wblodz41 01.03.05, 17:15 aleja Kościuszki czy Aleja Kościuszki? aleje Jerozolimskie czy Aleje Jerozolimskie? Jak pisac poprawnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balamuce_kobiety Re: aleja czy Aleja? 01.03.05, 17:18 Osobiście napisałbym aleja Kościuszki, ale Aleje Jerozolimskie. Jednak mogę się mylić, gdyż nie jestem z Warszawy (i nie znam dokładnie topografii miasta) :-D Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: aleja czy Aleja? 01.03.05, 17:20 To ja jak zwykle przy okazji... Czy morze Bałtyckie, czy Morze Bałtyckie? Bo jeśli Morze, to powinna być i Ulica. A jeśli ulica, to i morze, ne se pa? J. Odpowiedz Link Zgłoś
balamuce_kobiety Re: aleja czy Aleja? 02.03.05, 14:47 Panie ja22ku, oczywiście powinno być Morze Bałtyckie lub Bałtyk, ponieważ są to nazwy własne. Tak samo jak nasze osobiste imiona i nazwiska ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
wblodz41 Re: aleja czy Aleja? 02.03.05, 22:03 A ja nadal nie wiem jak pisać ( i też nie jestem z Warszawy)... Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: aleja czy Aleja? 02.03.05, 23:02 wblodz41 napisał: > A ja nadal nie wiem jak pisać ( i też nie jestem z Warszawy)... Zasada obowiązuje (wciąż jeszcze) taka: gdy w liczmie mnogiej - wielkie; gdy w pojedynczej - małe, np. Aleje Ujazdowskie i aleja Niepodległości. Tylko mnie nie pytaj, dlaczego... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: aleja czy Aleja? 03.03.05, 00:53 ardjuna: > Zasada obowiązuje (wciąż jeszcze) taka: gdy w liczmie mnogiej - wielkie; gdy w > pojedynczej - małe, np. Aleje Ujazdowskie i aleja Niepodległości. Czyli ,,morze Bałtyckie'', ,,Góry Skaliste'' i ,,Zielona góra''? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: aleja czy Aleja? 03.03.05, 08:19 Na szczęście są jeszcze Tarnowskie Góry :-) vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: aleja czy Aleja? 03.03.05, 12:52 stefan4 napisał: > Czyli ,,morze Bałtyckie'', ,,Góry Skaliste'' i ,,Zielona góra''? Wiem, że naukowcy pasjami lubią uogólniać, ale mowa była tylko o nazwach alej, panie de-er (w tym wypadku z kropką) :) Swoją drogą jestem jak najbardziej za ujednoliceniem wspomnianych przez Cię nazw. Odpowiedz Link Zgłoś
wblodz41 Re: aleja czy Aleja? 03.03.05, 15:21 Dziękuję, rojaśniło mi się nieco (choć nie do końca), ale i tak nie zapytam "dlaczego". Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Jak trollować, to trollować :) 03.03.05, 14:59 Więc: aleja, Aleja, czy alleluja? Odpowiedz Link Zgłoś
ala400 Re: Jak trollować, to trollować :) 03.03.05, 15:54 ja22ek napisał: > Więc: aleja, Aleja, czy alleluja? Ale ta alleja trochę nieswieża jakby. ------------------- Przygasa dzień, wnet gwiazdy mi zabłysną Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Jak trollować, to trollować :) 04.03.05, 17:59 Ale alleluja już wkrótce będzie przydatna... Odpowiedz Link Zgłoś
ala400 Re: Jak trollować, to trollować :) 07.03.05, 12:01 ja22ek napisał: > Ale alleluja już wkrótce będzie przydatna... Czekamy z utęsknieniem. Tak sobie myslę...Czy hosanna też jest w uzyciu? ------------------ Eto byli Wy! Eto byli Wy! ........... I Wy mienia nie uznajotie? Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Jak trollować, to trollować :) 07.03.05, 12:07 ala400 napisała: > Tak sobie myslę...Czy hosanna też jest w uzyciu? Jeśli nie jest, to powinna (zważywszy na znaczenie tego słowa). Żyjemy albowiem w dniach ostatnich... Odpowiedz Link Zgłoś
michal_82 Re: aleja czy Aleja? 04.03.05, 17:55 Gdzieś znalazłem odpowiedź, że te wszystkie ulice, aleje, place najlepiej pisać małą, ale nie jest jakimś strasznym błędem napisanie dużą, skoro czesto zaczyna się od tych słów zdanie. A jak jest w przypadku wyróżnika "trasa"? Dużą, małą? Czy jest jakiś skrót od ego np. tr./Tr.? Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: aleja czy Aleja? 09.03.05, 22:09 Aleje Jerozolimskie, ale aleja Kościuszki - jeśli w nazwie wyraz „aleja” jest w liczbie mnogiej, to zapisujemy go wielką literą (w tym wypadku aleja przestaje być nazwą gatunkową, a staje się częścią nazwy własnej); Morze Bałtyckie, ale morze Bałtyk - jeśli nazwa własna składa się z dwóch członów, a drugi człon jest przymiotnikiem w mianowniku lub rzeczownikiem w dopełniaczu, wtedy oba człony zapisujemy wielkimi literami; Trasa Łazienkowska, Trasa Siekierkowska - wyraz „trasa” jest tu częścią nazwy własnej, zapisujemy go więc wielką literą. Nie spotkałam się ze skrótem wyrazu trasa. Odpowiedz Link Zgłoś