Dodaj do ulubionych

przecinki :(

27.12.05, 12:03
dwa pytania:
1) w przypadku określeń równorzędnych: wymów kilkakrotnie, głośno wyraz...(czy
kilkakrotnie głośno), czy wstawiamy przecinek?
2) czy w przypadku podpisu pod cytowanym tekstem np. (Ignacy Krasicki "Bajki")
pomiędzy autora a tytuł tekstu należy wstawić przecinek? wg mnie raczej nie a
sparwdzający po mnie wciąż go wciska, gdzie znajdę odpowiednie zapisy na ten
temat?
Obserwuj wątek
    • teresa.kruszona Re: przecinki :( 03.01.06, 22:50
      Ani w pierwszym, ani w drugim zdaniu nie jest potrzebny przecinek. W pierwszym
      zdaniu dlatego, ponieważ nie oddzielamy przecinkiem przydawek, które są
      nierównorzędne (doradzałabym zmianę szyku: kilkakrotnie wymów głośno wyraz).
      W drugim - ponieważ nie stawiamy przecinka między imieniem i nazwiskiem autora
      a tytułem utworu (przecinek w tym miejscu spotkać można tylko w bibliografii).

• ardjuna Re: przecinki :( 03.01.06, 23:12
        Pozwolę sobie nie zgodzić się z wypowiedzią, że "nie stawiamy przecinka między
        imieniem i nazwiskiem autora a tytułem utworu (przecinek w tym miejscu spotkać
        można tylko w bibliografii)", i uprzejmie proszę o podanie źródła tego
        kategorycznego twierdzenia.
        Uważam ponadto, iż łączenie 'dlatego' z 'ponieważ' wciąż jeszcze jest rażącym
        błędem. Podobnego zdania jest również choćby WJ A. Markowski w "Nowym SPP PWN"
        (1999, s. 143), że nie wspomnę o innych.
        • jacklosi Re: przecinki :( 05.01.06, 13:14
          Pani Teresa jest ostatnio w gorszej formie. Przydawki "kilkakrotnie" i głośno"
          po pierwsze nie są przydawkami, a okolicznikami sposobu (tak mnie uczono
          przynajmniej), a po drugie nie są nierównorzędne raczej, bo chodzi tu jednak o
          wymówienie zarówno głośne, jak i kilkakrotne, a nie o kilkukrotną głośność ani
          głośną kilkukrotność. No i to dlatego ponieważ! No i ja bym też w podpisie
          zdecydowanie przecinek (co najmniej) przed tytułem wstawił.
          • ardjuna Re: przecinki :( 05.01.06, 13:34
            Bycie w gorszej formie jest wszak przypadłością ludzką i trzeba to zrozumieć
            (vide Małysz). Dobrze, że my, jak zwykle, szczytujemy (formowo, oczywiście;
            formalnie może czasem też).
            • sumarti Re: przecinki :( 05.01.06, 15:43
              Tu jest mowa o przypisie, więc przecinek musi byc (co innego, gdyby nazwisko
              autora i tytuł były wprowadzeniem do cytatu w tekście ciągłym).
      • kerga Re: przecinki :( 12.01.06, 09:37
        Czy Pani Teresa Kruszona mogłaby ustosunkować się do tych swoich przydawek?
        Konstrukcję "dlatego, ponieważ" mogę uznać za wpadkę przy pracy, ale pomylenie
        okolicznika z przydawką to już kompromitacja, która nie uchodzi specjaliście.
        To nawet w podstawówce nie uchodzi. Jak to się mogło stać?
        Bardzo proszę o jakiś wyjaśnienie, bo, jak na razie, inne Pani odpowiedzi i
        rady stoją pod wielkim znakiem zapytania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka