A > Kurczę, o co mi chodziło? Pewnie o to, czy sie nie wymadrzam przypadkiem. A Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Ala ma... 04.09.04, 12:11 ala100 napisała: > ala100 napisała: > > >Bo wszystko zaczyna się od świadomości (czy ja nie > > za mądrze?). A > > > > Kurczę, o co mi chodziło? Pewnie o to, czy sie nie wymadrzam przypadkiem. A Chodziło Ci o to, że istotny jest nie tyle 'sex', ile 'gender'. I ja się z Tobą zgadzam! Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Ala ma... 03.09.04, 17:54 > O to właśnie. Ale widać już zwiastuny nadchodzących zmian - wg Driadei jednak > poszły. ???????? No przecież napisałam wyraźnie, że nie poszły! Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Ala ma... 03.09.04, 18:03 driadea napisała: > No przecież napisałam wyraźnie, że nie poszły! Źle zinterpretowałem. Myślałem, że 'Ala i kot nie poszły', a chodziło o to, że nie 'poszły'. Szkoda, swoją drogą, bo myślałem, że będą jakieś kontrowersje, przełom w języku albo co, a tu dalej męskoosobowość się panoszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Poszli! 03.09.04, 18:07 ala100 napisała: > efedra napisała: na normalnej wielkosci parapecie powinna sie zmiescic. > > Ale złośliwa! Amerykańska norma, wiadomo że szersza. Alu! W Ameryce w ogole nie ma parapetow. Jest pod oknem listwa szerokosci 8cm (wlasnie zmierzylam), na ktorej nie miesci sie nie tylko najchudsza Ala, ale nawet normalna, nieduza doniczka. A w sprawie Ali i kota na spacerze: Problem jest dosc naciagany. Normalnie powiedzialoby sie - Ala poszla z kotem na spacer, albo Ala wziela kota na spacer. Ale jezeli stawia sie kota na rowni z Ala (Ala i kot) to jest on traktowany osobowo. I wtedy trzeba brac pod uwage jego rodzaj. A wiec - po namysle (tak samo jak przed namyslem), powiem: Ala i kot poszli. pzdr, efedra Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Poszli! 03.09.04, 18:16 efedra napisała: > > Alu! W Ameryce w ogole nie ma parapetow. Jest pod oknem listwa szerokosci 8cm > (wlasnie zmierzylam), na ktorej nie miesci sie nie tylko najchudsza Ala, ale > nawet normalna, nieduza doniczka. > No, ja tez przesadziła. U mnie jest 13.5 cm. A myślałam, że w Ameryce wszystko większe, szersze i wyższe. > A wiec - po namysle (tak samo jak przed namyslem), powiem: Ala i kot poszli. > pzdr, > efedra > W tym to i sęk. Męski szowinizm, nic innego. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Poszli! 04.09.04, 12:16 ala100 napisała: > No, ja tez przesadziła. U mnie jest 13.5 cm. A myślałam, że w Ameryce wszystko większe, szersze i wyższe. Alu, chętnie udostępnię Ci mój parapet - ma około 30 cm, więc powinno być OK. Zmieścicie się razem z kicią. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Poszli! 04.09.04, 16:54 ardjuna napisał: > > Alu, chętnie udostępnię Ci mój parapet - ma około 30 cm, więc powinno być OK. > Zmieścicie się razem z kicią. Juz się cieszę i ćwiczę zeskok. Kicia jednak wydaje sie być bardzo przywiązaną do swojego wąskiego parapetu. A Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Poszli! 05.09.04, 10:56 ala100 napisała: > Juz się cieszę i ćwiczę zeskok. Kicia jednak wydaje sie być bardzo przywiązaną do swojego wąskiego parapetu. A To jest czysto sadystyczna kobieca zagrywka!!! "Kicia wydaje się być"!!!!!!! I w dodatku "przywiązanĄ"!!!!!!!!!!!!! Niedzielę mi zepsułaś!