castre 14.09.02, 04:41 mapa miasta katowic-czy to nie masło maślane?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sze Re: znowu te katowice 14.09.02, 18:45 > mapa miasta katowic-czy to nie masło maślane?? Masz rację. To błąd. Powinno być: 'plan'. Miasta mają plany, a nie mapy. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: znowu te katowice 14.09.02, 20:31 sze napisał: > > mapa miasta katowic-czy to nie masło maślane?? > > Masz rację. To błąd. Powinno być: 'plan'. Miasta mają plany, a nie mapy. Mam wrażenie, że to chodziło o "miasto Katowice", ale mnie też razi mapa w odniesieniu do miast. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: znowu te katowice 15.09.02, 16:40 „Miasto Katowice” to rzeczywiście styl urzędowy, ale być może autorowi informacji chodziło o precyzyjne określenie, że mapa (plan) dotyczy tylko miasta, a nie jego okolic (tak się domyślam, bo publikacji nie widziałam). Plan czy mapa? Słownikowa definicja planu (np. miasta) brzmi: „rysunek będący odwzorowaniem małego obszaru (...)i zawierający wszystkie szczegóły w skali na ogół większej niż 1: 10 000”. Odpowiedz Link Zgłoś