pax_tibi Re: o Kutno 15.01.05, 17:54 przepraszam, za wcześnie nacinęłam "wyślij" pytanie miało brzmieć: czy poprawna jest forma "WyprałOŚ" w odniesieniu do rzeczownika rodzaju nijakiego, tak jak to jest w piosence Turnaua "Kutno, wyprałOŚ mnie z życia..."? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: o Kutno 15.01.05, 21:06 pax_tibi napisała: > przepraszam, za wcześnie nacinęłam "wyślij" > pytanie miało brzmieć: czy poprawna jest forma "WyprałOŚ" w odniesieniu do > rzeczownika rodzaju nijakiego, tak jak to jest w piosence Turnaua "Kutno, > wyprałOŚ mnie z życia..."? Tak! Wypralom cie z zycia. Z powazaniem, Kutno Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: o Kutno 18.01.05, 22:50 To forma rzadko spotykana, ale systemowo poprawna. Występuje najczęściej w bajkach (np. Wcześnie mi dziś wstałoś słoneczko), wierszach, tekstach piosenek. Odpowiedz Link Zgłoś
kiss_my_ass Re: o Kutno 19.01.05, 20:10 Teresa Kruszona napisała: > systemowo poprawna. Prof. Jadwiga Puzynina napisała: > niesystemowa Ardjuna napisał: > A prof. Dziegieciek jest przeciwnego zdania. I kumu tu wierzyć? kiss_my_ass wszystkimi kończynami podpisał się pod tym pytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś