dawidoos 12.01.05, 23:08 Która z form jest poprawna: egzystencjonalizm bądź egzystencjalizm, analogicznie - egzystencjonalista, egzystencjalista? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wlodekbar Re: która forma poprawna? 12.01.05, 23:11 Ja slyszalem tylko o tej drugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: która forma poprawna? 13.01.05, 00:06 wlodekbar napisał: > Ja slyszalem tylko o tej drugiej. Ta pierwsza chyba pochodzi od egzystencjona - jezeli ktos wie, co (albo kto) to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ilmatar Re: która forma poprawna? 13.01.05, 13:05 Efedra chyba nie może znać takiego słowa, które wzięło się z niejednoznaczności terminologii w dziedzinie filozofii. Np znalazłam coś takiego, cytuję: "... Bardzo ważny dla absurdystów był francuski egzystencjonalizm lat 40-tych, który dokumentował i dowodził absurdalności ludzkiej kondycji. ... " To z wypracowania chyba. A w innym serwisie: " EGZYSTENCJONALIZM -w literaturze związany jest z kierunkiem filozoficznym o tej samej nazwie. Twórcą kierunku był filozof duński S.Kierkegaard (pierwsza połowa XIX w.) W latach dwudziestych naszego stulecia egzystencjalizm dominował w filozofii niemieckiej (Martin Heidegger i Kair Jaspers). Do literatury egzystencjalizm przeniknął w latach czterdziestych. Był najważniejszym zjawiskiem pierwszych lat po zakończeniu II wojny światowej. Istotną role odegrali tu twórcy francuscy: Jean Paul Sartre i Albert Camus. Egzystencjonaliści postawili w centrum zainteresowania problemy obecne w literaturze od wieków, ale wyrazili je własnym, nowym językiem." Tu mamy obie formy i to wymiennie. Hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
ilmatar Egzystencjalizm 13.01.05, 13:14 To dłuższe nie powinno być stosowane, jak czułam od początku. dalsze "badania" wskazują, że ktoś coś pomieszał. Czekamy na eksperta, jednak dodam za Wikipedią: <<Kierkegaard pisał swoje dzieła w całkowitym odosobnieniu i oderwaniu od jakichkolwiek prądów filozoficznych, zaś inspirować zaczął filozofów dopiero w 50 lat po śmierci, stając się prekursorem kierunku filozoficznego zwanego egzystencjalizmem.>> Chyba tylko filozof może coś zacząć robić po śmierci ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: która forma poprawna? 13.01.05, 22:52 ilmatar: > "... Bardzo ważny dla absurdystów był [...]" A nie dla absurdonistów? ,,Egzystencjonalizm'' to od ,,egzystencjon'', czyli ,,existention''. To brzmi szlachetniej i trendniej niż zwykła egzystencja... - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ilmatar Re: która forma poprawna? 14.01.05, 00:45 To już cytować nie wolno? ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: która forma poprawna? 16.01.05, 23:04 Polskie słowniki jako poprawną wskazują tylko formę „egzystencjalizm”; formę „egzystencjonalizm” kwalifikują jako niepoprawną. Jeśli egzystencjalizm, to i egzystencjalista. Odpowiedz Link Zgłoś