malwa1975 15.10.04, 20:45 Widzę, że nasze lokalne media się wahają co do pisowni "URZĄD MIASTA". Jedna gazeta pisze z dużych liter, inna - z małych. Jak to właściwie jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 BiłgorajU? (b.t) 15.10.04, 20:57 - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 21:35 Doradź im (tym mediom), żeby używały słowa 'magistrat', a wyzbędą się rozterek związanych z wielkoliternictwem :) (A na czerwonym szyldziku na magistracie stoi pewnie jak byk: Urząd Miasta Biłgoraj). Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1975 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 21:41 Hmmmmmmm, media mają swoich korektorów... Więc niech się oni martwią. A że nawalają...Pytałam z własnej ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 21:50 malwa1975 napisała: > Hmmmmmmm, media mają swoich korektorów... Ujmijmy to tak: media powinny mieć swoich korektorów (a raczej korektorki, bo to wciąż mocno sfeminizowany zawód). A ze cienko przędą (te lokalne), to nie zawsze mają. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1975 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:01 A nawet jak mają, to nawalają ;D Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:10 malwa1975 napisała: > A nawet jak mają, to nawalają ;D Niekoniecznie. To akurat zależy od przyjętej 'ideologii' :) Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1975 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:13 OOOOOOOOOO! Czyli jeśli przyjęta ideologia brzmi: "dokopać im!", to się pisze "urząd miasta", a jeśli ona brzmi: "lizać im", to - "Urząd Miasta"? Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:17 To też, ale rzecz nie jest aż tak trywialnie prosta, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 21:57 Lokalne media powinny mieć jak najmniej wspólnego z miejscowym urzędem miasta. Tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1975 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 21:59 A jak się to ma do zasad ortografii? Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:04 malwa1975 napisała: > A jak się to ma do zasad ortografii? To zależy od tego, czy lokalne media wzorują się pod względem wielkoliternictwa na tygodniku "Wprost" czy też na tygodniku "Polityka" lyb "Gazecie Wyborczej" :) Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:02 edgar92 napisał: > Lokalne media powinny mieć jak najmniej wspólnego z miejscowym urzędem miasta. Ale może one w swych demaskatorskich artykułach piętnują błędy oraz wypaczenia wystepujące w działajności Urzędu Miasta Biłgoraj/Biłgoraja? Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1975 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:04 Ignorując zasady pisowni dużych liter w nazwach własnych nie demontrują dystansu do Urzędu Miasta, a jedynie okazują swoją niewiedzę.... Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:06 malwa1975 napisała: > Ignorując zasady pisowni dużych liter w nazwach własnych Wiesz, z tymi 'zasadami' to różnie bywa. Czasem warto posłuchać też obywatela Z.R. :) Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1975 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:16 Ja-obywatel(ka) mowię "nie"!;D Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:18 malwa1975 napisała: > Ja-obywatel(ka) mowię "nie"!;D Mówisz 'nie' obywatelowi Z.R.? Cóż, nie jesteś pierwsza i jedyna w naszym pięknym kraju :) Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1975 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:20 Hihihihi, o czym to rozmawialiśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:22 malwa1975 napisała: > Hihihihi, o czym to rozmawialiśmy? O Urzędzie Miasta Biłgoraj, o urzędzie miasta oraz o obywatelu Z.R. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1975 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:23 A no tak, tylko skąd się ten obywatel Z.R. nam przyplątał ;D Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:30 malwa1975 napisała: > A no tak, tylko skąd się ten obywatel Z.R. nam przyplątał ;D On otóż, Droga Forumowiczko, powinien być (co nie znaczy, że zawsze jest) nieodłącznym towarzyszem wszelkich naszych poczynań (z pewnymi niewielkimi wyjątkami). Może więc lepiej byłoby go zwać tow. Z.R. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1975 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:32 Forum kontrolowane? Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:34 malwa1975 napisała: > Forum kontrolowane? Przez tow. Z.R.? Oj, nie sądzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1975 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:35 Nawet nie wiesz, jak mi ulżyło... Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:39 malwa1975 napisała: > Nawet nie wiesz, jak mi ulżyło... Cóż, tow. Z.R. bywa towarzyszem niewygodnym. Ale się czasem przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1975 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 15.10.04, 22:54 Dopiszę sobie tę nową zasadę do mojego słownika ortograficznego... Odpowiedz Link Zgłoś
ala_100 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 20.10.04, 08:30 ardjuna napisał: > malwa1975 napisała: > > > Nawet nie wiesz, jak mi ulżyło... > > Cóż, tow. Z.R. bywa towarzyszem niewygodnym. Ale się czasem przydaje. Oj tak! Trzeba mieć! :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 20.10.04, 09:49 A co to jest obywatel Z.R.? Odpowiedz Link Zgłoś
ala_100 Eno, 20.10.04, 09:54 ja22ek napisał: > A co to jest obywatel Z.R.? nie wiesz dlatego bo to do tego roztropek trzeba mieć. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ala_100 Ato niebezpieczne 20.10.04, 10:31 ja22ek napisał: > rostropka zostawil zem w domu. A do domu daleko J. W razie czego ojciec Rydzyk cię natchnie. A Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 18.10.04, 22:57 Nazwy indywidualne (jednostkowe) urzędów zapisujemy wielkimi literami (kiedy jest to pełna nazwa takiego urzędu), np. Urząd Miasta Biłgoraja, Urząd Miasta Warszawy, ale już sam urząd miasta - małymi. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1975 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 20.10.04, 13:44 teresa.kruszona napisała: > Nazwy indywidualne (jednostkowe) urzędów zapisujemy wielkimi literami (kiedy > jest to pełna nazwa takiego urzędu), np. Urząd Miasta Biłgoraja, Urząd Miasta > Warszawy, ale już sam urząd miasta - małymi. 1.Czyli w konkretnym kontekscie: "Komisja Zdrowia zbierze się w Urzędzie Miasta..."piszemy dużymi literami. 2.Wiec jednak BiłgorajA? A nie BiłgorajU? Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 20.10.04, 17:52 > 1.Czyli w konkretnym kontekscie: "Komisja Zdrowia zbierze się w Urzędzie > Miasta..."piszemy dużymi literami. > > 2.Wiec jednak BiłgorajA? A nie BiłgorajU? Komisja zdrowia zbierze się w urzędzie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 20.10.04, 20:31 malwa1975: > Czyli w konkretnym kontekscie: "Komisja Zdrowia zbierze się w Urzędzie > Miasta..."piszemy dużymi literami. edgar92: > Komisja zdrowia zbierze się w urzędzie miasta. Coraz bardziej mi się wydaje, że spieracie się, czy poprawnie jest mówić ,,Kasia jest brunetką'' czy ,,Kasia jest ruda''. Przecież to wcale nie jest kwestia poprawności, tylko tego co człowiek chce wyrazić. ,,Komisja Zdrowia Urzędu Miasta'' jest poprawnie i ,,komisja zdrowia w urzędzie miasta'' jest poprawnie, tylko wyrażają inną treść. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 20.10.04, 21:06 stefan4 napisał: > Coraz bardziej mi się wydaje, że spieracie się, czy poprawnie jest mówić ,,Kasia jest brunetką'' czy ,,Kasia jest ruda''. Przecież to wcale nie jest kwestia poprawności, tylko tego co człowiek chce wyrazić. > ,,Komisja Zdrowia Urzędu Miasta'' jest poprawnie i ,,komisja zdrowia w urzędzie miasta'' jest poprawnie, tylko wyrażają inną treść. I to jest właśnie głos obywatela tow. Z.R. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 ZR? ZKR? ZSRR? 20.10.04, 22:25 ardjuna: > I to jest właśnie głos obywatela tow. Z.R. To niby ocochodzi? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Enieeee, 20.10.04, 22:33 stefan4 napisał: > ardjuna: > > I to jest właśnie głos obywatela tow. Z.R. > > To niby ocochodzi? chodzi tylko o ob. tow. Z. Rozsądka. Czy może już sczezł ze szczętem? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Enieeee, 20.10.04, 23:20 ardjuna: > chodzi tylko o ob. tow. Z. Rozsądka. > Czy może już sczezł ze szczętem? Ależ nie, szczęt pozostał. On tak łatwo nie czeźnie. A Rozsadka szkoda, równy był chłop. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ala_100 Re: Enieeee, 21.10.04, 10:14 stefan4 napisał: > ardjuna: > > chodzi tylko o ob. tow. Z. Rozsądka. > > Czy może już sczezł ze szczętem? > > Ależ nie, szczęt pozostał. Aaaa, to dlatego nazywa się Roztropek! A Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Enieeee, 21.10.04, 22:41 ala_100 napisała: > Aaaa, to dlatego nazywa się Roztropek! A Mylisz Pani Z. Rozsądka z Ch. Roztropkiem? To nawet nie krewni, jeno powinowaci. Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 Re: W Urzędzie Miasta Biłgoraja czy w urzędzie mi 21.10.04, 10:54 > ,,Komisja Zdrowia Urzędu Miasta'' jest poprawnie i ,,komisja zdrowia w urzędzie miasta'' jest poprawnie, tylko wyrażają inną treść. > > - Stefan Byzydura... Odpowiedz Link Zgłoś