13.09.02, 20:21
jak powinno się wymawiać głoskę oznaczaną znakiem G? [ge] czy [gie]?
Obserwuj wątek
    • ala100 Re: ge? gie? 14.09.02, 20:36
      szarykot napisał:

> jak powinno się wymawiać głoskę oznaczaną znakiem G? [ge] czy [gie]?
      >
      >
      • bperczak Re: ge? gie? 15.09.02, 00:22
        Jeśli głoska wyst epuje w zdaniu, to oczywiście tak, jak ze zdania wynika.
        Jeśli w akronimie, czy samodzielnie, to chyba raczej "Gie". Tak mi podpowiada
        kobieca intuicja.
    • jazzek62 Re: ge? gie? 15.09.02, 18:49
      W mojej rodzinie mówiło się 'gie', w tym też wujek Gienek. Duża polska rodzina
      z Algerii (Encyklopedia A-Z, rok 1962) zrobiła Algierię. Natomiast jenerałowie
      i gieografowie odeszli w niepamięć.
    • _jazzek_ Re: ge? gie? 02.10.02, 18:14
      To może ja znowu trochę potruję...

Problem wymowy ge/gie nie jest tylko naszym polskim problemem. Wystarczy
      spojrzeć, co się stało z głoską 'g' w innych językach właśnie dlatego, że w
      pozycji przed 'i' i 'e' wymawiała się miękko.
      Szwedzki - Znak 'g' dość konsekwentnie wymawia się 'j', co może być jedynie
      efektem dawnego zmiękczenia głoski 'g'.
      Włoski - 'g' w pozycjach przed w/w samogłoskami przeszło w miękke 'dż', czego
      inaczej jak przejściem z wymowy twardej 'ge' na miękką 'gie' wyjaśnić się nie
      da.
      Francuski - 'g' w analogicznych miejscach przeszło w 'ż', co jest tylko
      kolejnym stadium tego, co się stało we włoskim. Warto zauważyć, że sfrancuziały
      po Wilhemie Zdobywcy język angielski ma nadal 'dż'.
    • teresa.kruszona Re: ge? gie? 08.10.02, 00:25
      Kiedy prawie rok temu dyskutowaliśmy o wymowie gie (np. w słowie inteligencja,
      inteligiencja), moja odpowiedź wywołała wiele protestów. O opinię poprosiłam
      więc prof. Andrzeja Markowskiego:
      „Nazwa siódmej litery alfabetu brzmi gie. We wszystkich skrótach wymawiamy ją
      jak gie, mimo że piszemy g, np. SGPiS (esgiepis), USG (uesgie), EKG (ekagie). W
      wyrazach obcego pochodzenia wymawiamy tę głoskę tak jak piszemy, wyjątkowo
      dopuszcza się wymowę gie w słowach inteligencja (inteligiencja), Ewangelia
      (Ewangielia). Miękkość gie zanika. Prawie nikt już dziś nie mówi gienerał ani
      gieografia, a tak kiedyś mówiono. Mówimy więc (tak jak piszemy) Morze Egejskie,
      geografia, generał.
      W rodzimych wyrazach miękka wymowa gie, mimo zapisu ge, została jeszcze w Geniu
      i Geni (Gienio, Gienia)”.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka