jasz1 31.12.04, 11:47 Dwu chlopcow, czy dwóch chlopców? Czy obie formy ok? Janusz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zakrencik Re: dwu?dwóch? 31.12.04, 14:16 jasz1 napisał: > Dwu chlopcow, czy dwóch chlopców? Czy obie formy ok? > Janusz 'Dwóch' to na pewno, aczkolwiek 'dwu'... hmmm.... Tak staropolsko mi to brzmi;P Jak w książkach pisanych przez dawnych poetów (hehe alem ja oczytana jest;P) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: dwu?dwóch? 31.12.04, 14:31 zakrencik napisała: > jasz1 napisał: > > > Dwu chlopcow, czy dwóch chlopców? Czy obie formy ok? > > Janusz > > 'Dwóch' to na pewno, aczkolwiek 'dwu'... hmmm.... Tak staropolsko mi to brzmi;P > > Jak w książkach pisanych przez dawnych poetów (hehe alem ja oczytana jest;P) Wprawdzie w slownikach obie formy sa traktowane jako poprawne i pelnoprawne, ale jakos to "dwu" jest chyba malo uzywane. W dodatku - sprobuj sobie glosno przeczytac tych "dwu chlopcow". Mnie to brzmi jak "dwoch lopcow". A nie wiem, co to jest lopiec. pzdr, e. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: dwu?dwóch? 31.12.04, 14:43 efedra napisała: > A nie wiem, co to jest lopiec. Nie wiesz, co to 'łopiec'? Zilustuję ci: Jest sobie jakas chałupa na uboczu, spokojna, milutka ble ble ble. Babciulka i dziadulek sobie w niej mieszkają... Dziadulek czyta gazetę w fotelu, koło pieca. Nagle piec bucha, dziadulek się sfajczył, a babciulka wrzeszczy 'łooooo!!! piec!!!!!!!!!'. :D Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: dwu?dwóch? 31.12.04, 15:38 zakrencik napisała: > efedra napisała: > > > A nie wiem, co to jest lopiec. > > Nie wiesz, co to 'łopiec'? Zilustuję ci: > > Jest sobie jakas chałupa na uboczu, spokojna, milutka ble ble ble. Babciulka i > dziadulek sobie w niej mieszkają... Dziadulek czyta gazetę w fotelu, koło > pieca. Nagle piec bucha, dziadulek się sfajczył, a babciulka > wrzeszczy 'łooooo!!! piec!!!!!!!!!'. > > :D To ta babciula sie lo piec martwi, a nie lo dziadulka? Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: dwu?dwóch? 31.12.04, 15:44 efedra napisała: > To ta babciula sie lo piec martwi, a nie lo dziadulka? No takie życie... Polska... Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: dwu?dwóch? 04.01.05, 23:26 Rzeczywiście forma dopełniacza i miejscownika „dwu” jest używana znacznie rzadziej niż forma „dwóch”, ale nie jest niepoprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: dwu?dwóch? 05.01.05, 00:29 teresa.kruszona: > Rzeczywiście forma dopełniacza i miejscownika „dwu” jest używana znacznie > rzadziej niż forma „dwóch”, ale nie jest niepoprawna. Formę ,,dwu'' nauczyciel mojej Babci uważał za uzasadnienie pisania ,,dwuch'' przez ,,u'' zwykłe. Cóż, historia nie przyznała mu racji... - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: dwu?dwóch? 05.01.05, 13:19 Taka pisownia('dwuch') występuje w tekstach pisanych sprzed wojny!! vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
efedra uzasadnienia 05.01.05, 14:38 stefan4 napisał: > Formę ,,dwu'' nauczyciel mojej Babci uważał za uzasadnienie pisania ,,dwuch'' > przez ,,u'' zwykłe. Cóż, historia nie przyznała mu racji... A moja kolezanka (dziennikarka) uwazala pisownie slowa 'reportaz' za uzasadnienie pisania 'komentaz'. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: uzasadnienia 05.01.05, 15:33 efedra: > A moja kolezanka (dziennikarka) uwazala pisownie slowa 'reportaz' za > uzasadnienie pisania 'komentaz'. Ktoś to głupio przeniósł z francuskiego: reportage --> reportaż commentaire --> komentarz Gdyby zrobili z tego ,,reportagę'' i ,,komentar'', to koleżance dziennikarce by się nie myliło. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś