Dodaj do ulubionych

sms czy sms-a

06.07.02, 12:41
jak powinno sie mowic: wyslij sms czy sms-a?
Obserwuj wątek
    • ala100 Re: sms czy sms-a 06.07.02, 17:42
      Ten sms aż się prosi o jakąś samogłoskę. Ale dlaczego tylko na końcu? Ala
    • teresa.kruszona Re: sms czy sms-a 07.07.02, 15:29
      W języku polskim większość skrótowców się odmienia, SMS zapisujemy wielkimi
      literami, ale końcówkę fleksyjną piszemy zawsze małą literą i oddzielamy ją od
      tematu łącznikiem (dywizem).
      SMS-a odmieniałabym jak rzeczowniki zakończone w M. lp na spółgłoskę twardą,
      tzn.: M. SMS (bez końcówki), D. SMS-a; C. SMS-owi; B. jak D. lub M. (SMS-a lub
      SMS); W. SMS-ie!; N. SMS-em; Ms. SMS-ie.
      Wymawiamy: esemes, esemesa, esemesie.

• doroto Re: sms czy sms-a 08.07.02, 20:17
        a czy można czekać na PKS-a?
        • ala100 Re: sms czy sms-a 08.07.02, 23:29
          doroto napisał(a):

> a czy można czekać na PKS-a?

Nie, według mnie - z powodu braku symetrii. Swoją drogą, mówię "czekam na busa"
          oraz "czekam na autobus" i nie wiem dlaczego? A najbardziej dręczy mnie, czego
          się nie doczekałam: PKS-u czy PKS-a? Ala
          • teresa.kruszona Re: sms czy sms-a 09.07.02, 16:17
            Nie doczekałam się pekaesu (autobusu). PKS to skrótowiec od nazwy
            przedsiębiorstwa Państwowa Komunikacja Samochodowa. PKS - można nie odmieniać lub
            odmieniać tak: PKS-u.
            • doroto Re: sms czy sms-a 10.07.02, 09:20
              ciągle nie rozumiem: czym różnią się skrótowce SMS i PKS,
              skoro czekać można tylko na PKS, ale na SMS lub SMS-a.
      • taka_jedna Re: sms czy sms-a 18.07.02, 14:06
        teresa.kruszona napisał(a):

> W języku polskim większość skrótowców się odmienia, SMS zapisujemy wielkimi
        > literami, ale końcówkę fleksyjną piszemy zawsze małą literą i oddzielamy ją
        od
        > tematu łącznikiem (dywizem).

Widziałam dziś zapis "esemes" w "Polityce" i on mi się podoba, bo właściwie
        forma SMS nie jest odczuwana w języku polskim jako skrótowiec, tylko normalny
        wyraz (jako skrótowiec funkcjonuje w j. angielskim), więc taki zapis byłby tego
        konsekwencją.
        tj
    • taka_jedna Re: sms czy sms-a 15.07.02, 17:16
      wmac napisał(a):

> jak powinno sie mowic: wyslij sms czy sms-a?

Ewa Bem śpiewa: "wysyłam SMS...", ale chyba po to, żeby się rymowało z SOS. :-)
      Ja jednak obstawiam przy wysyłaniu SMS-a.

tj
    • tomi469 Re: sms czy sms-a 15.07.02, 18:22
      Sądzę, że można uznać za poprawne obie formy, ale ja używam tylko formy: SMS-a
      • ala100 Re: sms czy sms-a 18.07.02, 20:16
        tomi469 napisał:

> Sądzę, że można uznać za poprawne obie formy, ale ja używam tylko formy: SMS-
        a

Można sie było tego spodziewać, ale - jeśli już, to pewnie czekałbyś na SKS?

Od dawna walczę z końcówka "a", która wpycha się wszędzie ostatnimi czasy i
        dlatego bedę wysyłała SMS. Ala
        • tomi469 Re: sms czy sms-a 18.07.02, 22:46
          ala100 napisała:

> Można sie było tego spodziewać, ale - jeśli już, to pewnie czekałbyś na SKS?

A co to jest SKS, Szkolny Klub Sporotowy? Ale jak tu na niego czekać?

> Od dawna walczę z końcówka "a", która wpycha się wszędzie ostatnimi czasy
          i
          > dlatego bedę wysyłała SMS. Ala

Był sobie pan, który walczył z wiatrakami, jest sobie pani która walczy z
          końcówką - a. Ciekawe jak walczy? Gdy rozmówca Ali100 użyje wpychającej się
          wszędzie końcówki to może oberwać parasolką,a może kończy się jedynie na
          naganie słownej?

Jak mnie jeszcze raz jakaś nieczysta siła wyloguje, to uznam to za jakąś
          klątwę Ali :)))
          • ala100 Re: sms czy sms-a 18.07.02, 23:26
            tomi469 napisał:

> A co to jest SKS, Szkolny Klub Sporotowy? Ale jak tu na niego czekać?

"Czekam na SKS" należy rozumieć w sposób następujący "Czekam na zajęcia
            Szkolnego Klubu Sportowego".

Taki skrót myślowy, you know.

> Był sobie pan, który walczył z wiatrakami, jest sobie pani która walczy z
            > końcówką - a. Ciekawe jak walczy? Gdy rozmówca Ali100 użyje wpychającej się
            > wszędzie końcówki to może oberwać parasolką,a może kończy się jedynie na
            > naganie słownej?
            > Jak mnie jeszcze raz jakaś nieczysta siła wyloguje, to uznam to za jakąś
            > klątwę Ali :)))

Walczę ze wszystkich sił i wszelkimi możliwymi sposobami. Naganą, klątwą i
            parasolką jak się da. A o tym facecie od wiatraków to do dziś pamiętają.
        • zbigniew_ Re: sms czy sms-a 19.07.02, 13:03
          ala100 napisała:

> Od dawna walczę z końcówka "a", która wpycha się wszędzie ostatnimi czasy i
          > dlatego bedę wysyłała SMS. Ala
          Proszę liczyć na wsparcie!
          zawsze będę wysyłał SMS, tak jak samochód, list, komputer czy PZPR (na smietnik
          historii np.)
    • doroto Re: sms czy sms-a 16.07.02, 10:19
      a w słownikowych tabelach jest tak: rzeczowniki, rodzaj męski, zakończone
      na "s", nieżywotne: biernik równy mianownikowi. czyli chyba jednak czekam na
      SMS.
      • taka_jedna Re: sms czy sms-a 17.07.02, 14:03
        doroto napisała:

> a w słownikowych tabelach jest tak: rzeczowniki, rodzaj męski, zakończone
        > na "s", nieżywotne: biernik równy mianownikowi. czyli chyba jednak czekam na
        > SMS.

Słownikowe tabele nie zawsze przystają do rzeczywistości. Bo przecież: "palę
        papierosa"...

tj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka