bedada 18.11.05, 11:18 można dodać do ciasta proszku do pieczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Czy zamiast sody 18.11.05, 11:24 Można. Przeliczenie: 1 łyżeczka sody oczyszczonej= 18 g proszku do pieczenia (standardowa torebka) na 500 g mąki. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Czy zamiast sody 19.11.05, 20:18 Dobrze, że tu trafiłam, bo zrobiłam już ciasto na świąteczne pierniki po staropolsku i zamiast sody dałam właśnie proszek do pieczenia, bo nie miałam sody. Ciekawe, czy smak będzie inny? Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: Czy zamiast sody 20.11.05, 08:14 Jesli chodzi o piernik staropolski to gleboko zastanawialam sie nad tym do czego tam potrzebna jest soda wogole... (Soda reaguje natychmiast z miodem, gaz sie wydziela i przez tygodnie i miesiace sobie umyka z ciasta, wiec po co?) Za nic nie umiem sobie tego wyjasnic... Natomiast generalnie odradzam traktowania proszku do pieczenia i sody wymiennie. Soda to bikarbonat, ktory reaguje z kwasnymi plynnymi skladnikami w przepisie (np.: kwasek cytrynowy + woda, maslanka, miod). Reakcja jest natychmiastowa i gwaltowna. Poza sola sodowa wydobywa sie gaz - dwutlenek wegla, ktory spolchnia ciasto. (Dlatego ze jest to natychmiastowa reakcja dodaje sie sode zwykle na samym koncu i odradza uderzanie foremki w stol...) Natomiast proszek do pieczenia jest substancja zlozona: soda + kamien winny (suchy kwas winowy, tartarus, KC4H5O6), zwykle w proporcjach 1:2 (soda:kamien winny). W przepisach w ktorych wystepuje proszek do pieczenia nie potrzeba kwasnego plynu. Tak wiec zeby wymienic sode na proszek do pieczenia nalezaloby tego proszku dac wiele wiecej (proporcje podane przez Ba_nite: 1 lyzeczka sody = 18 g proszku, a wiec ponad 2,5 lyzeczki proszku do pieczenia). A rzecz w tym, ze drugi skladnik proszku, kamien winny (to ten dodawany do ubijania bialek zeby ubijaly sie szybko i stabilnie) jest ...kwasny i b. gorzki w smaku. Dodajac wiecej proszku dodajemy glownie kamien winny. Natomiast w druga strone to nie problem: na 1 lyzeczke proszku do pieczenia trzeba wymieszac 1/3 lyzeczki sody na 2/3 lyzeczki kamienia winnego i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piek Re: Czy zamiast sody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 08:44 Poproszę o wzór reakcji sody z miodem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: Czy zamiast sody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 09:53 co to jest "suchy kwas winowy", i co to jest "tartarus" ? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mix proszku do pieczenia 20.11.05, 11:28 Cremor tartaro, cream of tartar... to tartarus? Wstukam tu info z wloskich stron: 1 kg maki - 30 g weglanu amonu 1 kg maki - 17 g sody / bikarbonatu / + 23 g tartarusa / ? /, wloskiego cremor tartaro - nie nalezy ich mieszac, jesli nie beda uzyte od razu - nalezy je zmiazdzyc nozem tak, aby nie bylo nawet najmniejszej grudki - dodac dopiero po dodaniu wszystkich plynow, jakie przewiduje przepis Sa to porady cukiernikow wloskiej cukierni o 40-letnim doswiadczeniu. Nigdy nie uzyli ani grama proszku do pieczenia. Zrodlo www.coquinaria.it Chemikow prosze o ewentualne poprawienie: z chemia od dawna nie mam nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: mix proszku do pieczenia 23.11.05, 07:48 > Cremor tartaro, cream of tartar... to tartarus? Dokladnie o to chodzi. kamien winny jest ubocznym produktem fermentowania wina. Wyglada jak bialy proszek i bardzo sie przydaje do ubijania bialek (chyba ze sie ubija w miedzianej misce). Zwykle uzywam ok. 1/8-1/4 lyzeczki na 6 bialek. Ogromnie wszystkim domowym cukiernikom polecam. ----- Do Pieka (nudne chemiczne wzory): Generalnie reakcja chemiczna zachodzaca kiedy do sody dodany jest jakikolwiek plynny kwas wyglada w nastepujacy sposob: NaHCO3(soda) + H+(jakis-tam kwas) --> H2O(woda) + Na+(jakas-tam sol) + CO2(dwutlenek wegla, ktory wydziela sie gwaltownie). Glownym kwasem w miodzie jest kwas glukonowy, wygladajacy chemicznie tak: CH2(OH)(CHOH)4COOH. Wystarczy teraz tylko podstawic do wzoru... :o) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mix proszku do pieczenia 23.11.05, 09:04 Dzieki za informacje. O bialkach nie wiedzialam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: mix proszku do pieczenia IP: 213.17.230.* 23.11.05, 09:06 Cała ta chemia wygląda powalająco... Leżę pod biurkiem nieprzytomna z zachwytu...:))) Bardzo lubię trzeźwe podejście naukowe, ale skoro ta soda ma powodować natychmiastową reakcję, to w takim razie dlaczego nic nie widać podczas przygotowywania piernika??? Może to ciasto jest tak ciężkie, że gaz nie ma możliwości ujścia na zewnątrz. Zastanawia mnie, jeśli przyjąć, że soda w pierniku zbędna, dlaczego on potem tak pięknie rośnie??? Co to powoduje? Może wysoka temperatura dopiero "ożywia" działanie sody i to jednak ona rozpycha pięknie ciasto od środka??? Na discovery w naukowym serialu o gotowaniu (również na ich stronach internetowych) panowie stwierdzają, że proces gotowania jest stosunkowo mało zbadany a złożoność tego co zachodzi w produktach podczas obróbki termicznej nie jest wcale prosta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: mix proszku do pieczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:40 Może to Ci troszkę rozjaśni:) pl.wikipedia.org/wiki/Proszek_do_pieczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g miód jako kwas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 10:14 Jako inżynier (co prawda mechanik a nie chemik),poświęciłam się przed chwila dla dobra nauki:)-bo mnie ta dyskusja zainteresowała. -Rozpuściłam łyżkę miodu (najprawdziwszego) w wodzie i dodałam łyżeczke sody- zero efektów-przynajmniej widocznych gołym okiem i uchem. -Podgrzałam nieco-nadal nic -Dolałam łyzeczkę octu winnego (innego"kwacha" nie miałam)-rekcja burzliwa. Wniosków nie chce mi się wyciągać-jestem raczej praktykiem ,a nie teoretykiem. Może jakiś chemik sie wypowie:) na ile miód jest "kwasem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: mix proszku do pieczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 10:43 Znalazłam jeszcze, na stronie wygladajacej na fachową, że środki spulchniające dodaje się po procesie leżakowania www.technolog.friko.pl/technologia/ciasta.piernikowe.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: mix proszku do pieczenia IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 23.11.05, 09:36 Allexamino, powiedz, czy w takim razie mozna generalnie zastapic proszek i sode na cream of tartar? Kupilam kiedys opakowanie do jednego, konkretnego przepisu i teraz nie wiem, co z tym zrobic! Jesli tak, to w jakich proporcjach? Np. do ciasta zamiast 2 lyzeczek proszku ile dac tego cream of tartar? Jesli to ma sens, oczywiscie... Jejku, jak dobrze, ze ktos sie na tym zna! Odpowiedz Link Zgłoś