bperczak 06.09.02, 12:29 Czy ktoś mi może podać prostą regułkę, która laikowi rozjaśni, kiedy przed słowem "jak" stawiać przecinek, a kiedy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazzek62 Re: Przecinek przed jakiem 06.09.02, 14:27 Przed 'jak' rozpoczynającym zdanie poboczne - tak, przed innym - nie. Czerwony jak cegła. Czerwony, jak wiadomo, to bolszewik. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Przecinek przed jakiem 07.09.02, 18:07 Jak - zaimek wprowadzający różne wypowiedzenia podrzędne; stawiamy przed nim przecinek, np. Jeszcze nie wiem, jak to zrobię. Jak - zaimek wprowadzający zdania lub ich części o charakterze wtrąceń, dopowiedzeń. Człony te wydziela się przecinkami (lub myślnikami), np. Jesteś, jak sądzę, zadowolony z wakacji. Tu uwaga: zwroty "jak się patrzy", "jak ulał", "jak makiem zasiał", "jak z bicza strzelił" traktowane są jak okoliczniki i nie oddziela się ich od pozostałych części zdania, np. Wakacje minęły jak z bicza strzelił. Stawia się przecinek przed jak rozpoczynającym przykładowe wyliczenie lub wyszczególnienie, np. Korzystałam z różnych rodzajów książek, jak słowniki, encyklopedie, leksykony, poradniki. Wyraz jak tworzy też wyrażenia porównawcze. Obu członów porównania nie oddziela się przecinkiem, np. Czerwony jak burak. Piękny jak bóg. Odpowiedz Link Zgłoś