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 Re: Ala i kot... 04.09.04, 09:59 A co powiecie na to? Czy poniższe zdania są poprawne? Ola z mamą i ich jamnik bawili się w chowanego. Karolina i jej królik wyszli na spacer. Ela z dziećmi, kot Pusia, kury i kaczki biegali po podwórzu. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra kot Pusia 04.09.04, 11:38 edgar92 napisał: > A co powiecie na to? Czy poniższe zdania są poprawne? > > Ola z mamą i ich jamnik bawili się w chowanego. > > Karolina i jej królik wyszli na spacer. > > Ela z dziećmi, kot Pusia, kury i kaczki biegali po podwórzu. Powiem na to to samo, co napisalam o "Ali i kocie", bo nie ma zadnej roznicy miedzy Twoimi zdaniami a tamtym: jezeli w zdaniu traktujesz zwierzeta rownorzednie z podmiotami ludzkimi, to ich rodzaj trzeba wziac pod uwage. Wiec te zdania sa - wedlug mnie - poprawne, choc kot Pusia jest wprowadzony podstepnie; mozna sie domyslac, ze kot jest kocica. Nikt nie mowi naprawde "kot Pusia", tylko albo Pusia, albo "kotka Pusia". W tym konkretnym przypadku jestem sklonna ignorowac imie kota, bo Pusia moze byc kocurem, tak jak znany mi kot Wasia. Do wszystkich tych zdan mam to samo zastrzezenie, co do Ali i kota - sa sztuczne. W zyciu powiedzialbys: Ola i mama bawily sie w chowanego z jamnikiem; Karolina wyszla z krolikiem na spacer (albo wyprowadzila krolika na spacer); Ela i dzieci biegaly po podworzu z kotem, kurami i kaczkami. pzdr, efedra Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik (@_@) 04.09.04, 13:25 Nikt nie zauważył posta Przyszłości Narodu, umieszczonego wyżej więc Przyszłość inteligentnie kopiuje go tutaj: :):):) Mówimy 'ten kot' (widocznie po męsku), ale 'te koty' (już bardziej po żeńsku). Nie użyłbyś chyba tu zaimka 'ci', adekwatnego do rodzaju męskoosobowego, nie? Podobnie jest z 'samochodem'. 'Duży jest ten samochód', lecz 'samochody pojechały', a nie 'samochody pojechali':)Dziwne to, ale pewnie mamy tu do czynienia z jakimś potomkiem łacińskiego typu mieszanego:) Wyraz kot w l.poj. odmienia się po męsku, a w l.mn. po męsku:) Powiedzielibyśmy '(te) Ale i (te) koty poszły na spacer', ale '(ta) Ala i (ten) kot poszli na spacer'. To tylko moje skromne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: (@_@) 04.09.04, 13:36 O ileż łatwiej mają nasi germańscy bracia, mówiąc (pisząc i wyśląc): Ala i kot pójść na spacer... Może dlatego mają więcej czasu na inne rzeczy niż rozważanie takich [-- Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: (@_@) 04.09.04, 16:29 Dzięki temu nam jest łądtwiej nauczyć się niemieckiego, niż niemcom polskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: (@_@) 04.09.04, 17:04 zakrencik napisała: > Nikt nie zauważył posta Przyszłości Narodu, umieszczonego wyżej więc Przyszłość Wszyscy zauważyli i się nad Przyszłością Narodu zastanawiają. Ja nawet myslałam o tym, czy by Ją feministycznie uświadomić, ale trochę się boję, że wyjdzie jak z moim synem, który w analogicznej sytuacji powiedział, cytuję: 'mama, ty chyba masz mnie za głupka'. W celu uniknięcia powyższego, daję linkę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=374&w=2341424&v=2&s=0 Jazzek trochę sie z mojej iluminacji naśmiewa, ale niech tam. To moja iluminacja i już. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: (@_@) 04.09.04, 17:12 Trzeba wtedy mówić: 'Kobiety szły wraz z mężczyzną' i po kłopocie:P Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Ala i kot... 04.09.04, 17:03 Tudzież: 'Ala i kot szlajają się po dworze':) Odpowiedz Link Zgłoś