Dodaj do ulubionych

Czy zamiast sody

18.11.05, 11:18
można dodać do ciasta proszku do pieczenia?
Obserwuj wątek
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Czy zamiast sody 18.11.05, 11:24
      Można :-)
      • bedada Re: Czy zamiast sody 18.11.05, 11:24
        Dzięki :)
    • ba_nita Re: Czy zamiast sody 18.11.05, 11:24
      Można. Przeliczenie: 1 łyżeczka sody oczyszczonej= 18 g proszku do pieczenia
      (standardowa torebka) na 500 g mąki.
    • jagoda85 Re: Czy zamiast sody 19.11.05, 20:18
      Dobrze, że tu trafiłam, bo zrobiłam już ciasto na świąteczne pierniki po
      staropolsku i zamiast sody dałam właśnie proszek do pieczenia, bo nie miałam
      sody. Ciekawe, czy smak będzie inny?
      • allexamina Re: Czy zamiast sody 20.11.05, 08:14
        Jesli chodzi o piernik staropolski to gleboko zastanawialam sie nad tym do czego
        tam potrzebna jest soda wogole... (Soda reaguje natychmiast z miodem, gaz sie
        wydziela i przez tygodnie i miesiace sobie umyka z ciasta, wiec po co?) Za nic
        nie umiem sobie tego wyjasnic...

Natomiast generalnie odradzam traktowania proszku do pieczenia i sody wymiennie.

Soda to bikarbonat, ktory reaguje z kwasnymi plynnymi skladnikami w przepisie
        (np.: kwasek cytrynowy + woda, maslanka, miod). Reakcja jest natychmiastowa i
        gwaltowna. Poza sola sodowa wydobywa sie gaz - dwutlenek wegla, ktory spolchnia
        ciasto. (Dlatego ze jest to natychmiastowa reakcja dodaje sie sode zwykle na
        samym koncu i odradza uderzanie foremki w stol...)

Natomiast proszek do pieczenia jest substancja zlozona: soda + kamien winny
        (suchy kwas winowy, tartarus, KC4H5O6), zwykle w proporcjach 1:2 (soda:kamien
        winny). W przepisach w ktorych wystepuje proszek do pieczenia nie potrzeba
        kwasnego plynu.

Tak wiec zeby wymienic sode na proszek do pieczenia nalezaloby tego proszku dac
        wiele wiecej (proporcje podane przez Ba_nite: 1 lyzeczka sody = 18 g proszku, a
        wiec ponad 2,5 lyzeczki proszku do pieczenia).

A rzecz w tym, ze drugi skladnik proszku, kamien winny (to ten dodawany do
        ubijania bialek zeby ubijaly sie szybko i stabilnie) jest ...kwasny i b. gorzki
        w smaku. Dodajac wiecej proszku dodajemy glownie kamien winny.

Natomiast w druga strone to nie problem: na 1 lyzeczke proszku do pieczenia
        trzeba wymieszac 1/3 lyzeczki sody na 2/3 lyzeczki kamienia winnego i gotowe.
        • Gość: piek Re: Czy zamiast sody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 08:44
          Poproszę o wzór reakcji sody z miodem
        • Gość: pytacz Re: Czy zamiast sody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 09:53
          co to jest "suchy kwas winowy", i co to jest "tartarus" ?
          • linn_linn Re: mix proszku do pieczenia 20.11.05, 11:28
            Cremor tartaro, cream of tartar... to tartarus?

Wstukam tu info z wloskich stron:

1 kg maki - 30 g weglanu amonu

1 kg maki - 17 g sody / bikarbonatu / + 23 g tartarusa / ? /, wloskiego cremor
            tartaro
            - nie nalezy ich mieszac, jesli nie beda uzyte od razu
            - nalezy je zmiazdzyc nozem tak, aby nie bylo nawet najmniejszej grudki
            - dodac dopiero po dodaniu wszystkich plynow, jakie przewiduje przepis

Sa to porady cukiernikow wloskiej cukierni o 40-letnim doswiadczeniu. Nigdy nie
            uzyli ani grama proszku do pieczenia.
            Zrodlo www.coquinaria.it

Chemikow prosze o ewentualne poprawienie: z chemia od dawna nie mam nic
            wspolnego.

