zenzka 15.11.04, 16:33 Dzień dobry! Jak odmienić Big Mac w zdaniu: "apetyt na Big Maki"? Macki? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: Big Mac 15.11.04, 16:55 zenzka napisała: > Dzień dobry! > Jak odmienić Big Mac w zdaniu: "apetyt na Big Maki"? Macki? > Dziękuję. 'Apetyt na Big Macki' moze zostac przeczytane w pelni fonetycznie i zrozumiane jako ochota na duza osmiornice. Mysle, ze Big Maki, a jeszcze lepiej na Big Maca, choc tez mozna przeczytac fonetycznie i skojarzyc z macaniem. Tak zle i tak niedobrze. Lepiej miec apetyt na cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Big Mac 15.11.04, 17:11 efedra: > Mysle, ze Big Maki, a jeszcze lepiej na Big Maca, choc tez mozna przeczytac > fonetycznie i skojarzyc z macaniem. Czyli ,,Big Mac'' ma do tyłu. Zaakceptowałbym ,,Big Mak'', ale tylko w odniesieniu do kolesiów, którzy żywią się komputerami. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
a_la Re: Big Mac 15.11.04, 17:29 stefan4 napisał: > > Czyli ,,Big Mac'' ma do tyłu. Zaakceptowałbym ,,Big Mak'', ale tylko w > odniesieniu do kolesiów, którzy żywią się komputerami. > Ja w kwestii kolesiów. Jak właściwie należałoby to odmienić? Kiedys widziałam chyba w tekscie Adama Michnika: rzeczpospolita kolesi Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Big Mac 15.11.04, 17:38 a_la napisała: > Ja w kwestii kolesiów. Jak właściwie należałoby to odmienić? > > Kiedys widziałam chyba w tekscie Adama Michnika: rzeczpospolita kolesi Koleś jak Oleś... A Adam też nieomylny nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: kolesie 15.11.04, 20:45 ardjuna napisał: > Koleś jak Oleś... A Adam też nieomylny nie jest. Zastosowalam metode Ali z uzyciem gugla. A oto wynik: kolesi - 84,500 kolesiow - 3,550 pzdr, e. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: kolesie 16.11.04, 09:02 efedra napisała: > Zastosowalam metode Ali z uzyciem gugla. > A oto wynik: > kolesi - 84,500 > kolesiow - 3,550 Notowania z ostatniej chwili: kolesi - 82.800 kolesiów - 9.290 Widać wyraźną tenedencję spadkową kolesi oraz ogromny wzrost notowań kolesiów! Interludek zaczął czytać słowniki???? Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Big Mac 15.11.04, 23:13 Kanapkę Big Mac odmieniałabym tak: Big Maca (big maca), Big Makiem (big makiem), Big Macowi (big macowi), (o) Big Macu (big macu). Apetyt na big maki. Zapis wielką lub małą literą stosujemy analogicznie do nazw samochodów, papierosów itp. (w liczbie mnogiej - zawsze małymi literami). Rzeczownik „koleś” w dopełniaczu i bierniku liczby mnogiej ma postać „kolesiów” (nie: kolesi). Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Big Mac 16.11.04, 08:45 teresa.kruszona napisała: >Zapis wielką lub małą literą stosujemy analogicznie do nazw samochodów, >papierosów itp. (w liczbie mnogiej - zawsze małymi literami). O, tego nie znałem. Zapamiętajcie, dziatki! >Rzeczownik „koleś” w dopełniaczu i bierniku liczby mnogiej ma >postać „kolesiów” (nie: kolesi). W świetle badań terenowych przeprowadzonych przez mgr inż. Alę ma postać „kolesi” (rzad. „kolesiów”). Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Big Mac 16.11.04, 09:49 Ousory, Alu i Efedro, badania przeprowadziła Efedrunia. Odpowiedz Link Zgłoś
a_la Re: Big Mac 16.11.04, 13:13 ja22ek napisał: > > >Rzeczownik „koleś” w dopełniaczu i bierniku liczby mnogiej ma > >postać „kolesiów” (nie: kolesi). > > W świetle badań terenowych przeprowadzonych przez mgr inż. Alę ma > postać „kolesi” (rzad. „kolesiów”). > Zdecydowanie bardziej wolę te tytuły. Efedra, o ile dobrze zrozumiałam, robiła pomiar góglem, a ja, rzeczywiście, badania terenowe o następującym wyniku: ja - kolesiów, kolega - kolesi. Czyli pół na pół. Daje sie tutaj obserwować wyraźny podział według płci. Wydaje mi sie jednak, że istotniejsze jest to, że kolega jest nieco młodszy. Odpowiedz Link Zgłoś