wmac 06.07.02, 12:41 jak powinno sie mowic: wyslij sms czy sms-a? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala100 Re: sms czy sms-a 06.07.02, 17:42 Ten sms aż się prosi o jakąś samogłoskę. Ale dlaczego tylko na końcu? Ala Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: sms czy sms-a 07.07.02, 15:29 W języku polskim większość skrótowców się odmienia, SMS zapisujemy wielkimi literami, ale końcówkę fleksyjną piszemy zawsze małą literą i oddzielamy ją od tematu łącznikiem (dywizem). SMS-a odmieniałabym jak rzeczowniki zakończone w M. lp na spółgłoskę twardą, tzn.: M. SMS (bez końcówki), D. SMS-a; C. SMS-owi; B. jak D. lub M. (SMS-a lub SMS); W. SMS-ie!; N. SMS-em; Ms. SMS-ie. Wymawiamy: esemes, esemesa, esemesie. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: sms czy sms-a 08.07.02, 23:29 doroto napisał(a): > a czy można czekać na PKS-a? Nie, według mnie - z powodu braku symetrii. Swoją drogą, mówię "czekam na busa" oraz "czekam na autobus" i nie wiem dlaczego? A najbardziej dręczy mnie, czego się nie doczekałam: PKS-u czy PKS-a? Ala Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: sms czy sms-a 09.07.02, 16:17 Nie doczekałam się pekaesu (autobusu). PKS to skrótowiec od nazwy przedsiębiorstwa Państwowa Komunikacja Samochodowa. PKS - można nie odmieniać lub odmieniać tak: PKS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
doroto Re: sms czy sms-a 10.07.02, 09:20 ciągle nie rozumiem: czym różnią się skrótowce SMS i PKS, skoro czekać można tylko na PKS, ale na SMS lub SMS-a. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_jedna Re: sms czy sms-a 18.07.02, 14:06 teresa.kruszona napisał(a): > W języku polskim większość skrótowców się odmienia, SMS zapisujemy wielkimi > literami, ale końcówkę fleksyjną piszemy zawsze małą literą i oddzielamy ją od > tematu łącznikiem (dywizem). Widziałam dziś zapis "esemes" w "Polityce" i on mi się podoba, bo właściwie forma SMS nie jest odczuwana w języku polskim jako skrótowiec, tylko normalny wyraz (jako skrótowiec funkcjonuje w j. angielskim), więc taki zapis byłby tego konsekwencją. tj Odpowiedz Link Zgłoś
taka_jedna Re: sms czy sms-a 15.07.02, 17:16 wmac napisał(a): > jak powinno sie mowic: wyslij sms czy sms-a? Ewa Bem śpiewa: "wysyłam SMS...", ale chyba po to, żeby się rymowało z SOS. :-) Ja jednak obstawiam przy wysyłaniu SMS-a. tj Odpowiedz Link Zgłoś
tomi469 Re: sms czy sms-a 15.07.02, 18:22 Sądzę, że można uznać za poprawne obie formy, ale ja używam tylko formy: SMS-a Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: sms czy sms-a 18.07.02, 20:16 tomi469 napisał: > Sądzę, że można uznać za poprawne obie formy, ale ja używam tylko formy: SMS- a Można sie było tego spodziewać, ale - jeśli już, to pewnie czekałbyś na SKS? Od dawna walczę z końcówka "a", która wpycha się wszędzie ostatnimi czasy i dlatego bedę wysyłała SMS. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
tomi469 Re: sms czy sms-a 18.07.02, 22:46 ala100 napisała: > Można sie było tego spodziewać, ale - jeśli już, to pewnie czekałbyś na SKS? A co to jest SKS, Szkolny Klub Sporotowy? Ale jak tu na niego czekać? > Od dawna walczę z końcówka "a", która wpycha się wszędzie ostatnimi czasy i > dlatego bedę wysyłała SMS. Ala Był sobie pan, który walczył z wiatrakami, jest sobie pani która walczy z końcówką - a. Ciekawe jak walczy? Gdy rozmówca Ali100 użyje wpychającej się wszędzie końcówki to może oberwać parasolką,a może kończy się jedynie na naganie słownej? Jak mnie jeszcze raz jakaś nieczysta siła wyloguje, to uznam to za jakąś klątwę Ali :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: sms czy sms-a 18.07.02, 23:26 tomi469 napisał: > A co to jest SKS, Szkolny Klub Sporotowy? Ale jak tu na niego czekać? "Czekam na SKS" należy rozumieć w sposób następujący "Czekam na zajęcia Szkolnego Klubu Sportowego". Taki skrót myślowy, you know. > Był sobie pan, który walczył z wiatrakami, jest sobie pani która walczy z > końcówką - a. Ciekawe jak walczy? Gdy rozmówca Ali100 użyje wpychającej się > wszędzie końcówki to może oberwać parasolką,a może kończy się jedynie na > naganie słownej? > Jak mnie jeszcze raz jakaś nieczysta siła wyloguje, to uznam to za jakąś > klątwę Ali :))) Walczę ze wszystkich sił i wszelkimi możliwymi sposobami. Naganą, klątwą i parasolką jak się da. A o tym facecie od wiatraków to do dziś pamiętają. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: sms czy sms-a 19.07.02, 13:03 ala100 napisała: > Od dawna walczę z końcówka "a", która wpycha się wszędzie ostatnimi czasy i > dlatego bedę wysyłała SMS. Ala Proszę liczyć na wsparcie! zawsze będę wysyłał SMS, tak jak samochód, list, komputer czy PZPR (na smietnik historii np.) Odpowiedz Link Zgłoś
doroto Re: sms czy sms-a 16.07.02, 10:19 a w słownikowych tabelach jest tak: rzeczowniki, rodzaj męski, zakończone na "s", nieżywotne: biernik równy mianownikowi. czyli chyba jednak czekam na SMS. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_jedna Re: sms czy sms-a 17.07.02, 14:03 doroto napisała: > a w słownikowych tabelach jest tak: rzeczowniki, rodzaj męski, zakończone > na "s", nieżywotne: biernik równy mianownikowi. czyli chyba jednak czekam na > SMS. Słownikowe tabele nie zawsze przystają do rzeczywistości. Bo przecież: "palę papierosa"... tj Odpowiedz Link Zgłoś