• allexamina Re: mix proszku do pieczenia 23.11.05, 07:48
              > Cremor tartaro, cream of tartar... to tartarus?

Dokladnie o to chodzi. kamien winny jest ubocznym produktem fermentowania wina.
              Wyglada jak bialy proszek i bardzo sie przydaje do ubijania bialek (chyba ze sie
              ubija w miedzianej misce). Zwykle uzywam ok. 1/8-1/4 lyzeczki na 6 bialek.
              Ogromnie wszystkim domowym cukiernikom polecam.

-----

Do Pieka (nudne chemiczne wzory):

Generalnie reakcja chemiczna zachodzaca kiedy do sody dodany jest jakikolwiek
              plynny kwas wyglada w nastepujacy sposob:

NaHCO3(soda) + H+(jakis-tam kwas) --> H2O(woda) + Na+(jakas-tam sol) +
              CO2(dwutlenek wegla, ktory wydziela sie gwaltownie).

Glownym kwasem w miodzie jest kwas glukonowy, wygladajacy chemicznie tak:
              CH2(OH)(CHOH)4COOH. Wystarczy teraz tylko podstawic do wzoru... :o)
              • linn_linn Re: mix proszku do pieczenia 23.11.05, 09:04
                Dzieki za informacje. O bialkach nie wiedzialam...
              • Gość: zadumana Re: mix proszku do pieczenia IP: 213.17.230.* 23.11.05, 09:06
                Cała ta chemia wygląda powalająco... Leżę pod biurkiem nieprzytomna z
                zachwytu...:)))
                Bardzo lubię trzeźwe podejście naukowe, ale skoro ta soda ma powodować
                natychmiastową reakcję, to w takim razie dlaczego nic nie widać podczas
                przygotowywania piernika??? Może to ciasto jest tak ciężkie, że gaz nie ma
                możliwości ujścia na zewnątrz. Zastanawia mnie, jeśli przyjąć, że soda w
                pierniku zbędna, dlaczego on potem tak pięknie rośnie??? Co to powoduje? Może
                wysoka temperatura dopiero "ożywia" działanie sody i to jednak ona rozpycha
                pięknie ciasto od środka???
                Na discovery w naukowym serialu o gotowaniu (również na ich stronach
                internetowych) panowie stwierdzają, że proces gotowania jest stosunkowo mało
                zbadany a złożoność tego co zachodzi w produktach podczas obróbki termicznej
                nie jest wcale prosta.
                • Gość: g Re: mix proszku do pieczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:40
                  Może to Ci troszkę rozjaśni:)
                  pl.wikipedia.org/wiki/Proszek_do_pieczenia
                • Gość: g miód jako kwas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 10:14
                  Jako inżynier (co prawda mechanik a nie chemik),poświęciłam się przed chwila
                  dla dobra nauki:)-bo mnie ta dyskusja zainteresowała.
                  -Rozpuściłam łyżkę miodu (najprawdziwszego) w wodzie i dodałam łyżeczke sody-
                  zero efektów-przynajmniej widocznych gołym okiem i uchem.
                  -Podgrzałam nieco-nadal nic
                  -Dolałam łyzeczkę octu winnego (innego"kwacha" nie miałam)-rekcja burzliwa.
                  Wniosków nie chce mi się wyciągać-jestem raczej praktykiem ,a nie teoretykiem.
                  Może jakiś chemik sie wypowie:) na ile miód jest "kwasem"
                • Gość: g Re: mix proszku do pieczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 10:43
                  Znalazłam jeszcze, na stronie wygladajacej na fachową, że środki spulchniające
                  dodaje się po procesie leżakowania
                  www.technolog.friko.pl/technologia/ciasta.piernikowe.htm
              • Gość: Anka Re: mix proszku do pieczenia IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 23.11.05, 09:36
                Allexamino, powiedz, czy w takim razie mozna generalnie zastapic proszek i sode
                na cream of tartar? Kupilam kiedys opakowanie do jednego, konkretnego przepisu
                i teraz nie wiem, co z tym zrobic! Jesli tak, to w jakich proporcjach? Np. do
                ciasta zamiast 2 lyzeczek proszku ile dac tego cream of tartar? Jesli to ma
                sens, oczywiscie... Jejku, jak dobrze, ze ktos sie na tym zna!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka